Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne zachowanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem to już jakiś czas temu, ale dzisiaj stojąc przed Świdnikiem w korku bawiłem się gazem i odkryłem dziwną sytuację. Otóż kiedy wciskam gaz mając jednocześnie wciśnięty hamulec obroty rosną i w pewnym momencie jest stuknięcie od strony silnika (lekko buda się zakołysze nawet) i obroty spadają bardzo powoli do ok 1100obr/min (ciągle mając wciśnięty gaz, nawet na maksa). Po puszczeniu hamulca tak jakby wraca wszystko do normy. Sytuacja się nie zdarzyła, kiedy nie wciskałem hamulca.

Czy to normalne, czy coś znowu dolega mojej A4?

Opublikowano

Stuknięcie może świadczyć o problemie z dwumasą, ale ogólnie sytuacja ze spadaniem obrotów przy jednocześnie wciśniętym hamulcu jest normalna - zabezpieczenie przed jeżdżeniem z jednocześnie wciśnietym pedałem gazu i hamulca-ecu odcina dopływ paliwa. Jedno jest pewne, krańcówkę pedału hamulca masz dobrą:wink:

Opublikowano

ja kiedyś czekałem na koleżkę zapalony silnik zamiast ręcznego noga na hamulcu i coś gazem się bawiłem delikatnie to mi zaczęły migać za zegarach świece żarowe i coś jeszcze na raz (zapomniałem ale żółta kontrolka jak przy BS chyba 000) zgasiłem auto i było ok, zdarzyło się to ok 3 razy w 3 letniej karierze auta w moich rękach ale też dziwne :decayed: