Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż zmieniarki 6 CD RNS E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniarka ze zdjęcia pochodzi z A4 B6/B7, a Ty masz kolego widzę B5 i radio symphony 1. Masz pewność, że ta zmieniarka współpracuje z tym radiem? W B5 były inne zmieniarki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 15.06.2017 o 23:59, kodekplus napisał:

PIN 7 w RNS-E to kodowanie BOSE do masy. Według mnie PIN 9 ze zmieniarki powinien być wpięty w PIN 2 przy RNS-E kostka B.

Sprawdzał to ktoś ? Bo mi dalej rozłącza przednie głośniki po podłączeniu wg. podanego tu schematu.

Opublikowano
Dnia 29.06.2017 o 14:19, hektor1990dzn napisał:

nie odczytuje zmieniarki radio to audi symphony I zmieniałem kodowanie w polskim vagu i nic to nie dalo a na starej zmieniarce w której jest padnięty laser odczytuje normalnie czy da się coś z tym zrobić ??  

Jaką literę na końcu ma stara zmieniarką a jaką nowa ???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, moze mi ktos podpowiedziec jak wyglada kwestia montazu zmieniarki, posiadam schowek z lodowka i u gory sa dwie poleczki z tym ze ta po lewej jest nie przystosowana pod jej montaz, zwykla polka bez elementow montazowych zmieniarki. czeka mnie wymiana schowka czy jest na to jakis sposob. Z gory dzieki za pomoc :) 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

"Według mnie PIN 9 ze zmieniarki powinien być wpięty w PIN 2 przy RNS-E kostka B."

potwierdzam tak powinno być.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 2.07.2012 o 15:00, mischa napisał:

Mam dwa sloty na karty do 32GB w RNS-E, ale jestem zwolennikiem płyt CD, których kolekcję nieustannie powiększam. Tak, odczytać CD mogę w czytniku nawigacji, ale to kompromis. Masz muzykę, nie masz nawigacji. Postanowiłem więc poszukać zmieniarki i zamontować. Kupiłem. 165 PLN + 80 PLN kabel do RNS-E + 20 PLN przesyłka...

Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji jak zamontowana jest zmieniarka fabrycznie. Mam w schowku jakieś otwory, ale... No właśnie.
Oryginalna zmieniarka zamontowana jest w otworze i wygląda tak:

07.jpg

Jest to jakby druga półka w schowku. Na razie nie wiem czy jest to osobny element czy po prostu cały inny schowek. To jest kwestia mechaniczna i każdy sobie poradzić musi jak umie :)

Teraz elektryka. Dostałem taki przewód:

Od lewej:
- czarny wtyk do zmieniarki i wychodzący z jego strony brązowo-żółty przewód który musimy gdzieś podłączyć do masy
- biały wtyk do RNS-E i wychodzący z jego strony czerwony przewód który musimy gdzieś podłączyć do +12V

01.jpg

Teraz dalej. Ja mam dokładane RNS-E, więc mam taką przejściówkę:

2_kabel_RNS-E_Chorus.jpg

W tej przejściówce od strony RNS-E są dwie wtyczki które widać na zdjęciu powyżej. Na zdjęciu poniżej wyjąłem istniejącą białą wtyczkę:

04.jpg

Są one identyczne z tą wtyczką od kabla zmieniarki:

03.jpg

Niestety nie wystarczy tylko ich przełożyć, bo odcina się komunikację po linii K z pojazdem. Co prawda zmieniarka i RNS-E działa, ale o kodowaniu należy zapomnieć.
Musimy z istniejącej wtyczki przełożyć dwa przewody do wtyczki od kabla zmieniarki.

Z lewej wtyk zmieniarki, z prawej wtyk istniejący z pokazanymi przewodami które trzeba wyjąć. Wtyczki wcześniej rozbroiłem z białego plastiku z zatrzaskiem:

02.jpg

Po przełożeniu pinów podłączamy wtyczkę od zmieniarki do gniazda RNS-E. Stara wtyczka została, nic z nią nie robiłem.

Masę podłączyłem pod jakiś element karoserii za poduszką pasażera, plus od strony RNS-E do wtyku zasilającego RNS-E. Napięcie odcina elektryka auta razem z radiem.
RNS-E jak i zmieniarka "budzi się" po np. otwarciu drzwi.

Z montażem samej zmieniarki poradziłem sobie puki co metodą mało elegancką, ale skuteczną. Podłożyłem docięty kawałek gąbki między schowek a zmieniarkę (działa jak sprężyna, amortyzuje drgania ciut i powoduje, że w sytuacji bez oryginalnego otworu front zmieniarki nie opier się tak mocno o schowek) po czym przycisnąłem opaskami 0,5 m :) Działa. Nie mniej szukam rozwiązania z oryginalnego schowka.

06.jpg

Na koniec kodowanie. 56- Radio. Kodowanie. Kodowanie polega na odpowiednim ustawieniu ostatniej cyfry oznaczonej znakiem zapytania poniżej. U mnie z "1" na "3".

