oktawiusz5 Opublikowano 2 Lipca 2012 Opublikowano 2 Lipca 2012 mam wymontowaną sprężarkę i pytanie takie, gdzie się sprawdza stan i jakość oleju czy jest jeszcze jakiś olej prócz tego, który dodaje się do czynnika chłodzącego?
Magicbattle Opublikowano 2 Lipca 2012 Opublikowano 2 Lipca 2012 nie da sie sprawdzic ilosci oleju. olej wraz z czynnikiem jest wysysany przez klime. stary olej zbiera sie w specjalnej puszeczce. zawsze przy napelnianiu nowym czynnikiem zmienia sie olej ale nie kazdy specklim to robi.
Frimuś Opublikowano 2 Lipca 2012 Opublikowano 2 Lipca 2012 Podjedz do zakladu gdzie zajmuja sie klima jak beda mieli czas i checi to za 50zl.sprawdzi ci stan czynnika
oktawiusz5 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Opublikowano 2 Lipca 2012 czyli olej w klimie jest tylko jeden ten który lata razem z czynnikiem ( nie ma tam np jakiejś przegrody ze tu czynnik z olejem a z drugiej strony np olej przekładniowy. jeszcze jedno jak stwierdzić kiedy olej kwalifikuje się do wymiany?
cysiu100 Opublikowano 3 Lipca 2012 Opublikowano 3 Lipca 2012 Olej powinien być zielony lub czysty przezroczysty ewentualnie lekka barwa żółtawa (nie wiem jaki w A4 jest zalewany). Jeżeli byś miał zatartą spreżarkę to olej był by szary lub ciemnozielony. Więcej o olejach można poczytać tu: Olej sprężarkowy - olej klimatyzacji samochodowej do sprężarek i kompresorów | Auto klimatyzacja samochodowa
oktawiusz5 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Opublikowano 3 Lipca 2012 olej mam koloru jaskrawego zielonego ( czysty ) tak jak płyn chłodzący PRESTONE, w walniętej sprężarce jeszcze nie wiem jaki mam olej po demontażu się okaże co i jak.
Rekomendowane odpowiedzi