Nexmader Opublikowano 16 Czerwca 2012 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Witam serdecznie, niedawno zakupiłem A4 i niestety od początku jej kupna jest problem z klimą. Otóż mrugający panel niestety dalej daje w kość, niedziałały też przyciski - tzn. raz działały raz trzeba było wcisnąć 15 razy... - przelutowałem zimne luty od taśmy łączącej sterownik z wyświetlaczem i na sterowniku i na płytce wyświetlacza, przyciski owszem działają teraz prawidłowo ale podświetlenie dalej wariuje... Otóż jak są wyłączone światła wszystko jest OK, jak je włącze to jak jest na zegarze maks oświetlenie to panel klimy strasznie słabo świeci jak nie w ogóle i czasem coś po jakimś czasie sie powoli rozjaśnia później ściemnia i tak w koło Macieja. Jak ścisze potencjometrem żeby było jak najmniej oświetlone to wtedy climatronik świeci dosyć mocno ale non stop strasznie szybko mruga, i tak samo mrugają przyciski na WYŁĄCZONYM radiu nieoryginalnym, natomiast po załączeniu radia tak żeby słuchać przyciski od radia już się świecą normalnie a climatronic dalej sobie mruga... Ale do rzeczy; Nabiłem wczoraj klime bo się nie załączała tzn, jak wcisne przycisk klimatyzacji to śnieżynka się zapala a jak puszcze przycisk to od razu gaśnie. Podpiąłem Vaga i wysokoczyły mi takie błędy; 00786 - Temp Sensor in Headliner (G86) 30-00 - Open or Short to B+ 01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68) 01272 Positioning Motor for Central Flap (V70) 00603 Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85) pod każdą z klap dopiska 41-10 Blocked or No Voltage i ostatni błąd 00801 A/C Refrigerant High Pressure Switch (F118) 30-00 - Open or Short to B+ __________________________________ Zdejmowałem kratkę pod prawą lampą, odpinąłem ten czujnik który jest bodajże w chłodnicy klimy, podpiąłem z powrotem i dalej to samo. Jeśli chodzi o klapy to wszystko się przełącza na szybe, na twarz, na nogi, więc nie wiem dlaczego są błędy klap. Również próbowałem robić nastawy, sprawdzałem elementy klimatyzacji więc to pierwsze A/C to cyka coś pod maską, wentylator klimatyzacji się załącza, później klapy się przełączają itd. i dalej nic. Klima nabita a dalej nie działa. Jeszcze z rzeczy które mogą mieć coś wspólnego W Vagu wyświetla mi się że klimatyzacja to Klima-Vollautomat D05 Soft Coding 00040 WSC 07777 Proszę o pomoc bo mam dość już tego problemu
sp7 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 witam Miałem podobny problem. Okazało się że mam zamieniony panel Do 1996 r. były sterowane 9v później było sterowanie 12v. po zamianie śmiga.Można to poznać po klawiszach te wcześniejsze są wklęśnięte później były płaskie.A jeszcze jedno po podpięciu kompa też pokazywał że czujniki są walnięte.U ciebie powinien być ten nowszy.
Nexmader Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2012 Hmmm... Na panelu mam napisane Audi A4 1998r, stąd wiem że napewno był wymieniany.. Klawisze mi się wydają że są wypukłe.. Czyli najlepiej byłoby podpiąć inny panel i sprawdzić czy wtedy klima bangla..? Nie ma kogoś z okolic Krakowa kto mógłby użyczyć swój panel do podmianki za jakąś opłatą żebym mógł sprawdzić czy to napewno wina panelu...? Zauważyłem jeszcze że jak samochód postoi w słońcu to panel wtedy nie mruga i normalnie świeci...
Nexmader Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ok zaraz lece do samochodu zmienić kodowanie i sprawdzić czy będzie banglać. Dodam tylko tyle że dzisiaj miałem dostęp do kanału i zdjąłem osłonę silnika, odpiąłem wtyczke od sprężarki i podpiąłem do plusa aku przy odpalonym silniku - wynik tego taki że klima chłodziła w środku aż miło...Ale panel dalej nie działa... Więc lecę do auta zmienić kodowanie - mam nadzieję że to to! ---------- Post dopisany at 19:58 ---------- Poprzedni post napisany at 19:50 ---------- Dalej nic.. a już miałem nadzieję że będzie chodzić klima.. Po zmianie kodowania dalej mam błąd F118, czujnik G86 i klapa na nogi...Skasowanie ich nic nie daje, tzn znikają po wyjściu z klimy i ponownym wejściu błędy znów są.
bolo73 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czujnik G86 nie występuje w Twojej klimie, to dziwne, że wychodzi błąd, co do F118 pozostaje sprawdzenie instalacji. Klapa to szczegół, wiadomo, do naprawy, ale nic nie wnosi do włączania klimy. Możliwe, że jest uszkodzony sterownik a możliwe, że faktycznie to stara wersja do roku 1997 i wtedy nie będzie żyła. Jaki masz numer sterownika? Podświetlenie LED, czy żarówki?
Nexmader Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2012 Numer sterownika sprawdzę jutro i podam. Jeśli chodzi o podświetlenie to są to zwykłe żarówki. Nie wiem jaka to wersja, tyle wiem że napewno był wymieniany bo na panelu od góry napisane jest białym olejowym pisakiem "Audi A4 1998r" stąd wiem że panel ktoś wymieniał tylko ciekawe czy na panel o tym samym symbolu... Jeśli nie to nie znając symbolu starego panela nie odpale w życiu już klimy w mojej czwórce? Być może nie występuje ten czujnik - jeśli chodzi o F118 to jeśli jest to ten czujnik co jest po zdjęciu prawej kratki zderzaka tak u góry na prawą stronę chyba w chłodnicy klimy - to wyciągałem wtyczkę, kable nie są pourywane a sama wtyczka bardzo ładnie wygląda w środku nie pośniedziała itd, psiknąłem kontaktem ale dalej bez rezultatów. A jeśli chodzi o klapy - to one działają wszystkie i przełączają - a błedy są chyba że co innego one oznaczają.
bolo73 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jeżeli masz modelowo 1998 (W), to podświetlenie jest na diodach a stary typ sterownika nie będzie działał.
Nexmader Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 W dokumentach mam wpisane 1998r. Nie wiem jak to sprawdzić, ale podam Vin może Marku rozszyfrujesz to; WAUZZZ8DZWA019650
bolo73 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Masz modelowo 1998 (W), zatem sterownik klimy ma mieć numer 8L0 820 043D, kodowanie takie, jak podałem Ci wcześniej, podświetlenie diodami. Jeżeli masz żarówki, masz starszy model sterownika i nie będzie on u Ciebie działać.
Nexmader Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2012 Super Marku, w takim razie jestem Ci bardzo wdzięczny, widocznie może to był panel z jakiegoś 98r ale modelowo starszego... ahh no nie wiem, widocznie mam stary bo na bank jak go rozbierałęm pod kątem zimnych lutów to miał tam żarówki w oprawkach. W takim razie wchodzę na alledrogo i szukam panelu, jak założe o tym symbolu i wszystko będzie banglać jestem Ci winien flache! ---------- Post dopisany at 18:45 ---------- Poprzedni post napisany at 18:41 ---------- Znalazłem taki panel http://allegro.pl/panel-sterowania-klimatyzacji-audi-a4-8l0-820-043d-i2416252642.html więc go chyba zamówię bo oznaczenie ma takie jakie napisałeś a jest najtańszy w chwili obecnej na allegro.
bolo73 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Widzę, że chyba już kupiłeś, dobra cena, oby naprawdę był sprawny.
Nexmader Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2012 Taaak! Dlatego kliknąłem bo patrząc na inne to kosztują od 150zł a nawet są za 200 i wzwyż Koleś niby daje gwarancje, więc myślę że będzie sprawny. Jak przyjdzie i go podmienie zdam relacje co i jak ---------- Post dopisany 26-06-2012 at 22:37 ---------- Poprzedni post napisany 19-06-2012 at 22:12 ---------- bolo73 jesteś wielki!! Panel przyszedł dzisiaj, wypiąłem stary podpiąłem nowy, odpalam samochód i klima bangla, co najlepsze nie ma żadnych błędów i podświetlenie po zapaleniu świateł nie wariuje, jest wszystko w jak najlepszym porządku! Jestem ucieszony że w końcu problem przy Twojej pomocy został rozwiązany. Podziękowania również dla sp7 - okazało się że faktycznie miałem panel ten z wklęśniętymi przyciskami więc jest z jakiegoś starszego modelu. Dzięki chłopaki jeszcze raz za pomoc!!
Rekomendowane odpowiedzi