Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja stag 300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli masz dostęp do vag'a:

Silnik->Bloki pomiarowe->Grupa 32 i to wszystko. Patrzysz jakie są wartości i przychodzisz na skargę.

Opublikowano

ok jutro sie podepnę i powiem co wskazuje.[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2008, 18:49 _________________________________________________"Sprawdź korektory długoterminowe w grupie 32 bloków mierzonych, jeżeli nie przekraczają 8% to jest prawie pewne, że jest wadliwa listwa wtryskowa gazu."

Vagiem nie zdążyłem sprawdzić.

Przyczyną były 2 wtryskiwacze, zostały wyregulowane mechanicznie i wszytko już jest dobrze. Po regulacji kontrolka "check engine" sama zgasła po kilkunastu kilometrach.

Opublikowano

Witam ponownie,

Z tego, co widzę po tankowaniu, wizyta u gazownika nic nie pomogła. Spalanie nadal utrzymuje się w granicach 16l/100. Ostatni wynik: na przejechane 201,6km. tylko w mieście, weszło33,6l gazu - daje to średnią 16,6l. Na benzynie, nawet nie próbuję jeździć, bo strach pomyśleć, jak wskazówka paliwa drastycznie zacznie opadać w dół.(...a może się mylę i zużycie PB było by mniejsze?).Już sam nie wiem co robić?. Całe szczęście(...odpukać!) poza dużym zużyciem paliwa, nie mam absolutnie żadnych problemów z silnikiem.

Chyba jeszcze raz się umówię z gazownikiem na wizytę, ale już straciłem wiarę, że to coś pomoże, pomimo, że instalacja jest jeszcze na gwarancji!.

Niech, ktoś z Wrocławia się wypowie ile Wam pali jeżdżąc, tylko w mieście z takim silnikiem, co moja A4 (nie w cyklu mieszanym, trasa-miasto, lub trasa.)oraz może ktoś ma jakieś propozycje, co zrobić, lub gdzie się udać?.

Pozdrawiam,

Rysiek.

Witam.

Co prawda mam słabszy silnik, bo 1.6 AHL, ale także mam staga 300.

Ja nie mam z nim żadnych problemów.

W mieście (Wrocław - korki) spalanie wynosi 11 l / 100km. W trasie do 140km/h wynik 9l/100km. Moja instalacja ma 14 miesięcy, a przejechałem na niej 24 tys.km.

Pozdrawiam

Paweł. :th:

Opublikowano

Co prawda mam słabszy silnik, bo 1.6 AHL, ale także mam staga 300.

Ja nie mam z nim żadnych problemów.

W mieście (Wrocław - korki) spalanie wynosi 11 l / 100km. W trasie do 140km/h wynik 9l/100km. Moja instalacja ma 14 miesięcy, a przejechałem na niej 24 tys.km.

Pozdrawiam

Dzięki za info.

Ja ... też CHCĘ!!!...osiągnąć i utrzymać, taki wynik -bez szkody dla silnika, oczywiście...

Właśnie się umówiłem na jutro z gazownikiem, zobaczymy co ztego będzie. Nastawiam się na walkę, Niech myśli i kombinuje tak, aby nie zaszkodzić silnikowi, chyba, że mnie znowu ściemni jakąś gatką, wtedy pozostanie mi... no właśnie...co?

Pozdrawiam

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

właśnie wróciłem od gazownika.

zresetował wyuczone nastawy wtrysku benzyny i gazu, musiałe przejechać się - na benzynie ok. 5 km i przełączyć na gaz ityle samo przejechać, aby komp. się zaprogramował(?). Po powrocie podłączył do kompa i porównał parametry (charakterystyki gaz i PB - idealnie się pokrywały.

Zatankowałem do pełna i sprawdzę jak będzie tym razem...