Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowania w Audi A4 B8 za pomocą VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tył nie musi się palić przy DRL

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jendrek jeszcze kilka lat temu było w polskich przepisach, jeździmy na światłach "mijania" potocznie używanych jako dzienne czyli światła mijania przednie i tylne czerwone. Mój kolega w 2009 dostał za to mandat :kwasny: (ale nie wiem czy to była zła interpretacja wiejskiego policjanta czy faktycznie prawo) może teraz wprowadzili termin "światła do jazdy dziennej"

Ja cały czas jeździłem tylko z zapalonym przednim DRL i nie miałem żadnego problemu przy kontroli do czasu jak założyłem sobie z tyłu neon + ledy - szkoda mi go aby ze zgaszonym jeździć :kox:

---------- Post dopisany at 19:12 ---------- Poprzedni post napisany at 19:06 ----------

Dokładnie jest jak napisałeś, jeszcze musi być oczywiście klima na auto i pozamykane wszystkie drzwi żeby funkcja działała.

Nigdy tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że funkcja start stop ma zabezpieczenia których możesz nie ominąć.

z tego co pamiętam to: zapięcie pasów, otworzenie drzwi, wzniesienie, temperatura zewnętrzna i silnika, działanie klimy, poziom naładowania baterii i coś tam

jeszcze wyłącza tą funkcje dla bezpieczeństwa.

jak nie lubisz jeździć w pasach to puść sobie je z tyłu lub kup same zapinki/ wtyki do pasów - ale ja do złego nie namawiam :wink:

Opublikowano

Jendrek jeszcze kilka lat temu było w polskich przepisach, jeździmy na światłach "mijania" potocznie używanych jako dzienne czyli światła mijania przednie i tylne czerwone. Mój kolega w 2009 dostał za to mandat :kwasny: (ale nie wiem czy to była zła interpretacja wiejskiego policjanta czy faktycznie prawo) może teraz wprowadzili termin "światła do jazdy dziennej"

Ja cały czas jeździłem tylko z zapalonym przednim DRL i nie miałem żadnego problemu przy kontroli do czasu jak założyłem sobie z tyłu neon + ledy - szkoda mi go aby ze zgaszonym jeździć :kox:

---------- Post dopisany at 19:12 ---------- Poprzedni post napisany at 19:06 ----------

Dokładnie jest jak napisałeś, jeszcze musi być oczywiście klima na auto i pozamykane wszystkie drzwi żeby funkcja działała.

Nigdy tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że funkcja start stop ma zabezpieczenia których możesz nie ominąć.

z tego co pamiętam to: zapięcie pasów, otworzenie drzwi, wzniesienie, temperatura zewnętrzna i silnika, działanie klimy, poziom naładowania baterii i coś tam

jeszcze wyłącza tą funkcje dla bezpieczeństwa.

jak nie lubisz jeździć w pasach to puść sobie je z tyłu lub kup same zapinki/ wtyki do pasów - ale ja do złego nie namawiam :wink:

to jakiś mało ogarnięty policjant był.. bo auta z przystosowanymi światłami do jazdy dziennej nie muszą mieć tylnych lamp włączonych

Opublikowano

Jędrek tu masz więcej głupot na ten temat i dla potomnych :facepalm:

§ Obowiązek jazdy na światłach 24/h, a światła do jazdy dziennej

przed 2009 "Ustawa prawo o ruchu drogowym

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."

mijania czyli dotyczy przodu i tyłu pojazdu.

po 2009:

Rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja tego roku (2009), opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, zmieniło obowiązujące w Polsce przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych. Dodatkowo zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca tego roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących, polskich przepisów.

Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od tego roku światła dzienne muszą świecić się już samodzielnie - bez włączania tylnych świateł pozycyjnych."

Opublikowano

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."

po 2009:

Rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja tego roku (2009), opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, zmieniło obowiązujące w Polsce przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych. Dodatkowo zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca tego roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących, polskich przepisów.

Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od tego roku światła dzienne muszą świecić się już samodzielnie - bez włączania tylnych świateł pozycyjnych."

a to ciekawe bo ja sobie wlaczylem tyl zeby swiecil z dziennymi z przodu ,auto z 2010 roku czyli wychodzi na to ze jak sie tyl swieci to wbre przepisom :grin:

Opublikowano

też sobie włączyłem żeby ledy się z tyłu paliły przy DRL :decayed:

Opublikowano

Art. 51.

po 2009:

a to ciekawe bo ja sobie wlaczylem tyl zeby swiecil z dziennymi z przodu ,auto z 2010 roku czyli wychodzi na to ze jak sie tyl swieci to wbre przepisom :grin:

Dokładnie tak :wink: jak Cie zatrzymają, będą kumaci (w co wątpię), sprawdzą rocznik to mandat bankowy a i dowód mogą zajumać:kox:

Opublikowano

znajac naszych geniuszy z drogowki szybciej sie przywala ze nie swieci niz ze swieci

Opublikowano
znajac naszych geniuszy z drogowki szybciej sie przywala ze nie swieci niz ze swieci

Wiesz na 100 jeden może się trafić douczony:wink:

Opublikowano

Ja też podpaliłem neon wraz z drl - tyle kasy wywaliłem aby jeździć teraz z OFF :facepalm:

Jak coś to powiem, że auto produkowane 3 maja 2009 ale zarejestrowane 5-go!

Znając ich nie wysoki IQ, pewnie zadumają się i będą kazali tylko z jednym, tylnym światłem jeździć :polew:

Opublikowano

Ja też podpaliłem neon wraz z drl - tyle kasy wywaliłem aby jeździć teraz z OFF :facepalm:

Jak coś to powiem, że auto produkowane 3 maja 2009 ale zarejestrowane 5-go!

Znając ich nie wysoki IQ, pewnie zadumają się i będą kazali tylko z jednym, tylnym światłem jeździć :polew:

Zamontuj sobie dodatkowy, szybki wyłącznik, w razie czego powiesz, że to słońce się odbijało od neonu:kox:

Opublikowano
  • Autor

MMI 2G: Jak oszacować przebieg samochodu :banan:

Dzięki tej procedurze, możemy oszacować przebieg samochodu. Wskazanie to nie będzie bardzo precyzyjne, ale w pewnością pomoże w ocenie czy przebieg widniejący na liczniku jest zgodny z tym, ile kilometrów samochód naprawdę przejechał.

IMG_1521.jpg

1. Potrzebne elementy

• Kalkulator

2. Ostrzeżenie!

Wykonujesz tą operację na własne ryzyko!!!!

3. Czy operacja jest możliwa?

Samochód musi być wyposażony w MMI 2G.

4. Procedura

1. Przekręć kluczyk do pozycji II i uruchom system MMI.
  2. Wejdź w [Radio].
  3. Naciśnij i przytrzymaj [sETUP] oraz [RETURN], aż pokaże się ukryte czerwone menu.
  4. Wybierz Interfacebox (0×0100).
  5. Lewym dolnym przyciskiem funkcyjnym wybierz Parameter.
  6. Znajdź pozycję OperTime i spisz jej wartość.
  7. Wyjdź z ukrytego menu klilka razy naciskając [RETURN].
  8. Odczytaj z komputera podkładowego średnią prędkość samochodu na długim dystansie.
  9. Pomnóż wartość odczytaną z ukrytego menu razy średnią prędkość pojazdu z długiego dystansu.
  10. Podziel wynik przez 1.5 i porównaj ze stanem licznika.

Wynik dzielimy ponieważ czas pracy MMI nie jest równy motogodzinom silnika – MMI pracuje rownież gdy silnik jest wyłączony.

Dla wartości 4747 godzin, przy średniej prędkości 48km/h obliczenia powinny wyglądać następująco:

(4747 / 1,5) * 48 = 151 904.

Licznik w testowanym samochodzie wskazywał 130 000km, co jest wiarygodnym wskazaniem. Różnica wynika głównie z tego, że właściciel dość często używa MMI podczas sprzątania pojazdu.

Opublikowano

Panowie a może ktoś podpowie jak przekodować radyjo mmi 3g hdd z USA na EU?;p

Opublikowano

Czy jest możliwa zmiana koloru wyświetlania informacji w liczniku na BIAŁY? :decayed: Jeśli tak, to możecie podać ścieżkę do kodowania?

Opublikowano
Czy jest możliwa zmiana koloru wyświetlania informacji w liczniku na BIAŁY? :decayed: Jeśli tak, to możecie podać ścieżkę do kodowania?

Jak masz czerwony to nie :naughty:

Opublikowano

No juz też sie dowiedziałem, że NIE :facepalm: Szkoda - bo fajnie to wygląda.

Opublikowano
Aktywacją beep poprzez sygnał z syreny alarmu (jak posiadamy fabryczny )

46-Moduł Komfortu --->ADAPTACJA 10 ---> Channel 63 ---> dodajemy +4 do obecnej wartości

Trzeba dodatkowo:

46 Moduł Komfortu -> Kodowanie -> Bajt 01 -> Bit 2 na 1

Bez tego nie działa

Opublikowano
No juz też sie dowiedziałem, że NIE :facepalm: Szkoda - bo fajnie to wygląda.

Kup licznik z kolor fisem, do ASO zdjąć komponent i masz kolor (biały):wink:

Opublikowano

Do czego jest ta funkcja LAP TIMER i dodatkowo na wyświetlaczu są pod nią: TIMER 1 i TIMER 2 ?

Bo mi to kojarzy sie tylko z czasem okrążeń na torze :kox:

Opublikowano
Do czego jest ta funkcja LAP TIMER i dodatkowo na wyświetlaczu są pod nią: TIMER 1 i TIMER 2 ?

Bo mi to kojarzy sie tylko z czasem okrążeń na torze :kox:

Dobrze Ci się kojarzy. :wink: