Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VW BORA AJM łapie notlauf - Prośba o analizę ogów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, kupiłem w zeszłym roku w wakacje, kolo twierdził że jeździ po mieście bardzo wolno, krótko po przyprowadzeniu zaczęły się tryby awaryjne. wyczytałem że turbo może być zasadzone :decayed: (dziwne słowo) więc zacząłem czyścić, gównie czyszczenie polegało na jeździe na wysokich obrotach na drogach ekspresowych, autostradach. Gdy wchodził w awaryjny po prostu wrzałem na luz, zjechałem na pas awaryjny, gasiłem auto i ponownie odpalałem i wio w drogę.

Przez całą zimę był spokój aż do teraz

błędy silnika:

kodybdwsilnika.jpg

grupy normalne:

Log (0 - 014,018,023)

Log (1 - 004,007,013)

Log (2 - 000,001,003)

basic settings

Log (0 - 011)

Log (1 - 003)

Log (2 - 000)

dynamiczne:

Log (0 - 000,001,003)

Log (1 - 011,011)

Log (2 - 004,008,010)

---------- Post dopisany at 23:24 ---------- Poprzedni post napisany at 23:17 ----------

blok 011 w próbie dyn. jest 2x dlatego że załapał NOTLAUFA w 1 próbie.

2 dni temu pękła mi rura odchodząca od turbo do IC, jest już wymieniona

Czy ten 2 błąd 17958 mógł być tym spowodowany ?

wcześniej raczej go nie było.

Opublikowano

sprezarka na stol i czyszczenie ...

Opublikowano

kat do wywalenia

Opublikowano
  • Autor

to czyszczenie można samemu zrobić np. szczotką drucianą i(lub) benzyną ?

czy potrzeba jakichś fachowych narzędzi ?

Opublikowano

zaworki podcisnien tez zobacz

Opublikowano

Jak się nie czujesz na siłach w kwestii(demontażu,prawidłowego złożenie i montażu) to lepiej dać osobie która to dobrze zrobi.Pozdrawiam

Opublikowano

jezeli nie masz dobrych kluczy i kanalu to w borze czy innych wynalazkach typu golf 4 itp. sobie nie poradzisz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

mam kanał i narzędzia, nasadki, torx itp. dam rade z tym czyszczeniem jestem elektromechaniem z wyksztacenia troche grzebie w autach , a reszta jak wygląda ? przepływka jest ok ?

po czyszczeniu będe chciał robić program jak nie będzie przeciwskazań.

ICEWEED:

o których zaworkach piszesz ?

---------- Post dopisany 12-08-2012 at 14:39 ---------- Poprzedni post napisany 25-06-2012 at 08:34 ----------

Panowie pojawił się następny problem.

3-4 dni temu auto przestało ciągnąć z dołu, po przekroczeniu 3k RPM dopiero dostawało kopa i ciągło aż do 4,5k, po przerzuceniu biegu na wyższy (zazwyczaj 4) znów ciąg do 4,5k i notlauf (przy kilku próbach tak samo).

Pierwsza myśl : łopatki zacięły się w innym położeniu, turbo na stół i czyszczenie( 3mm sadzy w środku). po dokładnym wyczyszczeniu i założeniu do auta zonk - nie ciągnie w ogóle, wrażenia z jazdy jak SDI !

Czy jeśli podmienię N75 z N18 a jeden z tych zaworków będzie uszkodzony to będe miał takie same objawy ?

Jak zlokalizować który zawór może być uszkodzony ?

Jest Jakiś inny sposób sprawdzenia zaworków ?

Czy możliwe jest złożenie tego pierścienia który porusza kierownice w turbinie w innym położeniu ?

jutro wymienię jeszcze wszystkie wężyki podciśnienia.

aaa gdy turbo miałem na stole i rozłączyłem gruche to zdziwiło mnie że ona ciężko pracuje, tzn trzeba użyć dosyć sporej siły żeby ją wcisnąć - Czy to normalne.

Po dmuchnięciu w wężyk nic się nie dzieje i tak samo po zassaniu, nie wiem czy można dmuchnąć tam kompresorem ? czy coś się nie uszkodzi ?

borabdsilnika.jpg

log1- notlauf przy 3k RPM

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

log2 powtórka

log3 powtórka powtórki

Opublikowano

podcisnienia lub grucha kaput

Opublikowano
  • Autor

jaki nr ma gruszka ?

jak ten zawór sie nazywa fachowo ? (zawór ciśnieniowy sterowania turbiną ) ?

etka mi mówi że taka część nie istnieje w katalogu ?

