Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grubość lakieru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się zapytać czy grubość 200 mierzona czujnikiem elektrycznym jest normą w audi a4 z 2000r ? Mierzone było wszędzie na zewnątrz w środku gdzie się dało i nie było tapicerki auto było mokre od deszczu ale w miejscach gdzie było sucho wartość ta sama . Dodam że autko jest moje był potencjalny kupiec z czujnikiem jak mu powiedziałem że maska była wymieniana latał z czujnikiem jak opętany . Jakie było zdziwienie że wszędzie była ta sama grubość lakieru co prawda mi póła też opadła , w serwisie jest wpis że wymiana po niemiecku " frontklapp"

Opublikowano

200 mikronów to trochę dużo, mi przeleciał koleś z ubezpieczalni i na całym aucie miałem od 130 do 140 ale może to też zależy jaki ma się miernik :wink:

Opublikowano

Mi tez się wydaje że dużo ale wszędzie tyle samo to mnie zastanawia .

Na początku myślałem że mokry itp. ale na suchym to samo .

Opublikowano

Może cały malowany :naughty:

Opublikowano

Jak na mój gust to czujnik był uwalony, bo nawet jeżeli całe auto było malowane to jest to niemożliwe by lakiernik wszędzie prysnął z taką dokładnością, że każdy element miał taką sama grubość.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk

Opublikowano

calkiem normalna sprawa ze moze byc caly w takiej grubosci, miernik nie wskaze idealnie nigdy, zawzse trzeba brac pod uwage tolerancje +/- 10- 15 mikronów.

Opublikowano
Może cały malowany :naughty:

Dziękuję za odpowiedzi . Cały na pewno był malowany bo z gołymi blachami z fabryki nie wyjechał . Kiedyś dałem się nabrać na taki tekst i przegrałem flaszkę . Kuzyn jak ją zobaczył to powiedział tak " Był cały malowany" mi ciśnienie skoczyło i mówię mu że nie tylko maska w serwisie była wymieniana , a on załóż sie że cały był no to ja dobra o flaszkę i wtedy powiedział " był malowany co myślisz że z gołymi blachami z fabryki wyjechał " kopara mi opadła zakład to zakład flaszka na stół . Miał rację ,na najgłupsze słowa i rzeczy człowiek się da złapać .

Opublikowano

he he dobre :wink: ale cały czas wydaje mi się że 200 mikronów to stanowczo za dużo, ale tak jak powiedziałem, zależy czym mierzone i może ten miernik jakiś ciulaty.

Opublikowano

jak masz zwykly akryl po kilkunastu latach to moze i za duzo, ale jak jest mettalic albo perla to wiecej warstw i 200 mikronow to nic takiego, gorzej jakby miejscowo bylo roznie.

Opublikowano

200 mikronów to zdecydowanie za dużo, To tak jakby cały malowany był drugi raz , no chyba ,że miernik coś nie halo.

Sprawdzałem na kilkunastu samochodach fabrycznie malowanych(czyli jeden raz)starych i nowych, metalikach i zwykłych akrylach , grubość lakieru wachała się od 60 do 120 mikronów. Miermik Gl-6s Fe&Al. Najcieńszy fabryczny lakier zdecydowanie ma Fiat. Moje audi wszedzie 90 mikronów(czarny akryl).

Opublikowano
Miermik Gl-6s Fe&Al.

Stawiam flache ze przeszedl przez moje rece :wink:

Wiem co mowie, mierzylem auta pod 190-200 mikronow, szczegolnie w starszych autach, teraz lakiery wodne wiec tez innej grubości sa.