krystian821 Opublikowano 20 Maja 2012 Opublikowano 20 Maja 2012 Mam pytanie dot kompresora.Po awarii starego w sobote zalozylem uzywany kompreor,chcialem tez od razu wymienic osuszacz ale okazalo sie ze dali mi nie ten co trzeba wiec wypiolem wtyczke z kompresora i tak zostawilem(uklad pusty,osuszacz wypiety,weze zabezpieczone tasma.dzisiaj troche pojezdzilem i slysze ze kompresor glosno chodzi a po dotknieciu jest goracy.I teraz pytanie czy mogl sie uszkodzic ,przeciez po wyjeciu wtyczki nie powinien sie krecic w srodku.prosze o jakies szybkie podpowiedzi bo nie wiem co dalej robic.
wielki1980 Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 pewnie załatwiłeś kolejny kompresor. W B6 kompresor chodzi nonstop nie ma sprzęgła elektromechanicznego, bez czynnika chodzi na sucho więc prawdopodobne jest to że zatarłeś kompresor.
Tomcast Opublikowano 22 Maja 2012 Opublikowano 22 Maja 2012 Potwierdzam, to co kolega powyżej opisał. Bardzo prawdopodobne że zatarłeś sprężarkę, jazda bez czynnika w B6 tym się właśnie kończy. Przed zatarciem powinno Cię uchronić właśnie zerwanie sprzęgła.
krystian821 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Opublikowano 22 Maja 2012 Kompresor juz naprawiony,zatarte glowne lozysko na wale,rzytarty tloczek i cos tam jeszcze,za niewiedze niestety sie placi.no i w zwiazku z zatarciem musialem zdemontowac wszystkie przewody i chlodnice zeby przeplukac,no i nowy osuszacz i dlawik.
Tomcast Opublikowano 23 Maja 2012 Opublikowano 23 Maja 2012 No ja również to przerabiałem, z tym że chciałem wersje oszczędną bez płukania całej instalacji i mi się zatarła druga sprężarka:) Po tym doświadczeniu już na klimie i serwisie oszczędzał nie będę
krystian821 Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Opublikowano 23 Maja 2012 Plukanie mozna ogarnac samemu-rozbierasz wszystko i pluczesz kilka razy benzyna ekstrakcyjna,dmuchasz kompresorem i gotowe do tego wymiana osuszacza i dlawika.
Rekomendowane odpowiedzi