Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Gdzie się sprawdza stan oleju klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam wymontowaną sprężarkę i pytanie takie, gdzie się sprawdza stan i jakość oleju czy jest jeszcze jakiś olej prócz tego, który dodaje się do czynnika chłodzącego?

Opublikowano

nie da sie sprawdzic ilosci oleju. olej wraz z czynnikiem jest wysysany przez klime. stary olej zbiera sie w specjalnej puszeczce. zawsze przy napelnianiu nowym czynnikiem zmienia sie olej ale nie kazdy specklim to robi.

Opublikowano

Podjedz do zakladu gdzie zajmuja sie klima jak beda mieli czas i checi to za 50zl.sprawdzi ci stan czynnika

Opublikowano

czyli olej w klimie jest tylko jeden ten który lata razem z czynnikiem

( nie ma tam np jakiejś przegrody ze tu czynnik z olejem a z drugiej strony np olej przekładniowy.

jeszcze jedno jak stwierdzić kiedy olej kwalifikuje się do wymiany?

Opublikowano

Olej powinien być zielony lub czysty przezroczysty ewentualnie lekka barwa żółtawa (nie wiem jaki w A4 jest zalewany). Jeżeli byś miał zatartą spreżarkę to olej był by szary lub ciemnozielony. Więcej o olejach można poczytać tu:

Olej sprężarkowy - olej klimatyzacji samochodowej do sprężarek i kompresorów | Auto klimatyzacja samochodowa

Opublikowano

olej mam koloru jaskrawego zielonego ( czysty ) tak jak płyn chłodzący PRESTONE, w walniętej sprężarce jeszcze nie wiem jaki mam olej po demontażu się okaże co i jak.