Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
.

I po nocy tak jak myślałem ledwo odpalił.

Widzę że jak temp na zewnątrz jest poniżej 14 stopni to ma juz problemy a jak jest 10 to nie odpala wcale i trzeba kręcić .

Jak odpowietrzyć układ paliwowy ?? Jest w PD jeszcze taka pompka jak była kiedyś w strych czy juz nie ??

Czyli rozumiem ze termostat wymieniony, a auto dalej nie odpala..

Wniosek z tego taki ze mechanik jednak nie mial racji...

Ale nareszcie silnik bedzie mial dobra temperature, a to tez wazne.

Wtryskiwacze mechanik wyeleminował, uznajac je za dobre.

Czyli gdzie teraz lezy problem?

Czas chyba na wymiane swiec zarowych...?

Opublikowano

Dawka w grupie 13 na poziomie +-2 to awaria na cylindrze. W normie to by było +-1. W PD masz trzy pompy: jedna w baku, druga to pompa tandemowa (vacum), trzecia to w zasadzie pompowtryski. Coś z tych trzech możliwości masz walnięte. Przy +5 powinien zapalać bez świec żarowych.

Opublikowano
  • Autor

Świecę były dwie wymienione pół roku temu dwie są stare, ale teraz to nie potrzebuje świec.

Co do PD to wymieniona jest pompa w baku bo na początku był taki strzał. Jak mi powiecię jak zrobić logi pompowstryków to z chęcią zrobię to sam bo chęci mam tylko za bardzo nie wiem jak sie logi robi.

Idę zaraz odczytać błedy z vagiem. Czy jak piszesz ze dawka +-2 to awaria na cylindrze czy moze to być przyczyna ze nie pali jak postoi ?!

Opublikowano

Sprawdź na postoju grupę 13 i 23 w sterowniku silnika. Nic nie musisz logować, popatrz jak się wartości zmieniają.

Opublikowano
  • Autor

Zaraz zobacze jak mi sie uda.

A błąd mam taki

Address 01 -------------------------------------------------------

Controller: 038 906 019 JQ

Component: 1,9l R4 EDC 0200SG 1570

Coding: 00002

1 Fault Found:

17996 - Engine Mount Solenoid Valves (N144/N145): Short to Open Circuit

P1588 - 35-10 - - - Intermittent

---------- Post dopisany at 14:12 ---------- Poprzedni post napisany at 13:46 ----------

ok , zrobiłem odczyty z 13 i 23 i wrzucilem tutaj.

https://picasaweb.google.com/103358124650564081862/Piatek13Stego

na moje oko ktore sie nie zna widzę ze cylinder 2 odbiega bardzo od reszty i pewnie zaraz będzie ocena nieciekawa ze pompowtrysk do wymiany.

Dwa pierwsze to filmiki ale chyba nie działają , dwa drugie zdjęcia podpisane.

Prosze o wskazówki to porobię dalsze odczyty.

Opublikowano

Wartości w grupach pompek są bardzo dobre. W takim razie szukaj lewego powietrza. Sprawdź filtr paliwa i przewody paliwowe.

Opublikowano

Jeżeli odpala na chwilę i gaśnie , oleju nie przybywa to uszczelniacze na PD raczej OK, elektryczna pompa w zbiorniku wymieniona to pozostaje uwalona pompa tandemowa.

Jeżeli go postawisz tyłem ok 40 cm wyżej niż przód i następnego dnia odpali normalnie, to daję 95% że tandem się skończył i paliwo się cofa do zbiornika.

Przerabiałem temat w żonki A2, zajeło mi okło miesiąca zanim doszedłem o co biega :(

Załatw na podmianę pompę tandemową zanim ewentualnie zaczniesz grzebać w pompowtryskach.

Tutaj masz przykładową aukcję z w miarę świeżą pompą, ma dużą szanse być sprawna :)

VACUM POMPA AUDI A4 B7 1.9 TDI -WYSYŁKA- (2426151781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A, są dwa rodzaje uszczelnienia tych pomp:

Oryg. uszczelka pompy vacum paliwa AUDI SKODA VW (2485357619) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Oryg. uszczelka pompy vacum paliwa AUDI SKODA VW (2485357578) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

U Cebie raczej będzie to pierwsze, silikonowe, do tej nowszej z linku powinna być ta blaszana, jednorazowego użytku.

Oba rodzaje pomp są zamienne.

Jest nikła szansa nieszczelności na tych uszczelkach i od tego możesz ewentualnie zacząć.

Opublikowano

logi pompek robiłeś na nagrzanym silniku czy na zimnym?

Opublikowano

w pompie na powrocie jest zaworek zwrotny, niestety nie jest on rozbieralny. jak się uszkodzi to mogą być problemy z odpaleniem. możesz za pompą dać zawór zwrotny, ciśnienie otwarcia 1 bar. Jeżeli potrzebujesz to mogę wstawić schemat blokowy pompy.