Opublikowano

Ten zawór to N75, to jest właśnie ten od sterowania łopatkami w turbinie przy pomocy gruchy i sztangi

Opublikowano
  • Autor

już znalazłem - N75 jest do góry na ścianie grodziowej a mi chodziło o ten na turbinie.

to jest aktuator chyba tak ?

Opublikowano

tak, aktuator czyli potocznie ta grucha :)

Opublikowano
  • Autor

wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia na nowe i niestety nie przyniosło to efektu, po tym zabiegu zacząłem obserwować gruszkę i ona w ogóle się nie porusza, ani przy odpalaniu auta ani przy wciśnięciu pedału gazu.

zrobiłem też prosty test - przewód który wchodzi w gruche podłączyłem bezpośrednio do filtra powietrza omijając zaworek podciśnienia i też żadnych zmian przy czym notlauf już przy 2,5k RPM a nie przy 3k jak wszystko mam podłączone

dzisiaj zamawiam gruche i tu pytanie :

którą ?

Zawór Turbiny AKTUATOR VW AUDI SEAT 1.9 2.0 TDI (2534276854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

czy tą

AKTUATOR ZAWOR TURBINY TURBO VW SKODA SEAT GRUSZKA (2532860956) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

nie ukrywam że wolałbym tą tańszą :decayed:

nie widzę miedzy nimi różnicy.

doradźcie coś bo nie lubie przepłacać ale też nie chiałbym 2 raz siano wywalać jak ta tańsza nie będzie właściwa

aaaa

Ponowię pytanie - Czy jest możliwość złożenia tego pierścienia który steruje kierownicami w turbinie odwrotnie lub w innej pozycji ?

bo tylko tego nie jestem pewien.

Opublikowano

Z tego co wiem to jest możliwość, ale wtedy łopatki mogą ocierać o wirnik, a dodanie gazu spowoduje głośny i przeraźliwy pisk..

Opublikowano
  • Autor

to na szczęście u mnie nic takiego sie nie dzieje, tzn zobaczymy jak założę gruchę co będzie słychać ale teraz poza tym że jest mułowaty i nie ciągnie to żadnych innych odgłosów nie ma

Opublikowano

U Ciebie nie ma bo sztanga stoi w miejscu, jak założysz nową gruchę to się wtedy wszystko okaże :)

Opublikowano
  • Autor

zrobiłem dzisiaj krótki test - wymusiłem maksymalne wciągnięcie sztangi mechanicznie, tzn nacisnąłem stalową rurką na sztangę przy czym rurkę dociąłem na taki wymiar aby zapierała się o kolektor ssący i żeby można sprawdzić podczas jazdy, auto zaczęło ciągnąć z dołu, w końcu uspokoiłem swoje zszargane nerwy :decayed:, co prawda złapałem notlauf ale przy 3,3k RPM ale to już formalność - jutro ma przyjść grucha ale wygląda na to że po jej założeniu koniec problemów.

---------- Post dopisany 17-08-2012 at 18:50 ---------- Poprzedni post napisany 16-08-2012 at 21:59 ----------

Po założeniu gruchy nie mogę poprawnie jej wyregulować.

Za 1 razem ustawiłem tą samą odległość co na starej i nic - dalej brak ciągu

Za 2 razem podkręciłem troszeczkę i już turbo wstaje ale przy 3k rpm

za 3 razem podkręciłem mocniej i ciągnie ładnie od 2k rpm ale.....łapie notlauf

log 1 na 3 biegu tylko grupy 11

log 2 na 4 biegu

zapomniałem dodać że ciąg kończy się notlaufem na 3 biegu przy 3,9-4k rpm

na 4 biegu przy 3,3k rpm

Czy możliwe że grucha jest coś nie tego ?

kupiłęm tą ZAWÓR TURBINY GRUSZKA OCTAVIA BORA GOLF IV 1.9 TDI (2500920966) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i nie spodobała mi się,

Po 1 to mocowanie nie pasowało (inny rozstaw pomiędzy otworami) przełożyłem ze starej

Po 2 to sztanga była za długa i nie można było wyregulować i też musiałem przełożyć z tej starej.

Opublikowano

nie to nei wina gruchy,tutaj jeszcze problem z zaluzjami u Ciebie na 99%