Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Drgania przy hamowaniu w zakresie prędkości 110-210 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam taki problem:

- przy jeździe powyżej 110km/h (mniej więcej) auto wpada w drgania

- przy hamowaniu w powyższym zakresie prędkości trzęsie się cała "buda"

Co interesujące - bezpośrednio po wyjechaniu rano z garażu auto jedzie i hamuje gładko.

Zakładam, że jak podzespoły nabierają temperatury to coś się dzieje nie tak.

Na zimno tarcze proste, łożyska ok, półosie ok- sprawdzone.

Podstawowe pytanie: czy możliwe jest wypaczanie się tarcz w momencie gdy nabiorą temperatury i powrót do pierwotnego-prawidłowego kształtu po ostygnięciu?

Inna sprawa, że i tip-tronik jak nabierze temperatury zaczyna się dziwnie zachowywać (skrzynia 8HP) i przeciągać biegi, szarpać i słabiej reagować na wciśniecie gazu.

O ile mój zaufany mechanik powiedział, że nie ma pojęcia co to może być-warsztat godny zaufania, to w ASO R-W w Powsinie powiedzieli, że wszystkie cztery tarcze do wymiany, ponieważ a) klocki są starte z wew. strony w 99% a po zewnętrznej tylko w 60%, B) tarcze są od wew. strony przebarwione na fioletowo, co sugeruje przegrzanie i ich późniejsze gwałtowne schłodzenie.

Jakieś pomysły? Nie uśmiecha mi się wydawać min 2TPLN na nowe hamulce, ale jak mus to mus byle nie na darmo.

No i co tam lepszego ewentualnie wstawić zamiast oryginałów (choć mówią, że to co jest w oryginale jest najlepsze)???

Opublikowano

Moj kumpel ma podobny problem :wink: sprawdz tuleje za wahaczach bo tu powinna tkwić przyczyna

Opublikowano
Cześć,

mam taki problem:

- przy jeździe powyżej 110km/h (mniej więcej) auto wpada w drgania

- przy hamowaniu w powyższym zakresie prędkości trzęsie się cała "buda"

Co interesujące - bezpośrednio po wyjechaniu rano z garażu auto jedzie i hamuje gładko.

Zakładam, że jak podzespoły nabierają temperatury to coś się dzieje nie tak.

Na zimno tarcze proste, łożyska ok, półosie ok- sprawdzone.

Podstawowe pytanie: czy możliwe jest wypaczanie się tarcz w momencie gdy nabiorą temperatury i powrót do pierwotnego-prawidłowego kształtu po ostygnięciu?

Inna sprawa, że i tip-tronik jak nabierze temperatury zaczyna się dziwnie zachowywać (skrzynia 8HP) i przeciągać biegi, szarpać i słabiej reagować na wciśniecie gazu.

O ile mój zaufany mechanik powiedział, że nie ma pojęcia co to może być-warsztat godny zaufania, to w ASO R-W w Powsinie powiedzieli, że wszystkie cztery tarcze do wymiany, ponieważ a) klocki są starte z wew. strony w 99% a po zewnętrznej tylko w 60%, B) tarcze są od wew. strony przebarwione na fioletowo, co sugeruje przegrzanie i ich późniejsze gwałtowne schłodzenie.

Jakieś pomysły? Nie uśmiecha mi się wydawać min 2TPLN na nowe hamulce, ale jak mus to mus byle nie na darmo.

No i co tam lepszego ewentualnie wstawić zamiast oryginałów (choć mówią, że to co jest w oryginale jest najlepsze)???

powiedz w ASO że ok niech wymienią ale jak problem będzie dalej występował to ty nie zapłacisz za to :decayed:

Opublikowano

Czesć,

tak aktualizacyjnie:

- tarcze wymienione na oryginalne + klocki ate cermiczne

- koła wyważone na samochodzie (drastyczny zabieg)

i co?

I napie...dala dalej, ale już trochę mniej. :-)

Jeszcze te tuleje ogarnę - tylko, że auto ma 47T km przebiegu.

Zastanawiam się, bo w B8 występowały wady w drążkach prowadzących, choć mój mechanik twierdzi że to z układu napędowego...ajx

Opublikowano

dziadek mówił :decayed: :decayed: :decayed:

swoją drogą młode autko a już cuda się dzieją :doh::kwasny: