Skocz do zawartości
IGNOROWANY

EXEO - kontrolka dynamicznej regulacji xenonów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne forum, mam pytanko związane ze sporadycznym zapalaniem się kontrolki od dynamicznej regulacji xenonów.

Kontrolka zapala się raz na 500-1000km po przejechaniu przez "polskie" nierówności (dziury) i sama gaśnie po około 30sekundach. Zgłaszałem to na przeglądach lecz błąd nie zostawał w pamięci, teraz przy przeglądzie okresowym wyłapano sporadyczny błąd czujnika g78 (lewy przedni wahacz), zostawiłem auto na 2 dni w serwisie , dłubali w instalacji, sprawdzali na różne sposoby i nic nie znaleźli. Może szanowne forum coś doadzi bo w 2-óch różnych serwisach Seata w zach-pomorskim mówią,że TTTM.

Opublikowano

Właśnie przeglądam hiszpańskie forum EXEO i tam też piszą,że często się to u nich pojawia-chyba że wujek google źle hiszpański tłumaczy.

Najlepsze jest to,że kontrolka po wjechaniu w dziurę zapala się na chwilę (xenon wtedy świeci w najniższej możliwej pozycji) po czym po około 30 sekundach kontrolka gaśnie i światła wracają do swojej właściwej pozycji.

Dzieje się tak od nowości.

Opublikowano

jezeli exeo ma takie same czujniki jak b6/b7 to problemem może być mały otworek w czujniku którym dostaje się wilgoć. Od wilgoci koroduje płytka w czujniku, i dokładnie takie są objawy, ze błąd zapala się co jakiś czas, az w końcu zapali się na stałe.Opisałęm na forum sposób naprawy takich czujników. Bo zakładam że wiązka była sprawdzana i jest ok?

Opublikowano

Wiązka sprawdzana, czujnik ponoć też, robią to jeszcze w ramach 5-cio letniej gwarancji. Dzwonili z serwisu, że auto do odebrania, wszystko sprawdzone, nic nie wymienione i że jest ok-tak za każdym razem jest. Jadę auto odebrać, może jeszcze się to przez 2,5 roku zdąży popsuć.

Opublikowano

Wątpię żeby w serwisie sprawdzali czujnik poprzez jego otwarcie i sprawdzenie lutów, pewnie tylko podpinają do kompa i sprawdzają błędy

Opublikowano

Wracając do tematu w lipcu na przeglądzie wymienili mi przedni czujnik na wahachu i błąd wyskoczył 2 razy na początku, teraz od sierpnia jest ok, czas pokaże, pewnie znowu zdechnie po grudniu 2014 jak gwarancja się skończy.