Blachu Opublikowano 23 Czerwca 2012 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Witam. Gdy zakupiłem auto, to paliła się już kontrolka air bag w liczniku. sprzedawca twierdził że poduszki są (sprawdzał vagiem), a owy błąd jest wynikiem braku czujników zderzeniowych z przodu pojazdu. Pokazywał wtyczki gdzie te sensory powinny być wpięte. Oczywiście auto było kiedyś tam uderzone w lewy róg przodu... sprawdziłem AIR BAG programem vcd-lite 1.1 i pokazał mi 3 błędy: Control Module Part Number: 8E0 959 655 Component and/or Version: Airbag 8.4E 3001 Software Coding: 0010702 Work Shop Code: WSC 63351 VCID: F49BDFD3D7B5 3 Faults Found: 00589 - Airbag Igniter 1; Passenger Side (N131) 001 - Upper Limit Exceeded 01738 - Shareware Version. To Decode all DTCs 011 - Please Register/Activate 01739 - Shareware Version. To Decode all DTCs 011 - Please Register/Activate te dwa błędy (01738 i 01739) są wynikiem braku tych sensorów. Natomiast ten błąd 00589 z czego wynika?
wrclaguna Opublikowano 23 Czerwca 2012 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Sprawdż okablowanie oraz wtyczkę od strony pasażera
Blachu Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2012 Hmm więc teoretycznie z samą poduszką powinno być wszystko ok? Powinna ona być sprawna? A jeśli chodzi o okablowanie i tą wtyczkę, to gdzie ich szukać? Gdzieś pod fotelem, czy w schowku pasażera (tzn. rozkręcenie schowka i za nim)?? Nie będzie przy tym żadnego niebezpieczeństwa przypadkowego wystrzelenia poduszek?
Blachu Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zajrzałem pod fotel pasażera tak na chwilę i widziałem tam sporo kabli i złączy... Były umiejscowione bardziej w tylnej części fotela. Ogólnie dostęp do nich nie jest zbyt fajny, ale jutro postaram się przyjrzeć temu dokładniej... ---------- Post dopisany 25-06-2012 at 17:41 ---------- Poprzedni post napisany 23-06-2012 at 22:13 ---------- Jak sprawdzić, czy ta poduszka pasażera z przodu w ogóle tam jest?? Czy muszę demontować cały schowek? Czy po zdjęciu tej bocznej osłony deski rozdzielczej powinienem ją zobaczyć tam??
wrclaguna Opublikowano 25 Czerwca 2012 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Jest dosć głeboko schowana i musisz sciagnać schowekJ.
Blachu Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2012 A czy przy tej operacji (poduszki bym nie ruszał oczywiście) jest jakieś niebezpieczeństwo aktywowania poduchy (jeśli tam jest)?? Muszę się bawić w odłączania akumulatora? Czy jest to zbędne?
kadiA4 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ja mam też podobny błąd :00589 - Side Airbag Igniter ; Driver Side (N191) 001 - Upper Limit Exceeded wtyczki pod fotelem sprawdziłem i nadal to samo jak dostać się to wtyczki od poduszki w kierownicy???? jak grzebiesz przy wtyczkach to lepiej zwalić klemę
A4_Dominik_WAW Opublikowano 25 Czerwca 2012 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Jeżeli kluczyk nie jest na zapłonie poduszka nie może być aktywowana, ale dla przezornego warto odłączyć akumulator. Jeżeli chodzi o te błędy mogą być spowodowane słabym stykaniem w kostkach - czasami trzeba wycinać kostki wstawiać nowe albo lutować do siebie wtedy unikniemy takich błędów. Możesz lekko prysnąć jakimś płynem np. kontakt pozostawić do wyschnięcia i wtedy podpiąć i zobaczyć czy błąd wraca.
Rekomendowane odpowiedzi