baskecior Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 Pytanie jak w temacie. Widzę że mój altek jest zabudowany i nie wiem jak się do stać do regulatora, który ewidentnie rzucił robotę. Trzeba demontować alternator ?
sk baton Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 Musisz zdemontować alternator inaczej nie zrobisz . sprawdzisz szczotki i łożyska a regulator kupisz nowy
spetsnaz Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 Nie trzeba, tyle że miejsca mało a nakrętek dużo Pod plastikową czarną osłoną kryje się regulator.
baskecior Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 Dzięki :th: Czyli jutro altek idzie na gruntowny przegląd (o ile traktor odpali)
spetsnaz Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 jak kto woli Niestety wyjęcie alternatora kosztuje dużo pracy i nerwów (konieczne poluzowanie wisko). Moim zdaniem lepiej będzie zdjąć obudowę i wykręcić regulator na założonym alternatorze. [br]Dopisany: 18 Maj 2008, 20:59 _________________________________________________ Dzięki :th: Czyli jutro altek idzie na gruntowny przegląd (o ile traktor odpali) Co dokładnie się dzieje?? Brak ładowania?
baskecior Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 Kontrolka ładowania pojawila sie dzis w czasie jazdy - od delikatnego migania po jasny i wyraźny sygnał. Dojechawszy do domu poczyłem iż aut słabo kręci rozrusznikiem. Nie mam juz dzis siły i ochoty na pomiary, ale na moje kaprawe oko, legł regulator.
spetsnaz Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 Kontrolka ładowania pojawila sie dzis w czasie jazdy - od delikatnego migania po jasny i wyraźny sygnał. Dojechawszy do domu poczyłem iż aut słabo kręci rozrusznikiem. Nie mam juz dzis siły i ochoty na pomiary, ale na moje kaprawe oko, legł regulator. zgadzam się, objawy typowe dla regulatora. jakby co: NR ORYG: VW 028 903 803 B ,C, D NR BOSCH: 1 197 311 530 rzuć okiem na regulator przed zakupem, są dwa typy, szczotki prosto lub pod kątem 90 stopni.
baskecior Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 Dzieki :th: Z braku czasu warsztatowców, musze rezać sam. [br]Dopisany: 19 Maj 2008, 08:34 _________________________________________________Naprawione. Oczywiście tradycyjnie mam szczęście do regulatorów napięcia - został wymieniony na nowy i ładuje jak powinien. Szczotki były już bardzo krótkie, a sprężyna słabawa. Kilka uwag: oczywiście można go wymienić bez demontażu alternatora (zdemontować 3 przewody w tym 2 dokręcane nakrętkami M6 i M8), ale dostęp jest dość niewygodny i ograniczony. Przydadzą się łamane śrubokręty, klucz kopytkowy 13, klucz kopytkowy 10 i trochę cierpliwości. Dziękuję Wam za pomoc. Można zamykać
Rekomendowane odpowiedzi