Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Felga z RS4 42et + 235/40 będzie pasować do B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak jest z konstrukcją podwozia w B8, a B6 jeśli chodzi o nadkola, piastę, rozstaw ? Mam okazję kupić fele z RS4 z oponami 235/40/R18, które jeździły na B8, a dostałem informację, że były zakładane do passata B5 i nie pasowały bo opona była zbyt szeroka, a ET42 zbyt duże i oponka ocierała o wahacze górne.

Felgi tego wzoru.

NOWE FELGI AUDI RS4 POLEROWANE 18 CALI

Czytałem tez gdzieś że przy takim ogumieniu przy fabrycznych 150kM odczuwalny jest spadek mocy i zwiększone zużycie paliwa, z drugiej strony nie ma wielkiej różnicy między 17 a 18 cali. Obecnie mam 15-tki na zimówkach, zawieszenie obniżone więc komfort jeszcze jest przyzwoity. Jak założę 18 może być kiepsko to wszystko pogodzić, ale wygląd na pewno będzie :).

Pozdrawiam

Opublikowano

te fele idealnie Ci podejdą,

co do opon to szer. 235 przy tym ET mogą (ale nie muszą) ocierać

ale jest lekarstwo na to = dystans 10 -15 mm :) i po kłopocie.

Na minimalny wzrost spalania ma wpływ szerokość opony (opory toczenia) a nie średnica ( 17 czy 18)

Przy zmianie kółek nie odczujesz wielkiego spadku mocy

Rozmiar piasty 57,1 mm, rozstaw 5 x112

Opublikowano

dzięki za konkrety!

możliwe że jutro się sprawa wyjaśni jak założę na samochód...

Opublikowano

W B8 jest większy rozmiar piasty 66, więc będziesz potrzebował pierścienie centrujące pod 57.1.

Co do szerokości opony w następnym sezonie zmienisz na 225/40 :wink: i będziesz zadowolony.

Opublikowano

racja tomek piasta w B8 większa:) sorry za błąd.Pozdro

Opublikowano

Faktycznie otwór 66.6, a ma być 57.1. Fele z przodu założyłem przejechałem się kawałek, ale przesiąść się z gumy 195/65 na 235/40 jednak trochę boli. Czekam aż dojdą pierścienie i zobaczę jak samochód sunie po trasie.

Dzięki za uwagi. Pozdrawiam

Opublikowano

w koleinach bedziesz sie wkurzał:wink:

Opublikowano
w koleinach bedziesz sie wkurzał:wink:

pal licho koleiny, się obawiam dziury w drodze :)

Opublikowano

MAGIC87 ma racje :D, ja smigam na 225/45/17 + obniozeone zawiesznie z sline, pomijam to ze jest twardo i dziury bolą ale koleiny to jest porazka, myszkuje i trzeba dosyc mocno trzymać kierownice