0xxxxx?: Equipment II

1 = TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed
2 = TV-Tuner installed
3 = CD-Changer installed
4 = TV-Tuner and CD-Changer installed
5 = Multi-Function Steering Wheel installed
6 = TV-Tuner and Multi-Function Steering Wheel installed
7 = CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed
8 = TV-Tuner and CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed

Po wszystkim u mnie pojawiła się zmieniarka w taki sposób:
W starszym RNS-E jest chyba trochę inaczej

05.jpg

powodzenia :)

Kolego o co chodzi z tym kodowaniem jak to robiles krok po kroku 

Opublikowano
W dniu 22.11.2012 o 07:47, wrclaguna napisał:

Znajomemu bede zakładał tylko u niego schowek jest nie ORI pod zmieniarkę :wink:

Dzieki klaczek84 za linka :thumbup1:

Siemka mam pytanko czy do zmieniarki musisz podlaczyc zasilanie i mase jak bys mogl mi napisac ktory pin we wtyczce jest plus a ktory minus pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 2.07.2012 o 15:00, mischa napisał:

Mam dwa sloty na karty do 32GB w RNS-E, ale jestem zwolennikiem płyt CD, których kolekcję nieustannie powiększam. Tak, odczytać CD mogę w czytniku nawigacji, ale to kompromis. Masz muzykę, nie masz nawigacji. Postanowiłem więc poszukać zmieniarki i zamontować. Kupiłem. 165 PLN + 80 PLN kabel do RNS-E + 20 PLN przesyłka...

Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji jak zamontowana jest zmieniarka fabrycznie. Mam w schowku jakieś otwory, ale... No właśnie.
Oryginalna zmieniarka zamontowana jest w otworze i wygląda tak:

07.jpg

Jest to jakby druga półka w schowku. Na razie nie wiem czy jest to osobny element czy po prostu cały inny schowek. To jest kwestia mechaniczna i każdy sobie poradzić musi jak umie :)

Teraz elektryka. Dostałem taki przewód:

Od lewej:
- czarny wtyk do zmieniarki i wychodzący z jego strony brązowo-żółty przewód który musimy gdzieś podłączyć do masy
- biały wtyk do RNS-E i wychodzący z jego strony czerwony przewód który musimy gdzieś podłączyć do +12V

01.jpg

Teraz dalej. Ja mam dokładane RNS-E, więc mam taką przejściówkę:

2_kabel_RNS-E_Chorus.jpg

W tej przejściówce od strony RNS-E są dwie wtyczki które widać na zdjęciu powyżej. Na zdjęciu poniżej wyjąłem istniejącą białą wtyczkę:

04.jpg

Są one identyczne z tą wtyczką od kabla zmieniarki:

03.jpg

Niestety nie wystarczy tylko ich przełożyć, bo odcina się komunikację po linii K z pojazdem. Co prawda zmieniarka i RNS-E działa, ale o kodowaniu należy zapomnieć.
Musimy z istniejącej wtyczki przełożyć dwa przewody do wtyczki od kabla zmieniarki.

Z lewej wtyk zmieniarki, z prawej wtyk istniejący z pokazanymi przewodami które trzeba wyjąć. Wtyczki wcześniej rozbroiłem z białego plastiku z zatrzaskiem:

02.jpg

Po przełożeniu pinów podłączamy wtyczkę od zmieniarki do gniazda RNS-E. Stara wtyczka została, nic z nią nie robiłem.

Masę podłączyłem pod jakiś element karoserii za poduszką pasażera, plus od strony RNS-E do wtyku zasilającego RNS-E. Napięcie odcina elektryka auta razem z radiem.
RNS-E jak i zmieniarka "budzi się" po np. otwarciu drzwi.

Z montażem samej zmieniarki poradziłem sobie puki co metodą mało elegancką, ale skuteczną. Podłożyłem docięty kawałek gąbki między schowek a zmieniarkę (działa jak sprężyna, amortyzuje drgania ciut i powoduje, że w sytuacji bez oryginalnego otworu front zmieniarki nie opier się tak mocno o schowek) po czym przycisnąłem opaskami 0,5 m :) Działa. Nie mniej szukam rozwiązania z oryginalnego schowka.

06.jpg

Na koniec kodowanie. 56- Radio. Kodowanie. Kodowanie polega na odpowiednim ustawieniu ostatniej cyfry oznaczonej znakiem zapytania poniżej. U mnie z "1" na "3".

0xxxxx?: Equipment II

1 = TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed
2 = TV-Tuner installed
3 = CD-Changer installed
4 = TV-Tuner and CD-Changer installed
5 = Multi-Function Steering Wheel installed
6 = TV-Tuner and Multi-Function Steering Wheel installed
7 = CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed
8 = TV-Tuner and CD-Changer and Multi-Function Steering Wheel installed

Po wszystkim u mnie pojawiła się zmieniarka w taki sposób:
W starszym RNS-E jest chyba trochę inaczej

05.jpg

powodzenia :)

Witam. Które piny trzeba dokładnie przełożyć w które miejsce?