Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI 115 KM - Jak jeździć ekonomicznie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Co sądzicie o moim silniku ? Czy jeśli leję do niego dobry olej CASTROL z normą 505.01 + paliwo tylko na BP : Ultimate ON czy nie będę miał żadnych problemów eksploatacyjnych i będę się cieszył z jazdy ?

2.A druga sprawa jak jeździć ekonomicznie, tzn. tak aby spalił jak najmniej ? W moim poprzednim samochodzie (benzyna) stosowałem zasady ecodrivingu i muszę powiedzieć, że dawało to wymierne rezultaty :) Chciałbym to samo zastosować w dieslu, tylko nie wiem jak dokładnie jeździć aby np. nie zapiec turbiny ? Na zimnym silniku, nie katuję go, powoli zmieniam biegi, nie strzelam ze sprzęgła - ochrona koła dwumasowego, biegi zmieniam przy góra 2400 obrotów, i na 5 biegu jadę pomiędzy 90 a 100 km/h wtedy obroty osiąga przy maksymalnym momencie obrotowym ~1900-2000, czy aby dobrze jeżdzę i nie zajeżdżam tego silnika ? Powiedzcie mi jak jeździć ekonomicznie a zarazem tak, żeby uchronić koło dwumasowe i turbinę ? Pozdrawiam

Opublikowano

Należy przyspieszać szybko wciskając 3/4 pedału przyśpieszenia. Jazda 90/100 km/h jest jak najbardziej ok. Jednak pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu "przeczyścić zawory", w szczególności z uwagi na turbinę. Jazda emerycka, tzw. PSJ na dłuższą metę wykończy turbo.

Opublikowano

"Jazda emerycka, tzw. PSJ na dłuższą metę wykończy turbo." - tyczy się raczej tylko aut które mają silniki w nie najlepszej kondycji.

jeśli auto nie kopci, układ wtryskowy i turbo trzymają prawidłowe parametry robocze to nie ma szans aby przez zbyt emerycką jazdę zapiekła się zmienna geometria w turbo.

Opublikowano

a ile masz zamiar rocznie robić kilometrów ?

30-40-50 tyś??

Opublikowano
  • Autor

lutas dzięki za odpowiedź :) Jednak powiedz mi odnośnie wciskania 3/4 pedału (bo o tym już też czytałem) czy :

1.można to robić dopiero na rozgrzanym silniku a dopóki się nie rozgrzeje delikatnie operować gazem ?

2.Wiem, że wg. danych i charakterystyk dla tego silnika maksymalna moc jest w okolicy 4100 obrotów, jednak chciałbym uzyskać informację czy (oczywiście przy rozgrzanym silniku) mogę zmieniać biegi przy np. 3000 obrotów i będzie to równoznaczne z "przeczyszczeniem" silnika ? W benzynie byłem przyzwyczajony do takich obrotów, ale jeżdząc ekonomicznie starałem się tylko raz na jakiś czas jeździć ciut więcej powyżej 3000 obrotów, mniej więcej raz na tydzień.

3.Czy wciskając 3/4 pedału tyczy się to jazdy za każdym razem, czy tylko w momencie "przedmuchiwania" silnika

Bardzo przepraszam za wszystkie wymienione wyżej pytania, z pewnością głupie, ale jeździć dieslem to jeździłem tylko samochodami od kumpli a ja do tej pory jeździłem benzyną. Starałem się jak najwięcej poczytać o jeździe dieslem i trzymam się tych zasad :

1.Rozruch i gaszenie silnika przy wciśniętym sprzęgle

2.Nie wciskam na maksa pedału przyśpieszenia przy niskich obrotach silnika tylko dopiero od max. momentu obrotowego czyli ~2000 rpm.

3.Po ostrej jeździe i nie tylko nie wyłączam od razu silnika tylko odczekuję jakiś czas

4.Nie butuję silnika na zimnym tylko delikatnie przyśpieszam i zmieniam biegi przy ~2200-2400 obrotów

5.Z reguły jadę na 5 biegu ~90-100 km/h obroty w okolicach max momenu ~1900-2000.

Jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak samochód będzie się sprawował w zimie ? Oczywiście samochód stoi w garażu. Z benzyną nie miałem żadnych problemów, nie wiem jak to będzie teraz z dieslem. Znajomi mi mówią, że też nie mają żadnych problemów, no ale to się dopiero okaże.

Jeszcze jedno pytanie w związku z jazdą w zimie : W lato jak najbardziej silnik się nagrzeje i mogę "przeczyścić" silnik, no ale w zimie raczej wątpie żebym jechał te 100km/h ? No chyba, że te "dynamiczne ruszanie z 3/4 pedału" mogę interpretować jako "czyszczenie silnika" ?

Dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość... Pozdrawiam

---------- Post dopisany at 10:29 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ----------

Samochód nie kopci, turbina wydaje mi się być w porządku, gdyż nie słychać żadnych dziwnych świstów stuków itp. A jeśli chodzi o przebieg to ~20 tyś. rocznie... Wiem... pewnie się okaże, że źle zrobiłem kupując samochód z silnikiem diesla robiąc takie przebiegi...

Opublikowano

Sporo kolega ma pytań :wink: a wszystkie odpowiedzi masz na forum wystarczy poszukać i poczytać :naughty:

---------- Post dopisany at 10:38 ---------- Poprzedni post napisany at 10:36 ----------

a jeszcze tak zapytam - gdzie przyjemność z jazdy?

Opublikowano
  • Autor

Miałem na myśli przyjemność z "bezawaryjnej" jazdy, jedynie części eksploatacyjne :):thumbup1:

Opublikowano

Piotrze, nie bede cytowala tego wszystkiego co piszesz (pisz krotsze posty-lepiej odpowiadac).

Ale napisz, jakie oznaczenia (kod) ma Twoj silnik, to po pierwsze.

Jezdzisz dobrze, choc jak zaraz pojawi sie tu kolega Damian (ciahciah) - (Spalanie:

b.ostra jazda - 5,7-6,0L)

To dopiero On Cie uswiadomi jak nalezy jezdzic dieslem. Noga wyprostowana... :decayed:

W dieslu generalni nie ma znaczenia ile dodajesz gazu, jesli silnik jest dobry i cieply... to od 6 do 8 litrow spala.

To nie benzynowka. Jesli zacznie palic wiecej to musisz szukac problemu (raczej) w silniku a nie u siebie.

To ze kupiles diesla i bedziesz jezdzil 20 tys. rocznie to tez zaden problem.

Natomiast musisz pomyslec o zmianie oleju... A dlaczego to poczytaj w dziale "Jaki olej do TDI"

PS. A jak chcesz dobrze przeczyscic turbo. To do A4 masz niedaleko... i tam pelny gaz.

Jedz raczej w strone Katowic i z powrotem, tam nie ma bramek. Oczywiscie patrzysz uwaznie w lusterko, czy nie masz na tylnym zderzaku kina objazdowego w postaci srebnej Alfy 159...

Alfy Romeo 159 w Policji - oczy dookoła głowy

Kup sobie rowniez interfejs, to napewno Ci sie przyda.

Opublikowano

Jak chcesz przedmuchać układ, to musisz najzwyczajniej w świecie lekko przypałować:) Żeby jeździć eko rozpędź się do żądanej prędkości w miarę sprawnie, a potem jedź tą prędkością na możliwie najwyższym biegu. Są pewnie jeszcze jakieś inne techniki, ale chyba 0,5 czy litr/100km nie jest tego wart:)

Takim lekkim żartem, to jak chcesz bić rekordy spalania to przy dobrym wietrze można rozłożyć żagiel i heja:wink:

Opublikowano
  • Autor

Raf_kk z tym żaglem to dobre :P hehe, tak właśnie robię jak najszybciej do 90-100 i później jadę stałą prędkością...

danu44 dzięki za rady, następnym razem będę zadawał po kolei pytania :)

A co do oleju, to od razu jak kupiłem samochód to wymieniłem w nim olej na CASTROL 505.01, wszystkie filtry, cały rozrząd oraz serwis klimatyzacji (czyszczenie, oleje, itp, odgrzybianie, uzupełnienie czynnika). Teraz od samego początku jak mam samochód leję do niego paliwo z BP : Ultimate ON.

Pozdrawiam

---------- Post dopisany at 10:58 ---------- Poprzedni post napisany at 10:56 ----------

danu44, z tym interfejsem to masz na myśli VAGA ? nie przyglądałem się temu i nie szukałem tak dobrze ale znalazłem gdzieś na necie na pierwszej lepszej stronie za około 500 zł... VAGA to na żywo widziałem tylko u mojego mechanika :P

Opublikowano

danu44, z tym interfejsem to masz na myśli VAGA ? nie przyglądałem się temu i nie szukałem tak dobrze ale znalazłem gdzieś na necie na pierwszej lepszej stronie za około 500 zł... VAGA to na żywo widziałem tylko u mojego mechanika :P

Interfejs (kabelek) do Ciebie kosztuje od 30 do 60 zl

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że ten kabelek to nic innego jak z jednej strony podłączenie do wejścia znajdującego się w samochodzie w środkowej kolumnie pomiędzy siedzeniami za hamulcem ręcznym a z drugiej strony interfejs do komputera złącze COM, LPT lub USB ? A jakieś oprogramowanie specjalne na komputer też istnieje ?:shock3:

Opublikowano
A jakieś oprogramowanie specjalne na komputer też istnieje ?:shock3:

Jasne... :decayed:

Diagnostyka VAG

Opublikowano
  • Autor

Wow, no to fajne rzeczy widze :) Mam nadzieję, że będzie można nabyć taki kabelek na allegro :) Dzięki za informacje Pozdrawiam:wink:

Opublikowano
"Jazda emerycka, tzw. PSJ na dłuższą metę wykończy turbo." - tyczy się raczej tylko aut które mają silniki w nie najlepszej kondycji.

Nawet jeśli jeszcze nie mają, to przy takiej jeździe za chwilę będą miały :decayed:

Zresztą każdy może jeździć jak chce - nikt nikomu PSJ nie zabrania.

Opublikowano

Witaj, do Twojego auta tak jak wspomniała Dana wystarczy taki tani kabelek : Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji

Tu jest wątek który rozwieje Twoje wątpliwości: http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/all-vag-com-kupic-2749/

Sam takowy posiadam i jestem zadowolony. Co do jazdy na wyższych obrotach to jadąc jednostajnie przez kilkanaście/kilkadziesiąt km wystarczy Ci 3000 obr./min. żeby przedmuchać sadzę z turbo.

Na forum jest mnóstwo ciekawych i interesujących tematów z których wiele się dowiesz także zarezerwuj sobie sporo czasu na czytanie ;) Jeśli będziesz mieć jakieś wątpliwości to pisz na PW.

Opublikowano
Wow, no to fajne rzeczy widze :) Mam nadzieję, że będzie można nabyć taki kabelek na allegro :) Dzięki za informacje Pozdrawiam :wink:

Nie kupuj na allegro...

Tylko tu...

Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji

Dawid... co mam teraz zrobic, uprzedziles moj post... :facepalm:

Opublikowano

a ja się jeszcze raz zapytam ile km rocznie będziesz robił ??

tylko podam inny przedział 3 tys 5 tys 8 tyś?

Opublikowano
a ja się jeszcze raz zapytam ile km rocznie będziesz robił ??

tylko podam inny przedział 3 tys 5 tys 8 tyś?

Tomku... ogladasz powtorke meczu..? ze nie doczytales co napisal kolega piotrekneo18

Rocznie 20 tysiecy kilometrow..

Opublikowano

no może powtórkę to nie ale fakt nie doczytałem dzięki :hi:

no przy takim przebiegu już można zacząć oszczędzać jeśli ktoś chce ......

aczkolwiek pytanie po co przecież to już stare auto i jak miało dostać w d...pe to już dostało :kox:

co do oleju lej motula 5w40 :wink: