Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Launch Control - Kontrola staru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używa ktoś z was kontroli startu w swoim 1.9TDI (zdaje się ze w 2.0TDI też idzie to zrobić o reszcie silników nie mam informacji)? Jest taka możliwość zrobienia tego w przy pomocy tylko i wyłącznie ECU silnika, mianowicie ustawiamy obroty max na postoju i przy zatrzymanym aucie i wciśniętym pedale gazu w podłogę wchodzi na zadane obroty i je utrzymuje a po puszczeniu sprzęgła (strzale z niego) silnik wkręca się dalej można tez dodatkowo ograniczyć sobie moment obrotowy np do końca II biegu tak żeby za długo nie stać w miejscu. Takiej modyfikacji może dokonać tuner od wirusów.

Wiem że jest to mordercze dla sprzęgła i innych podzespołów a pytam z ciekawości bo może miał już ktoś z tym doświadczenia albo ktoś by chciał coś takiego mieć a nie wie ze można:)

Opublikowano

LC zrobilem u siebie , uzywalem dwa razy, szkoda mi auta

Opublikowano
  • Autor

a ile ci ładuje przy tych obrotach na postoju?

Opublikowano
po kilkudziesieciu testach oferte LC i Odcinki poszerzam o "programowana odcinke" i programowany limiter:

Potrafie w wiekszosci sterownikow EDC @ SID wykonac odcinke na roznych obrotach dla poszczegolnych biegow, stosownie do charakterystyki silnika i skrzyni biegow.

przy GTB22 w moim przypadku ustalam cisnienie na 0.6..0.9 bar na postoju

Opublikowano
  • Autor
po kilkudziesieciu testach oferte LC i Odcinki poszerzam o "programowana odcinke" i programowany limiter:

Potrafie w wiekszosci sterownikow EDC @ SID wykonac odcinke na roznych obrotach dla poszczegolnych biegow, stosownie do charakterystyki silnika i skrzyni biegow.

przy GTB22 w moim przypadku ustalam cisnienie na 0.6..0.9 bar na postoju

Tez właśnie jestem po testach w swoim EDC...

No takie ciśnienie to zapewni już ciekawy start, ciekawe czy mój napęd by to przeżył jak założę wzmocnione sprzęgło.

Opublikowano

w msa15 idzie ogarnąć LC? czy dopiero edc15 ?

Opublikowano

Dopiero w EDC15.

Opublikowano

W b8 taki LC jest fabrycznie ,po programie w Dynosofcie juz go nie mam:)

Opublikowano
  • Autor
W b8 taki LC jest fabrycznie ,po programie w Dynosofcie juz go nie mam:)

Myślę ze jest jedynie ograniczenie obrotów na postoju a niema podniesionego doładowania:)

• 5 lat później...
Opublikowano

Panowie, tat ucichł, a pewnie nie jednego by zainteresował.

Może dajcie jakieś plusy, minusy :) 

Opublikowano

to nie LC tylko  limiter obrotów :facepalm:

Opublikowano
9 minut temu, marcin4x4 napisał:

to nie LC tylko  limiter obrotów :facepalm:

Na samym limiterze obrotów chyba by nie pompowało boosta co?

I wracajac ogolnie to glownego watku, jest to smiertelne dla sprzegla, dwumasy i reszty pozespolow, ale chyba mniej niz bys wcisnal pedal do dechy i strzelil ze sprzegla.... bo jest strzal z reguly od 2600-3000, a tam można strzelic z 4500 nawet...

Opublikowano

limitery ma wiele nowych aut, perz pseudo ekologię i niema to nic wspólnego z LC

przy LC masz nabite turbo, paliwo i podniesiony moment obrotowy -> sprzęgło i lecisz
przy strzale ze sprzęgła masz tylko paliwo w ilości niezbędnej do utrzymania pracy silnika na danych obrotach -> sprzęgło i dopiero zaczyna się budowanie mocy co często może poprzedzić lag lub nawet zdławienie silnika.
limiter rpm tnie paliwo by silnik nie przekroczył zadanych obrotów -> sprzęgło i kaplica

LC fajna sprawa ale jedynka tak szybko ucieka że bez dobrego rev limitera mamy problem by ją wypiąć a prócz tego trzeba szybko i precyzyjnie wbić dwójkę.. odpuszczam temat.

Quattro ma zbyt wiele delikatnych elementów by z tym szaleć a już mam dosyć remontowania.

Opublikowano
4 minuty temu, marcin4x4 napisał:

LC fajna sprawa ale jedynka tak szybko ucieka że bez dobrego rev limitera mamy problem by ją wypiąć a prócz tego trzeba szybko i precyzyjnie wbić dwójkę.. odpuszczam temat.

LC na 2800 + odcinka na 4800 i jest git :)
do tego pewnie skrzynia z 3.0 TDI jest dłuzsza :)

No ale to już grube mody, jak ktoś leci na ostro :)

Opublikowano

Obroty to nie wszystko dla przykładu robisz na 2800, startujesz i nagle rpm'y spadają na 2000 albo niżej. Gdzie tu sens ? no 2jkę wrzucić bo wszystko i tak poszło w las.. odcięcie jak sama nazwa wskazuje zdejmuje paliwo ale nie zatrzymuje obrotów, silnik rozpędem leci dalej, trudniej zmienić bieg (dowalasz synchronizatory), katujesz całość wysokimi obrotami, tracisz moc i przyspieszanie masz po prostu laga.

Obroty należy zatrzymać w miejscu gdzie spadki jeszcze nie są duże ale jest to obszar którego nie używasz nawet przy kręceniu bardzo wysoko. Całość maksymalnie mało inwazyjna z możliwe małymi utratami mocy i płynności czyli żadne głupie popkorny czy inne chrupki. 

tyle z teorii :P

3.0 tdi  dobre skrzynie ma dopiero po 2011roku, tam też nie jest kolorowo, jest dużo lepiej ale trzeba potrenować a tego może coś nie przeżyć :P

Edytowane przez marcin4x4