Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spec od notlaufa w okolicy Krakowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od około roku mam problem z przechodzeniem auta w tryb awaryjny (znany temat- nagła utrata mocy, max predkosc ok. 120 km/h, auto przyspiesza jak żółw (albo zwykły diesel) pomimo, ze turbo "gwiżdze" a obroty idą w górę).

Zdarzało się to różnie (raz na 500 km, raz na 20 km, (czasem 3 razy dziennie, czasem raz na miesiąc) przy różnych prędkościach i obciązeniu silnika -tzn. czasem po przekroczeniu 4000 rpm, i 160 km/h a czasem po 2500 rpm przy predkości 90 km/h...czasem na zimnym silniku, czasem po przejechaniu 300 km)

Generalnie - nie mam juz siły....

niby wszytko ok,ale boje sie, że kiedys podczas wyprzedzania trafi sie notlauf i ...brrrr... lepiej nie myslec...

- turbina wyczyszona

- wymieniłem N75 (pieniądze poszły jak się okazało w błoto, bo tydzień po wyminaie znowu to samo)

- w logach VAG pojawia sie komunikat " za duże ciśnienie w kolektorze dolotowym". - podejrzenie czujnika G71 ale nie chce znowu wymieniac bez sensu

Mój mechanik jest naprawdę dobry (wiele razy mi pomógł w ciężkich chwilach z autem) ale tym razem..chyba sie gubi...

Proszę o informacje, czy jest ktoś w Krakowie lub okolicy, kto mógłby mi pomóc raz na zawsze zdiagnozować co z moim autem (i ewentualnie mi pomóc naprawić - choć sama jednoznaczna diagnoza też mnie ratuje)

z góry dzięki za pomoc...

Opublikowano

zacznij od logow - dzial diagnostyka

...czasem na zimnym silniku

a tutaj zacznij od 10 przykazan - jezeli lapiesz notlaufa na zimnym silniku to zobacz jak powinno sie jezdzic TDI :no:

Opublikowano

podjedz na spota :wink4:

Opublikowano
  • Autor

odp. nr 1 - eee.no nigdy nie daje czadu na zminym silniku. chodziło o to, że podczas rozpoczynania jazdy i delikatnego przyspieszania i przy obrotach około 2000 - 2500 rpm też raz na jakiś czas wpada mi w tryb awaryjny.nie wiem czy to notlauf, ale rezultat ten sam- brak mocy i zero przyspieszania..trzeba wyłączyć silnik i włączyć żeby wróciło do normy..

odp. nr 2 - a kiedy i gdzie najbliższy spot okolic krakowskich?

Opublikowano

Co niedziela o 18,00 Galeria Kazimierz Parking na dachu

Opublikowano
  • Autor

dzięki! będę !

Opublikowano
  • Autor

Co niedziela o 18,00 Galeria Kazimierz Parking na dachu

hmm.. Galeria Kazimierz czy Krakowska? Bo to chyba Krakowska ma parking na dachu...Kazimierz ma chy ba tylko podziemny...

Opublikowano

Kazimierz tez ma i tam sie spotykamy :th:

Opublikowano

Kolego raczej wiem z czym masz problem jest z pompą wtryskowa zajmuje sie tym na codzien wiec mozesz podjechac postaram sie pomoc tel 516193874 Powołaj sie na A4 klub naprawiam pompy na codzien i juz pare razy był taki przypadek wiec moze to jest to ale wiesz nie moge byc pewny do puki nie rozgrzebie i zobacze ale raczej podejrzewam to

Opublikowano

czyli co?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Chyba niedługo skorzystam z pomocy "stramiana" bo mnie już trafia!

Z logów wykonanych na zlocie (jeszcze raz dzięki za pomoc) wynikało, że przy niskich obrotach turbina nie doładowuje a przy wysokich przeładowuje i wtedy auto wpada w tryb awaryjny.

Wczoraj wymieniłem turbinę (sprawna z auta kumpla)...i nic.. w tryb awaryjny na razie nie przeszedł, ale mocy nie ma. to, że wchodzi na obroty czuć dopiero po 3000 - 3500 obrotów. czyli tak samo jak przy mojej turbinie..juz nie wiem co robić.. N-75 wymieniony, wężyki posprawdzane...na VAG żadne inne błędy nie wyszły (przepływka i wtryski wyszły, że ok)[br]Dopisany: 24 Czerwiec 2008, 08:03 _________________________________________________A jednak turbo!!!

Okazało się, że kumpel też miał turbo zapyziałe i dlatego nie czułem różnicy...

Meches rozkręcił turbine..wiertarką zaopatrzoną w szczotkę wyczyścił sadzę i coś zrobił z tymi żaluzjami czy kierownicami, że zaczęły się poruszać... Skręcił..włożył..i...przypomniałem sobie jaka to frajda mieć na 3 biegu 120 km/h :-) przedtem ledwo 80 mogłem osiągnąc...

Nie chcę zapeszać....jak pojeżdże z tydzień i nie będzie "trybu awaryjnego" to ozłocę tego mechanika...

Jednak diagnoza VAG nie kłamała - szcuneczek :-)[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2008, 08:36 _________________________________________________No i niestety..

parę tygodni było ok...ale jezdziłem tylko po mieście..wczoraj wypadłem w trasę i okazało się, że na biegach od 1 do 3 jest super i mozna kręcić obroty powyżej 4000...ale na 4 i na 5 moge mieć tylko do 3,500 obrotów..bo potem..jak zawsze - lekkie szarpniecię i po mocy :-(

już z sił opadam..na biegach od 1 do 3 auto rwie sie do przdu jak wariat (czyli tak jak powinien)...a na 4 i 5 biegu kicha...znowu pomaga tylko restart silnika..

Juz nawet kombinbowalem, że na 4 biegu dochodziłem tylko do 3000 obrotów i wrzucałem 5...no ale co z tego jak na 5 doszedłem do 3500 obrotów (czyli miałem na zegarze tak koło 140 km/h ) i koniec jazdy..więcej nie wyciągnie..

Tak samo jak się kiedyś cieszyłem z tego Audi to teraz mam go dosyć...

(przypomina się dowcip o właścicelach Alfy Romeo:

"Ile razy sie cieszy włascicel Alfy Romeo?

2 razy..

1 raz jak sobie kupi Alfę

2 raz jak uda mu się ją sprzedać...")

Opublikowano

3500 i 140 ? takie krotkie są te skrzynie ? to przy 4tys obr ma sie 160 ?

ps kolego ty masz cos nie teges ze skrzynia, jakiegos skladaka ci sprzedali, piszesz ze przy 2500 obr masz 90 dopiero ? jezeli w tych autach tak jest to mnie poprawcie ale chyba mam racje

Opublikowano
  • Autor

Moze przy tych 3.500 miałem wiecej na zegarze..w sumie nie chodzi mi o osiągi tylko o opisanie przypadku (czyli nie chodzi o to przy jakiej prędkości przerywa tylko przy ilu obrotach)...teraz nawet mi przerywa poniżej 3.500...właściwie jak juz mam 3,300 to zaczynam nerwowo czekać, kiedy odetnie mi moc...

Ostatnio nawet zdarzył sie cud i nie odcięło wcale...pojechałem sobie koło 200 km/h.. ach juz zapomniałem jak to jest fajnie :-(