pkostrzewski Opublikowano 3 Czerwca 2012 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jak w temacie do posiadaczy auto daty. Potrzebuje momenty dokręcania wszystkich śrub w silniku.Kupiłem książkę sam naprawiam ale nic tam nie znalazłem . Jeśli był taki temat to sory ale nic nie mogłem znaleźć
KICHOL Opublikowano 4 Czerwca 2012 Opublikowano 4 Czerwca 2012 wszystko jest właśnie w tej książce......nie można nie znaleźć................np. strona 76, rysunek N19-0086, śruba nr 1......opis...."śruba M6: 10Nm, M8:20Nm" "Kierowco!!!!podczas czytania książek serwisowych nie spożywamy alkoholu może być to przyczyną wielu groźnych usterek":decayed: momenty standardowe przy praktycznie wszystkich śrubach http://www.luktom.com.pl/pobierz/optymalne_wartosci_momentow_dokrecania.pdf moment może się różnić w spec śrubach: szpilki, śruby głowicy, mocowania wałków rozrządów, nakrętki kół, korki w miskach olejowych, skrzyniach i inne, które z uwagi na zastosowanie, wymagane jest dokręcanie z niezmiennym momentem
pkostrzewski Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2012 Chodzi mi głównie jakimi siłami dokręcone są panewki główne i korbowodu
KICHOL Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 każda śruba dobrego producenta ma na łbie nabitą twardość śruby i skok gwintu, wykorzystując zamieszczoną tabelkę znajdziesz odpowiedni moment
Rekomendowane odpowiedzi