Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] VAG No response from car controller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam VAG KKL Line USB od Viaken a mój problem to taki, że po próbie odczytania parametrów programem VAG-COM 409.1 lub 311.2 otrzymuję błąd taki jak w temacie. Interfejs działa, bo sprawdzałem na różnych prędkościach interfejsu zgodnie z instrukcją na stronie Viaken (program OBD Tester). Test połączenia z portem w programie też działa.

Już nie wiem co może być nie tak. Podejrzewam, że coś może nie tak z autkiem :( Ale jak to sprawdzić?

Jak ktoś może pomóc będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Coś nie tak ale z laptopem (format kolego ) :kox: :kox: :kox: :kox: :kox: :kox:

A jeżeli wykluczylibyśmy laptop`a to co może być jeszcze nie tak?

Opublikowano

Sprobuj sie połaczyc z innym autem....

Opublikowano

Podlacz sie do innego auta i sprawdz jesli masz taka mozliwosc.....albo innym z innego laptopa do Twojego. Raczej bym obstawial ze cos z portem nie tak - jesli masz USB to czeka cie troche zabawy - odinstaluj sterowniki i zainstaluj ponownie, pozmieniej z numerami portow, probuj pomieszac z ustawieniami. Na 99% wina po stronie laptopa - i to niekoniecznie musialo sie cos wyjarac - choc na przyklad RS232 w laptopach sa dosc wrazliwe na podanie napiecia na niektore piny (ze scalaka robi sie dymistor :polew:), ewentualnie mogla poleciec elektronika w Viaken ale to juz mniej prawdopodobne, a ze cos w autku poszlo to bym raczej wykluczyl....

Masz na USB wiec na pewno sie cos z portami pomieszalo.....wiec odinstaluj VAG'a ewentualnie jakies inne cuda co masz na USB - bo moze cos innego ci bruzdzi, pousuwaj wszystkie dodatkowe COM'y w managerze urzadzen i restart kompa. Zainstaluj VAG'a na nowo - posprawdzaj ustawienia, moze ruszy - jesli nie to albo grzebanie w systemie albo odtwarzanie/format i reinstalacja - zalezy ood wiedzy i preferencji....

Opublikowano

To dokończ czytanie na viakenie, jest opisane, że powinny byc odpowiednie napięcia na linii diagnostycznej, jesli tego nie ma to zwarcie, albo spalony bezpiecznik.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

odświeżam mój problem niestety, ponieważ dalej nie mam połączenia z samochodem. Już chyba wszystko próbowałem.

Zmieniałem porty i ustawienia USB, przereinstalowałem XP, sprawdziłem napięcia (zasilanie na włączonym 14,3V i na linii K 14,3V), podłączyłem na VAG COM i nic :(

Nie mam już pomysłów co może być nie tak, czy coś z komputerem? A może zakłócenia z jakiegoś urządzenia (może alarm?).

Proszę o pomoc.

Opublikowano

A nie masz jakiegos odciecia OBD.... ostatnio diagnozowalem A4 i nie moglem sie polaczyc, dopiero koles powiedzial ze ma "odciecie OBD".. cos tam przelaczyl i BINGO.

Opublikowano
  • Autor

A nie masz jakiegos odciecia OBD.... ostatnio diagnozowalem A4 i nie moglem sie polaczyc, dopiero koles powiedzial ze ma "odciecie OBD".. cos tam przelaczyl i BINGO.

A wie ktoś gdzie to jest to "coś tam"??

PS

Ale napięcie na linii K mam. W takim razie czy podejrzewać że ODB jest odcięte?

Opublikowano

No wyglada na to ze skoro napiecie jest to OBD dziala.... sprobuj sie polaczyc z inną furą...

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj byłem u kumpla, który też ma VAG tylko, że na COM. Z jego samochodem działa bez zarzutów. U mnie niestety nie udało się połączyć. Mój VAG połączył się z kumpla samochodem. Rocznik ten sam.

Tak się zastanawiam, czy ma to znaczenie bo u mnie wystrój wnętrza jest z 2000 roku. Może już coś zmienili w samochodzie i dlatego nie działa??

Opublikowano

A z niczym nie udało ci się połończyć !!!!!

Próbowałeś łączyć z modułem innym niż silnik ???

np ABS

:naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Próbowałeś łączyć z modułem innym niż silnik ???

np ABS

Tak, ABS, Immobilajzer i jeszcze kilka innych. Niestety się nie udało :(

Opublikowano

radio fabryczne moze kolidowac

Opublikowano
  • Autor

radio fabryczne moze kolidowac

No takie mam zainstalowane. Będę musiał je odłączyć i sprawdzić. Ciekawe czy wystarczy tylko odłączyć bezpiecznik od radia czy coś więcej.

A tak się jeszcze zastanawiam, może odłączyć masę od akumulatora, odczekać trochę, podłączyć i może wtedy spróbować? Ma to sens?

Opublikowano

jezeli masz radio fabryczne to je odłącz, w 99% w tym jest problem

Opublikowano
  • Autor

jezeli masz radio fabryczne to je odłącz, w 99% w tym jest problem

Ale chyba nie muszę go wyciągać? Wystarczy wyciągnąć bezpiecznik?[br]Dopisany: 29 Maj 2008, 18:49 _________________________________________________Niestety, wyciągnięcie bezpiecznika nic nie pomogło :angry:

Opublikowano

mam radio fabryczne i wszystko ok

;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Myślę iż powinieneś pojechać do jakiegoś magika aby ci podpiął ( bezpośrednio kompa pod vaga) z pominięciem magistrali, ja jak rozmawiałem ze swoim, magikiem to wywnioskowałem ze to możliwe ( jeżeli nie to niech to toś mnie wyprostuje

Ja miałem wpięty emulator immobilajera i zero połączenia z kompem ( z innymi modułami się łączyłem)

Myślę że bez wizyty u magika ( dobrego elektryka - który zajmuje się tuningiem -z reguły oni wiedzą najwięcej ) się nie obejdzie.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Opublikowano

a moze po prostu na gniezdzie nie laczy,skoro inne auto mozesz podpiac ,to musisz problemu szukac u siebie w aucie,a nie w laptopie,sprawdz kable i luty :wink4: