Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowania w Audi A4 B8 za pomocą VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pomoże ktoś próbuje wyłączyć ryglowanie drzwi po 15 km i nie mogę tego wyłączyć robiłem tak jak w pierwszym poście i niestety dalej się rygluje może ktoś miał podobny problem i udało mu się pozdro 

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jakie masz radio?

W menu >Car>ustawienia można zaznaczyć i odznaczyć ryglowanie drzwi. Funkcja Auto Lock musisz ją deaktywować.

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał:

Jakie masz radio?

W menu >Car>ustawienia można zaznaczyć i odznaczyć ryglowanie drzwi. Funkcja Auto Lock musisz ją deaktywować.

Dzięki

Edytowane przez marcin120383

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć pamiętacie kodowanie hamulec postojowy zaciągnięty  wyłącza drl led

Robiłem to kiedyś w starej B8 zapomniałem jak 

Opublikowano

Cześć chciałbym  w moim Audi A4 B8 Avant 2.0 143km 2011r aktywować kilka dodatkowych funkcji. Jest to moje pierwsze Audi i nie jest osoba doświadczoną w kodowaniu, czy jest może jakaś dobra duszyczka w Poznaniu najbliższej okolicy lub WLKP która pomoże mi w tym temacie i aktywuje następujące rzeczy:  oczywiście wynagrodzę finansowo zaoferowana pomoc

Zalezy mi na:

zmianie menu na j.polski (brak możliwość w komputerze pokładowym)

-test wskazówek zegarów przy włączaniu zapłonu 

-temperatura oleju silnika

-poziom naładowania akumulatora w MMI

-światła przeciwmgielne jako doświetlanie zakrętów 

-obniżenie lusterka na biegu wstecznym

-wyłączenie załączanego się z automatu systemu start/stop

Moge liczyć na kogoś pomoc? 

Opublikowano

Masz VCDS?

Poza pierwszym punktem wszystko masz opisane w tym wątku. Zacznij od przeczytania pierwszej strony

Opublikowano
3 godziny temu, AndyN napisał:

Masz VCDS?

Poza pierwszym punktem wszystko masz opisane w tym wątku. Zacznij od przeczytania pierwszej strony

Własnie problem w tym ze nie mam to raz, a dwa nawet gdybym miał to mimo wszystko  wolałbym żeby pierwsze modyfikacje wykonała bardziej doświadczona osoba w tym temacie, a ja z boku po prostu obserwował tak żeby już w przyszłości samemu dokonywać tego typu zmian. 

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, fanatyklech napisał:

Własnie problem w tym ze nie mam to raz, a dwa nawet gdybym miał to mimo wszystko  wolałbym żeby pierwsze modyfikacje wykonała bardziej doświadczona osoba w tym temacie, a ja z boku po prostu obserwował tak żeby już w przyszłości samemu dokonywać tego typu zmian. 

https://a4-klub.pl/forum/485-wielkopolskie/

Opublikowano

Cześć jakiś czas temu zakupiłem Audi A4 B8 Avant 2011r. Potrzebuje pomocy w kodowaniu lusterek. Chciałbym, aby lusterka składały i rozkładały się z pilota. Aktualnie lusterka składam używając pokrętła ustawiając je w pozycji dolnej (godzina 6) a rozkładam w pozycji górnej (godzina 12) oczywiście na włączonym silniku. Dodatkowo jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś możliwość ( nie wiem czy to zalicza się do kodowania, jestem początkujący w tym temacie ) aby można było otwierać i zamykać szyby po włożeniu kluczyka do stacyjki ( aktualnie mam tylko taka możliwość na włączonym silniku ). Dodam, ze z pilota mogę otwierać i zamykać szyby. Tak jak wspomniałem wyżej jestem początkujący. Dzięki forum wyłączyłem start and stop, włączyłem opadające lusterko przy cofaniu. Wiązkę Bluetooth montowałem i aktywowałem aux, bo wyświetlało się w menu. Proszę o pomoc odnośnie moich pytań. 

Opublikowano

Cześć

Jakiś czas temu wprowadziłem w swoim B8 szereg kodowań z tego wątku i było wszystko ok do momentu odłączenia akumulatora.

Dźwiną przypadłość zaobserwowałem, przednie wycieraczki działają tylko w trakcie jazdy. Na postoju nawet uruchomienie spryskiwaczy nie wymusza ich ruchu a po zatrzymaniu auta zostają w losowej pozycji.

Ktoś miał podobne cuda? Gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

To nie ma nic z kodowaniem wspólnego. Po odłączeniu aku kodowanie jest nadal takie samo i sie nie zmienia. Jedyne co znika to komputer pokładowy średnie spalanie godzina i inne pierdoły ale to jest sterowane z zegarów a nie z MCE. Musi być jakaś inna przyczyna. 

Opublikowano

To będę szukać przyczyny gdzieś indziej.

Dzięki za pomoc ?

Opublikowano

Panowie grzebałem, grzebałem w nastawach podstawowych hamulca postojowego i nagrzebałem. 

20200927_102938.jpg

Kliknałem w nastawach na opcję: "force auto adjust" był komunikat runing, ale nic się nie działo więc zatrzymałem. I teraz taki bład, oraz komunikat na liczniku i kontrolke ręcznego. Procedure otwierania i zamykania zacisku pod wymiene klocków zrobiłem ale nic to nie dało. Ktoś wie jak przeprowadzić nastawę opcji force auto adjust? @wrclaguna @Dev moze macie jakąś radę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

gdzie można zmienić na bardziej przyjazny dla ucha dźwięk ostrzegawczy lub zmniejszyć jego głośność ?

Np przy otwarciu drzwi kierowcy przy włączonym zapłonie.

Opublikowano

Nigdzie. Tego dźwięku nie można zmienić. Tylko dźwięk i głośność z głośniczkóe PDC można regulować. 

Opublikowano
W dniu 30.09.2020 o 09:34, kristof91 napisał:

Panowie grzebałem, grzebałem w nastawach podstawowych hamulca postojowego i nagrzebałem. 

20200927_102938.jpg

Kliknałem w nastawach na opcję: "force auto adjust" był komunikat runing, ale nic się nie działo więc zatrzymałem. I teraz taki bład, oraz komunikat na liczniku i kontrolke ręcznego. Procedure otwierania i zamykania zacisku pod wymiene klocków zrobiłem ale nic to nie dało. Ktoś wie jak przeprowadzić nastawę opcji force auto adjust? @wrclaguna @Dev moze macie jakąś radę?

Spróbuj następująco:

Na zwolnionym hamulcu ręcznym, włącz zapłon (nie uruchamiając silnika), naciśnij i trzymaj przez cały czas wykonywania tej procedury hamulec nożny. Następnie zaciągnij ręczny (odczekaj aż silniczki dojadą do końca), następnie spuść ręczny (tak samo oczekując do końca). Czynność tą powtarzasz 3 razy, czyli 3x zaciągasz i 3x spuszczasz (cały czas trzymając nogę na hamulcu). Po wykonaniu wchodzisz vcdsem w 53 i kasujesz błąd. Powinno zadziałać. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
4 godziny temu, Muskel1 napisał:

Spróbuj następująco:

Na zwolnionym hamulcu ręcznym, włącz zapłon (nie uruchamiając silnika), naciśnij i trzymaj przez cały czas wykonywania tej procedury hamulec nożny. Następnie zaciągnij ręczny (odczekaj aż silniczki dojadą do końca), następnie spuść ręczny (tak samo oczekując do końca). Czynność tą powtarzasz 3 razy, czyli 3x zaciągasz i 3x spuszczasz (cały czas trzymając nogę na hamulcu). Po wykonaniu wchodzisz vcdsem w 53 i kasujesz błąd. Powinno zadziałać. 

Ogarnięte:

Car running
- Parking brake off
- Open VCDS Module 53-Parking Brake
- Enter Security Code (forget which item # this is)
- Basic Settings - 04
- Choose "Start of Operations" from the drop-down menu
- Click "Go!"
- Click "Stop"
- Fault now cleared

Opublikowano
W dniu 10.10.2020 o 10:40, Muskel1 napisał:

Nigdzie. Tego dźwięku nie można zmienić. Tylko dźwięk i głośność z głośniczkóe PDC można regulować. 

Ostatnio u znajomego w A6 słyszałem bardzo przyjemny dla ucha dźwięk który był cichy a z czasem głośność narasta.

A ten w mojej A4, nie chcę aby mi dziecko budził.

No ale jak się nie da to się nie da.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam pytanie. Posiadam pakiet oświetlenia wnętrza tj. Klamki, nogi, schowek. Chciałem uruchomić w MMI regulacje oświetlenia nóg. Mam mmi 3g+

Zgodnie z instrukcją z forum podłączyłem vcds i zaznaczyłem tak jak na foto 1. Byte 16 i Bit 1,bit 2 i Bit 6. Kodowanie przyjęło 

IMG_20201119_171233.jpg

Pozniej zielone menu-- Poprzez Ukryte Menu wchodzimy w car --> carmenuoperation --> interior light ---> wartość 5

I kwadrat interior light raz zaznaczyłem raz odznaczyłem, później reset. 

Pomimo tych zabiegów dalej jest nie aktywną regulacja

Pytanie co złe robię? Czy może inaczej to trzeba zrobić? 

IMG_20201119_171404.jpg

IMG_20201119_171845.jpg

Edytowane przez Tomafx

Opublikowano

W menu Car/carbusassignment

"interior light“ zmień z "unspecified 9/9“ na  „CAN Comfort 1/9“