Jump to content
IGNORED

AKCYZA- nowy przepis!

Tomeks

Recommended Posts

od kwietnia w urzedach celnych obowiazuje nowy przepis-jezeli deklarujac wartosc celna auta podasz cene mniejsza,niz

70% ceny rynkowej auta,to U.C. uzna,ze jest to zlom i wysyla dokumenty do ministerstwa srodowiska,z zapytaniem,czy mozna zarejestrowac taki samochod :mysli:.

czyli dajmy na to-taki samochod

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=47057685&__lp=7&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.modelDescription=plus&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=110&minPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuel=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&siteId=GERMANY&features=NAVIGATION_SYSTEM&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&customerIdsAsString=&lang=pl&pageNumber=1

dzwonilem tam dzisiaj i ustalilem cena na 13900euro (bez wiekszych problemow)

13900 x 3,4258(przelicznik euro w U.C. na 08.05.2008)= 47618.62zl,wartosc takiego auta wedlug U.C.-78000zl (6000zl za automat-manual 72000)

70% z 78000 to 54600zl,czyli uznaja ze przywiozles zlom,bo podales (oryginalna i prawdziwa faktura) 61% wartosci auta w polsce

czyli nie mozna byc uczciwym :mysli:,teraz bedzie trzeba zawyzac deklarowana wartosc(a to jest przestepstwo celne)

i jeszcze to-,sprowadzasz takie auto,zeby U.C. sie nie czepial,zawyzasz wartosc,rejestrujesz wozik,oplacasz AC(jakies 8000zl),kradna ci auto,ubezpieczalnia sprawdza,czy sprowadziles auto legalnie,sprawdzaja rachunek w niemczech i zonk-podales inna wartosc,czyli popelniles przestepstwo celne,czyli auto jest sprowadzone nie legalnie i odmawiaja wyplaty odszkodowania :kox:

* kolego uzywamy jezyka polskiego :decayed: [Musashi]

A niby na jakiej podstawie to ustalaja:

jezeli deklarujac wartosc celna auta podasz cene mniejsza,niz 70% ceny rynkowej auta

Jak mozesz, to podaj podstawe prawna.. :wink4:

Jak mozesz, to podaj podstawe prawna.. wink4

wczoraj clilem swojego i mialem wlasnie taka sytuacje.

podstawy prawnej celnik nie raczyl mi podac.

teraz musze czekac 7 dni na decyzje.

raczej jestem spokojny(choc znajac nasze urzedy,to mozna sie spodziewac wszystkiego),bo rachunek mam 100% legalny,auta szukalem prawie 4 miesiace,bo musial byc tylko i wylacznie od osoby prywatnej,zeby wlasnie uniknac podrabiania umowy kupna(handlarz wystawi ci druga umowe z nizsza cena,a zglosi prawdziwa)

No wiec wlasnie. Co kogo obchodzi za ile kupiles.. :) To jest jedynie sprawa tego co sprzedaje i kupuje.. Urzedy nie maja prawa badac na podstawie "ceny rynkowej" bo co to oznacza..?

Niech lepiej zrobia przeglad techniczny, ktory stwierdzi czy auto jest zlomem czy nie, a nie warunkuja tego od ceny..

Glupota ociekajaca.. :thumbdown:

Niech lepiej zrobia przeglad techniczny, ktory stwierdzi czy auto jest zlomem czy nie, a nie warunkuja tego od ceny..

skladajac dokumenty w U.C. przedstawilem Polski przeglad i zapytalem celnika,na jakiej podstawie twierdzi,ze to jest zlom,skoro stacja diagnostyczna,wyznaczona przez wojewode(organ panstwowy)stwierdzila,ze pojazd jest w pelni sprawny.

Czyli przeglad sluzy tylko i wylacznie wyciagnieciu kasy.. :naughty:

Uwazam ze rozszerzony przeglad tez jest zbyteczny. Skoro musisz miec niemiecki przeglad, zatem po co robic jeszcze jeden w PL..? A zaloze sie ze niemcy troszke sumienniej podchodza do kwestii przegladu. (mowa o autach, ktore w jednym kawalku przekroczyly granice)

Jeszcze raz powiem:

Glupota.

moja B7 byla 3 tygodnie po niemieckim przegladzie,a dla Polskiego celnika to zlom :kox:

mi sie wydaje,ze to sa strachy na lachy,zeby wystraszyc tych,co maja falszywe(drugie)umowy,ale jak powiedza mi,ze nie moge zarejestrowac auta,to sie wku***e,ale za bardzo nie zdziwie.

tomeks32 mysle ze to takie pieprzenie jest. A jesli nawet okaze sie ze to prawda, to zaraz TK zadziala i wszystko odkreci.

no niby tak,ale to wszystko bedzie trwalo pewnie z rok,a autko bedzie gnilo na parkingu ;(

no niby tak,ale to wszystko bedzie trwalo pewnie z rok,a autko bedzie gnilo na parkingu ;(

Mysle, ze gdyby to byla prawda, to bylo by o tym glosno w mediach.. :)

no w sumie tak,przeciez ludzie sprowadzaja 100-ki aut dziennie,przepis dziala od ponad miesiaca,cos by bylo slychac,przeciez wiekszosc ludzi zaniza wartosc celna.

dzieki :),troche mnie uspokoiles.

Guest sector

Może tylko u ciebie w miescie takie przepisy sobie wymyślili - niech się wypowiedza z innych rejonów Polski na ten temat.

Zobaczymy czy to prawda.

A jak wujek będzie ci chiał sprzedać auto za 100eu bo ma taki kaprys - to co zaraz złom to będzie.

Niewierze - chyba jakaś własna interpretacja była tego celnika.

nie kumam za bardzo problemu...

jak ktos uwaza ze to zlom to niech zbada samochod a nie rachunek.

jezeli ktos uwaza ze cena jest nieprawdziwa, niech zapyta sprzedajacego za ile sprzedal.

i najwazniejsze. akcyza na samochody uznana zostala za niezgodna z prawem unijnym i kazdy kto sie upomni o jej zwrot, otrzyma ja spowrotem.

wiec po co zanizac wartosc, skoro mozna zaplacic a potem sie zasadzic o zwrot akcyzy...

to nie takie proste,nasi urzedasy nie spia,mikroprocesorki w ich glowkach pracuja 24h i wymyslili cos takiego

http://www.podatki.egospodarka.pl/19844,Zwrot-akcyzy-za-samochod,1,65,1.html

a wedlug tego,zeby dostac zwrot musial bys kupic auto za granica drozej niz w Polsce :naughty:

Słuchajcie ja kupiłem auto na poczatku kwietnia (holandia) ,dokładnie "wjechałem nim " 5.04 - tak miałem na umowie.W UC byłem po 3 dniach i miałem na umowie 350 euro z dopiskiem ze silnik uszkodzony. Pani w UC nic nie wypytywała i pierwszy raz słysze o takich rzeczach :confused4:. .No chyba ze cos sie zmieniło pozniej,moze ktos sie wypowie kto kupywał auto w między czasie.

Ja w każdym bądź razie problemów nie miałem

Dopóki celnik nie ma podstawy prawnej to moga Ci naskoczyć. Sprawdzalem to juz gdy sprowadzalem samochod z USA. Z resztą w tej sytuacji w Certificate of Title (akt własnośći) byłoby wpisane SALVAGE (złom). To jest już jest podstawa. Swoją drogę nie opłaca się clić samochodu w Polsce - tu wszystko jest pod górkę. W Niemczech sprawy załatwia się prawie od ręki :th:

nie opłaca się clić samochodu w Polsce
czyli co? mozna np.oclić w holandi a w polsce juz nie trzeba?? bo nie czaje.Czy po prostu porównujesz nasz piękny kraj do Niemców :> ?. Akurat brat kupił autko w holandi dlatego pytam co i jak zeby sie chłopak nie zdziwił jak przyjedzie z umową na 300 euro.Ciekawe jak to jest z tą akcyzą i tym nowym przepisem :mysli:

Dopóki celnik nie ma podstawy prawnej to moga Ci naskoczyć. Sprawdzalem to juz gdy sprowadzalem samochod z USA. Z resztą w tej sytuacji w Certificate of Title (akt własnośći) byłoby wpisane SALVAGE (złom). To jest już jest podstawa. Swoją drogę nie opłaca się clić samochodu w Polsce - tu wszystko jest pod górkę. W Niemczech sprawy załatwia się prawie od ręki :th:

tylko w Polsce traktuja cie od razu jak zlodzieja i przekreta,skurwiele pobieraja nielegalny podatek i jeszcze robia problemy :fool:

Jeżeli kupujesz samochód w Unii to go nie clisz !! Jeżeli sprowadzasz samochód z poza Unii to mozesz go oclić w kazdym kraju Unii a tylko akcyza płatna jest w PL. Jezeli masz juz samochod oclony w innym kraju to w urzędzie celnym w PL nie mogą podważyć Ci już żadnej kwoty na fakturze :th: