Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duże spalanie przy emeryckiej jeździe!!17l/100km Miasto.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze swoim audi A4 B5 2,6 ABC Quattro avant. Mianowicie. Spala za duże moim zdaniem ilości paliwa. W mieście(wrocław) spala 17 litrów bez klimy i przy emeryckiej jeździe. Przy bucie ale bez przesady ostatnio wyjarała 21l z klimatyzacją. W samochodzie od klilku miesięcy nie ma katalizatorów(były zapchane lekko) w tym miejscu jest przelot. Gaz został ponownie ustawiony tak że mapy benzyny i gazu sie pokrywają. (Sterownik stag 300, reduktor kme i valteki czarne.) Wymienione filtry. W zasadzie to wszystkie włączając to filtry inst. LPG świece w zasadzie też świeże przewody beru półtora roku temu. Sprawdzałem multimetrem napięcie na sondach, na wolnych obrotach waha się od 0,02-0,78 V. A na wyższych, ok 2 tyś i więcej to stoi na 0,78-0,79v. Aha ostatnio też jak jest chłodniej to coś rano zapali i przez chwile nie równo chodzi potem juz jest oki.

Jakieś sugestie ??

Zapomniałem dodac ostatnio na Vag-u wyżygało błąd 561

Opublikowano

Witam ja bym obstawiał na sprawdzenie sond jeszcze raz ,lub pojeździć na benzynie i zobaczyć czy błąd będzie.

Opublikowano
  • Autor
wszystko jasne. Przy wysokich obrotach musi zmeiniac napięcie.
Opublikowano

Błąd 561 to przekoroczona adaptacja i to jest odpowiedź na to spalanie.

To, że mapy się pokrywają, to nic nie znaczy.

Jak sam się nie czujesz na siłach, to podjedź do polecanego gazownika a twój problem zniknie.

Wtryski VALTEK też nie pomagają w tym problemie.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzilem druga sonde jej napiecie zmienia sie caly czas bez wzgledu na obroty silnika. Talze nie ma co dalej szukac. Zlsonda zamowiona oryginal boscha. Jutro wymiana. Zbieranie map benzynowych i potem regulacja lpg. No i uciecha ze spalania na poziomie 15 literkow w miescie.

Opublikowano

Coś mi się zdaje, że ta sonda nie uleczy auta.

Opublikowano
  • Autor

Witam Panów. Wróciłem z Mazur. Oczywiście sonda przed wyjazdem wleciała nowa. Spalanie na mazury 10 l bez klimki !!!! Powrót do domu 10,8 l z klimką !!!!! Szok. Dodam też ze w samochodzie miałem komplet i bagażnik po sam dach :))))))))) W mieście z klimą 14 l. W końcu spalanie jest na przyzwoitym poziomie. Pozdrawiam wszystkich walczących z dużym spalaniem swoich OOOO

Opublikowano

czujnik wody sprawdz, to 90% usterek związanych z nadmiernym zużyciem paliwa

Opublikowano
  • Autor

po co mam sprawdzac jak on w mieście 14 pali??

Opublikowano

powiedzcie mi, w moim 2.4 ARJ 99' jestem po wymianie calej instalacji LPG, wtryski , sterownik itp, auto mam od miesiaca, ale od tygodnia dopiero jezdze na powaznie i co mnie zdziwilo - 20l/100km Oo. Gazownik to znajomy, instalacje zmienil bo ta wczesniejsza strasznie dlawila przy szybszych zrywach i byly wtryski najtansze jakie moga byc.

Teraz mi powiedzcie jak auto gazu palli 20l/100km a FIS pokazuje srednie spalanie 18l/100km to mam isc do gazownika czy to jest lampbda/czujnik wody czy cos?

Jak uwas wyglada to na FISie, jak wam gazu pali powiedzmy 12l/100km to FIS jest z tym zgodny i pokazuje ~10l/100km?

Opublikowano

trzeba pojeździć troszkę mapy się ułożą trzeba podjechać na kontrole Fis jak fis u mnie pokazuje 10 l to 12 litrów gazu wciągnie tak to u mnie wygląda

Opublikowano
powiedzcie mi, w moim 2.4 ARJ 99' jestem po wymianie calej instalacji LPG, wtryski , sterownik itp, auto mam od miesiaca, ale od tygodnia dopiero jezdze na powaznie i co mnie zdziwilo - 20l/100km Oo. Gazownik to znajomy, instalacje zmienil bo ta wczesniejsza strasznie dlawila przy szybszych zrywach i byly wtryski najtansze jakie moga byc.

Teraz mi powiedzcie jak auto gazu palli 20l/100km a FIS pokazuje srednie spalanie 18l/100km to mam isc do gazownika czy to jest lampbda/czujnik wody czy cos?

Jak uwas wyglada to na FISie, jak wam gazu pali powiedzmy 12l/100km to FIS jest z tym zgodny i pokazuje ~10l/100km?

FIS bedzie podawał prawidłowe spalanie tylko na Pb

Opublikowano
trzeba pojeździć troszkę mapy się ułożą trzeba podjechać na kontrole Fis jak fis u mnie pokazuje 10 l to 12 litrów gazu wciągnie tak to u mnie wygląda

No zgodze sie, ale ja juz 450km zrobilem, chyba jutro zajade zeby obadal to. Bo liczylem sie z tym ze auto bedzie spalac 15l/100km LPG na pelnej pi*dzie, a nie z ograniczaniem sie :-)

Opublikowano
  • Autor

Jakie mapy człowieku. Jak nie wiesz co piszesz to nie pisz.Po pierwsze. Zmierz napięcie jakie masz na lambdach. potem szukaj dalej. W temacie na górze filmik masz jakie powinno by napięcie i jak powinno sie zmieniac. Zrób u siebie to samo. Może masz uwaloną i podaje na bogato. Co jest efektem wysokiego spalania. Ja przy pełnym ogniu mam 16 - 17 l w mieście. Napisz jakie masz wtryski reduktor i kompa. Zobaczymy co ci popakował tam. Najlepiej jakaś fotka z montażu wtrysków. Nie którzy gazownicy nie mają pojęcia o montażu tych że.

---------- Post dopisany at 12:08 ---------- Poprzedni post napisany at 12:07 ----------

Aha. Nie ma szans żeby ci na pełnym ogniu spalił 15l. Zapomnij o tym. No chyba że w trasie :)))

Opublikowano

17 l ,ja pierdziele...