Opublikowano
  • Autor

Logi były na zimnym a póżniej robiłem na ciepłym i też wyszły na dobre mechanik mówił.

---------- Post dopisany at 16:30 ---------- Poprzedni post napisany at 16:26 ----------

Jeżeli go postawisz tyłem ok 40 cm wyżej niż przód i następnego dnia odpali normalnie, to daję 95% że tandem się skończył i paliwo się cofa do zbiornika.

To jak postawię że tył jest wyżej to jak może sie cofać.

Chodziło CI ze przód wyżej i że wtedy sie cofa do zbiornika ??!!

Opublikowano
Logi były na zimnym a póżniej robiłem na ciepłym i też wyszły na dobre mechanik mówił.

---------- Post dopisany at 16:30 ---------- Poprzedni post napisany at 16:26 ----------

Jak tył jest wyżej 40 cm to się nie cofnie pod górę do zbiornika i powinien odpalić.

Jak tak będzie to potwierdzi się cofanie paliwa w normalnym , horyzontalnym położeniu :)

Opublikowano
  • Autor

Panie Włodku przewody sprawdzone nie widać uszkodzeń filtry wymienione : powietrza i paliwa.

Myśle teraz o tej pompie tandemowej bo wcześniej parkowałem auto , że przód auta był niżej i paliwo nie wracało do baku, po tym gość powiedział ze słabe ciśnienie daje pompa w baku, tak więc ją wymieniłem , a teraz i tak nie pali dobrze. Może i tandemowa, jutro wymienię jeszcze czujnik temp ale nie wiem czy to pomoże.

Temperatura na cieplym silniku po wymienionym termostacie .

https://picasaweb.google.com/103358124650564081862/Piatek13Stego#

Dzięki za pomoc Panowie i Panie :)

---------- Post dopisany at 16:45 ---------- Poprzedni post napisany at 16:41 ----------

Jak tył jest wyżej 40 cm to się nie cofnie pod górę do zbiornika i powinien odpalić.

Jak tak będzie to potwierdzi się cofanie paliwa w normalnym , horyzontalnym położeniu :)

Kiedyś tak parkowałem i odpalał, po wymianie pompy w baku parkowałem normalnie albo przód pod górę- odpalał. Teraz na płasko na problemy jak w nocy stoi.

---------- Post dopisany at 16:49 ---------- Poprzedni post napisany at 16:45 ----------

w pompie na powrocie jest zaworek zwrotny, niestety nie jest on rozbieralny. jak się uszkodzi to mogą być problemy z odpaleniem. możesz za pompą dać zawór zwrotny, ciśnienie otwarcia 1 bar. Jeżeli potrzebujesz to mogę wstawić schemat blokowy pompy.

Poproszę schemat jak to nie problem dla Ciebie KKam.

Opublikowano

Raczej nie zwrotny na powrocie , tylko przelewowy, ograniczający ciśnienie .

Za pompą nie ma jak zamontować zaworu, bo jest ona przykręcona bezpośrednio do głowicy, w moim przypadku zamontowanie zwrotnego przed pompą nic nie dało, a wymiana tandempompy załatwiła sprawę.

Opublikowano

To by wyszło że raczej pompa tandemowa. Podmień najlepiej na sprawną i zobacz jak to będzie działać. Nówka to koszt około 1000 zł (ASO1500) i było by wszystko świetnie gdyby te pompy były dostępne w sprzedaży- puki co ciężko w PL kupić vacum w dobrej cenie:facepalm:

Opublikowano

Rozsądnie jest wziąć używkę, tylko jak najmłodszą, na te z początku wieku właśnie nadchodzi czas złomowania :)

Opublikowano
  • Autor

No właśnie widzę ze w UK też nie ma za duzo tych pomp używanych.

Będę myślał co dalej.

Opublikowano

Nowka w Niemczej kosztuje 294,70 EUR, bo to chyba o tą pompe chodzi...?

038 145 209 - teilesuche24.de

Opublikowano

300 ojro za pompkę (nawet podwójną) to nawet Helmuta zaboli :)

Opublikowano
300 ojro za pompkę (nawet podwójną) to nawet Helmuta zaboli :)

Jasne masz racje, ale wiesz ile taki Helmut zarabia...? lekko liczac 2 tys. euro.

To jeszcze mu zostanie na zatankowanie, zycie i mieszkanie.

U nas jak zaplacisz 1500 zl tj. okolo 360 euro... to juz na nic nie zostaje.... :whistling:

A tu znalazlam jeszcze cos takiego, moze oplaca sie kupic?

Pompa paliwa, vacu, wakum, tandem, dual TDi SKODA SEAT AUDI VOLKSWAGEN 038145209 - anonse.pl

To jest tylko 170 funtów, to chyba nie drogo jak na UK.

Opublikowano

Jak za funkiel nówkę LUK-a cena dobra nawet na polskie pieniądze :)