Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy związane z czujnikiem temp/poziomu oleju AVF 1.9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem: Gdy parkowałem auto do garażu nie było problemów i błędów. Następnego dnia pewna osoba rozkręciła silnik tylnej wycieraczki bo nie działał. Coś źle poskręcała w silniczku i po podłączeniu zrobiła zwarcie. Spalił się bezpiecznik i został wymieniony. Później wsiadłem do auta odpalam i wyskakuje na kompie żółta kontrolka oleju z dopiskiem sensor. Podpinam vaga i widzie kilka błędów których nie było oprócz : cisnienia doładowania:

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 038 906 019 JT

Component and/or Version: 1,9l R4 EDC 0000SG 1572

Software Coding: 00003

Work Shop Code: WSC 63351

Additional Info: WAUZZZ8EX3A134530 AUZ6Z0B0162975

2 Faults Found:

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation

P1557 - 35-10 - - - Intermittent

18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster

P1654 - 35-10 - - - Intermittent

--------------------------------------------------------------------

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 8E0 920 930 R

Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. RB4 D35

Software Coding: 01000

Work Shop Code: WSC 30011

Additional Info: WAUZZZ8EX3A134530 AUZ6Z0B0162975

4 Faults Found:

00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)

30-00 - Open or Short to B+

00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)

27-00 - Implausible Signal

01314 - Engine Control Module

49-10 - No Communications - Intermittent

01304 - Radio

49-10 - No Communications - Intermittent

Po usunięciu pierw błędów ze wskaźników a następnie z silnika, odłączeniu na troche aku. a następnie ponownym odpaleniu i przejechaniu kawałka ponownie wyskakuje kontrolka oleju z dopiskiem sensor i błąd 00562.

Jaka moze być przyczyna? Czy jest to zwiazane ze zwarciem od silniczka wycieraczki? Auto jeździ jak wcześniej, poziom oleju w normie.

Opublikowano

To odłaczanie aku to po co ?

Opublikowano

Kiedyś miałem problem z zegarami tzn cos sie chyba rozprogramowało i nie wskazywało mi poziomu paliwa i coś tam jeszcze. Po odłączeniu aku i podłączeniu wróciło do normy więc pomyślałem, że i tu coś się pomieszało

Opublikowano

Najpierw sprawdź bezpieczniki, potem okablowanie i wtyczkę oraz stan pinów w gnieździe czujnika G266 a potem podmień od znajomego sam czujnik G266 i sprawdź czy dalej będzie sypać tym błędem. Jeśli kontrolka stanu poziomu i temperatury silnika miga na żółto to pewnie czujnik poszedł się paść.

Opublikowano

Okazało się, że we wtyczce i w gnieździe była jakaś maź i wilgoć , a samo zabezpieczenie wtyczki było złamane. Przeczysciłem i osuszyłem i chwilowo był spokój. Nastepnie znowu wywaliło błąd. Zaglądam a tam wtyczka wisi (wysunęła się sama) i jest w srodku potopiona i ogólnie nadpalona. Wtyczka wymieniona na nowa, a czujnik wymienie przy wymianie oleju za jakiś 1000 km. Wydaje mi sie że nic innego nie jest powodem.