Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szyby elektryczne 4x montaż - problem z domykaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnimi czasy zamontowałem sobie 4x el. szyby (2x w oryginale), okazało się że jest zła wiązką po aucie (była to wersja bez przekaźnika i pod szyberdach którego nie mam), ale ją przerobiłem łącząc ze starą (z przekaźnikiem) i działa ale jest problem mianowicie nie mam domykania szyb z tyłu, z przodu wszystko działa jak na początku. Zauważyłem że nie ma pinu we wtyczce do silnika szyby na tył od "+ po stacyjce" (czarny kabel) w obu wiązkach, czy przez to nie ma domykania? Jak w ogóle działa domykanie w tych silnikach od szyb? Trzeba podłączyć tylko stały + i - oraz podać masę na sygnał domykania czy coś jeszcze jest potrzebne jak np. ten nieszczęsny "+ po stacyjce" podany? Dziękuję z góry za pomoc.

Opublikowano

wg schematów elektrycznych ten + po kluczyku idzie tylko do przednich szyb a domykanie szyb przód i tył działa na tej samej zasadzie czyli na odpowiedni pin silnika podawany jest ten sam sygnał chyba to jest masa.

Zerkałem na schemat przed chwilką i konkretnie to sygnał domykania podawany jest na PIN2 każdej z kostek w silnikach szyb. Czyli wygląda to tak..... sygnał domykania podawany jest na zieloną kostkę PIN3 kolor czerwono/brązowy a dalej to gdzieś w instalacji rozgałęziany jest na 4 przewody które dochodzą do kostek w drzwiach PIN4 a w instalacji drzwiowej powinien to być przewód koloru biało/żółty i z PIN4 kostki drzwiowej idzie ten sygnał na silnik PIN2.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Mam tak podpięte i jest podawana masa po zamknięciu zamka na pin od domykania na silniku prawie przez 30s, ale silniki z tyłu nie domykają szyb. Czy ktoś może wie jest grane? Jak u Was działa domykanie? W tej chwili nie mam dostępu do samochodu także nic nie sprawdzę.