Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przewody podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje informacji o srednicy i dlugosci przewodow podcisnienia od turbiny i zaworu n75. Mam zamiar zakupic silikonowe i nie mam pojecia jakiej srednicy maja byc;/

Opublikowano

Nie rozumiem takich pytań. Przecież wystarczy spojrzeć pod maskę a konkretnie to pod pokrywę komory silnika i zdjąć palstikową górną osłonę silnika i wszystko widać. Można również zdjąć cienki i grubszy wężyk obojętnie czy z elektrozaworu czy z gruchy przy turbo i EGR i też widać jaką mają średnicę. Jak ktoś tego nie potrafi to niech się mechanik martwi ile i co ma kupić. Chciałem sobie kupić nowe buty ale nie wiem jaki mam rozmiar...:facepalm:

Opublikowano

Gosciu po to jest forum zeby sie upewniac... Poza tym wszystko w aucie robie sam, czy to zawieszenie czy wyjmowanie i czyszczenie turba, tylko ze nie wiedzialem czy jest jakas roznica pomiedzy ori przewodami a silikonowymi, bo na oko silikonowe maja mniejsza srednice

dzieki za odpowiedz Tommy;)

Opublikowano

Tak sie dziwnie sklada (sorry Marcinku za korekte) ze do AFN srednice przewodow podcisnieniowych sa w dwoch roznych rozmiarach.

Oczywiscie mozna sprobowac uzyc tylko rozmiaru 3 mm tak jak napisal kolega Marcin... ale nie bedzie to za bardzo korekt.

Na forum jest pare watkow na ten temat, mówiacych dokladnie jakie to rozmiary. Nalezaloby poszukac.

Ja nie pamietam dokladnie wiec nie bede wprowadzala w bład.

Pozdrawiam

Ps. Lub tak jak napisal kolega Sztomel... np. w okolicy filtra powietrza jest latwy dostep do tych przewodow.

Zdjac jeden czy drugi i zmierzyc suwmiarką wystajace króćce...

Dlugosc napewno 2 metry... Ale 1 metr cienkiego i 1 metr grubszego.

Mam silikonowe i jestem z nich zdowolona.

Uwaga tylko przy demontazu, bo mozna cos urwac.

No i wymien odrazu wszystkie, a nie tylko do turbiny, to groszowy wydatek.

Opublikowano
Nie rozumiem takich pytań. Przecież wystarczy spojrzeć pod maskę a konkretnie to pod pokrywę komory silnika i zdjąć palstikową górną osłonę silnika i wszystko widać. Można również zdjąć cienki i grubszy wężyk obojętnie czy z elektrozaworu czy z gruchy przy turbo i EGR i też widać jaką mają średnicę. Jak ktoś tego nie potrafi to niech się mechanik martwi ile i co ma kupić. Chciałem sobie kupić nowe buty ale nie wiem jaki mam rozmiar...:facepalm:

dokładnie ....tyle z mechaniki każdy z nas chyba potrafi ,a jeśli nie to nie tykał bym hebla swojego

Tak sie dziwnie sklada (sorry Marcinku za korekte) ze do AFN srednice przewodow podcisnieniowych sa w dwoch roznych rozmiarach.

Oczywiscie mozna sprobowac uzyc tylko rozmiaru 3 mm tak jak napisal kolega Marcin... ale nie bedzie to za bardzo korekt.

Na froum jest pare watkow na ten temat, mówiacych doklanie jakie to rozmiary. Nalezalo by poszukac.

Ja nie pamietam dokladnie wiec nie bede wprowadzala w bład.

...............

tyle,że szukajka jest spieprzona :whistling: ....dzisiaj coś szybko znaleźć graniczy z cudem

Opublikowano
Witam. Potrzebuje informacji o srednicy i dlugosci przewodow podcisnienia od turbiny i zaworu n75. Mam zamiar zakupic silikonowe i nie mam pojecia jakiej srednicy maja byc;/

Witam oto średnice i długości wężyków pod ciśnienia dla poszczególnych silników.......

1.

Silniki 1,9 ---- AHH, AFN , AVG

image.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.

Silnik 1,9 ---AJM

image.jpg

image.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.

Silniki 1,9----AHA, AFF.

image.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.

Silniki 2,5 AFB , AKN

image.jpg

image.jpg

Jak widać występują tu wężyki w oplocie o średnicy 3,5mm i 5mm

Jeśli chodzi o wężyki silikonowe to proponuje 3mm i 5mm są elastyczne i dobrze spełniają swą rolę

Może to rozwieje ciekawość niektórych....:hi:

Opublikowano

"Na oko" to chłop w szpitalu umarł ;) . Skoro wszystko robisz sam w aucie to dlaczego nie zaopatrzysz się w ETKĘ? Będziesz mieć wszystko jak na tacy ;) i zamiast mieć pretensje do Tomka (któy jak zawsze ma rację :)) skorzystasz sobie z programu.

Opublikowano

Nie mam do nikogo pretensji, poprostu mialem watpliwosci co do roznicy ori a silikonowych przewodow, nie mialem w reku silikonowego i nigdzie nie znalazlem w sklepach, wiec zapytalem...

Dzieki za pomoc:)

Opublikowano

Silikony kupuj o 0,5 mm o węższym przekroju niż oryginalne gdyż mają większą rozciągliwość od oryginalnych (w zależności od grubości ich ścianki) bo nie mają wewnętrznego ani zewnętrznego zbrojenia oplotem usztywniającym. Będziesz wtedy miał pewność, że się nadmiernie nie rozejdą z czasem na króćcach elektrozaworów. Fakt, powinienem Ci to wcześniej napisać. Wielokrotnie przyjeżdżali do mnie koledzy ze zbyt późno wstawającym turbo bo okazało się, że kupili silikony pod oryginalny wymiar a potem zdejmowało się je palcem z króćców elektrozaworów tylko za nie ledwo co pociągając czyli praktycznie latały luzem jak ryj świniaka po korycie ale jak wcześniej napisałem - wszystko zależy od grubości ścianki tych wężyków. Nadal jednak stwierdzam, że skoro sam sobie grzebiesz w silniku i jego osprzęcie to takie rzeczy powinieneś wiedzieć i nie zakładać niepotrzebnie specjalnie tematu tym bardziej, że identyczne posty z takimi wątpliwościami były już wielokrotnie roztrząsane i to na każdym forum dotyczącym TDI.

Opublikowano

Silikony kupuj o 0,5 mm o węższym przekroju niż oryginalne gdyż mają większą rozciągliwość od oryginalnych

Witaj Tomku

Jak widzisz juz troche zdazylam sie nauczyc w ciagu tych paru lat.

A zaczynalam od Ciebie... :hi:

Ale nie wszystko jeszcze wiem. Wiec prosze powiedz mi co do tych 0.5 mm.

Generalnie Samco sprzedaje 3mm, 4mm, i 5mm.

Jesli chodzi o 3mm, to wszystko pasuje i jest jasne.

Ale co zrobic z tym drugim wiekszym rozmiarem tj. 5mm na króccu.

Czy mozna kupic 4mm, i zalozyc ze bedzie to odpowiedni rozmiar.

Ja kupowalam 3mm i 5mm, wiec zapewne ten grubszy moze jeszcze nie teraz ale wkrotce bedzie zaluzny.

Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Dana

Przewody podciśnienia - re5pect.pl - RACE, RALLY, DRIFT, 1/4 MILE, RALLYCROSS etc.

Opublikowano

Dzięki za pochlebstwa :) możesz założyć ten 4 mm zamiast 5 mm - da się i nie będzie problemów z jego obluzowaniem na przyszłość. Wiadomo, że jest wielu producentów tych wężyków silikonowych więc i różne ich średnice przekrojów. Jak jest gruby ten 5 mm to z pewnością będzie trzymał swoje parametry i nie rozciągnie się na tyle by utracić szczelność, tym bardziej, że w Twoim układzie działa podciśnienie, które dodatkowo zasysa wężyk na króćcu elektrozaworu. Obecnie mam założone wężyki silikonowe za 3.60 zł za mb grubościenne kupione w najnormalniejszym sklepie motoryzacyjnym i latam już na nich 2 rok bez problemu. Paranoją jest dla mnie kupowanie oryginalnych wężyków podciśnienia z ASO VW Audi za kwotę 75 zł za metr bieżący tych szajsów z zewnętrznym oplotem z materiału Owszem wytrzymują kilka lat ale nie za tę cenę. Czas pokaże co są warte różne wężyki silikonowe. Patrząc na ofertę wężyków Samco z tej strony i tak wziąłbym te o mniejszej średnicy - dla świętego spokoju na przyszłość : Podciśnienia - re5pect.pl - RACE, RALLY, DRIFT, 1/4 MILE, RALLYCROSS etc.

Opublikowano
Dzięki za pochlebstwa. Załóż ten 4 mm zamiast 5 mm - da się i nie będzie problemów z jego obluzowaniem.

Acha, rozumiem...

Wiec podsumowując to jeszcze raz, bo zaraz znowu ktos o to zapyta.

Przewody podcisnieniowe silikonowe (jesli ktos sie na takie zdecyduje) rozmiar:

A. 1 metr... 3mm

B. 1 metr... 4mm

I wszystko jasne... koniec kropka.

Opublikowano

Takie przynajmniej ja polecam.

Opublikowano
Takie przynajmniej ja polecam.

Jak zawsze bardzo dobrze... :thumbup1:

Pozdrawiam

Opublikowano

No i teraz moje watpliwosci sa rozwiane, dzieki wielkie :)