Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam 1.8adr i jest problem bo ostatnio zauważyłem kropki oleju pod autem zajżałem pod auto i mam ofajdany silnik od dołu ipodwozie razem z tłumikiem środkowym obserwuje to od kilku dni i gdy jade to wypycha bo czasem śmierdzi w środku kabiny a jak przyjade z pracy to po 15 minutach dopiero zaczyna kapać aż silnik ochłonie po ostrej jezdzie mam uwaloną poduszkę silnika w przedniej belce pod chłodnicą i na środku miski wiszą krople oleju ale jest też zaciek takjakby z uszczelki miski zaczyna się z przodu okolice uszczelki miski i cieknie aż na dół,jest możliwe że jeśli to nie uszczelka miski że na wale korbowym cieknie? niedawno miałem zmieniany rozrząd i pod paskiem niebyło wycieków a poci się to coraz bardziej,ostatnio pogoniłem ją po autostradzie 190 przez 10 minut a jak wróciłem to leciał dym i smród oleju spod maski, jeżdże na castrol magnatec 10w40 nigdy niezmieniany ale kiedyś niemiałem na dolewkę i wlałem total 10w40,pomóżcie

Opublikowano

To byś musiał dokładnie zobaczyć skąd leci czy misa puszcza czy może uszczelniacze na wale korbowym tak z opisu będzie ciężko stwierdzić :) najlepiej to powycieraj go dokładnie, przejedź kawałek i zobacz gdzie leci :) u mnie leciał np z pod pokrywy zaworów i z uszczelniaczy wału po wymianie suchutki i oleju ani grama nie ubywa :)

Opublikowano
  • Autor

głowica i pokrywa zaworów such nic niema dyżo roboty z uszczelniaczami wału?

Opublikowano

u mnie wszystko wymiana rozrządu i uszczelniaczy kosztowała 600 zł :) Najlepiej podjedź do jakiegoś dobrego mechanika niech oni wyczyszczą silnik i samo posprawdzają :) A może tylko uszczelka pod misą to samemu można wymienić musisz powycierać silnik i posprawdzać dokładnie skąd leci :)

Opublikowano

Warto sprawdzić czy nie nie leje z pod chłodnicy oleju - mały oring a leje się po całym dole silnika (zwłaszcza lewa strona).

Nie miałeś ostatnio wymienianego filtra oleju (przy odkręcaniu starego filtra może się popuścić nakrętka mocująca chłodnicę i równocześnie

dociskająca oring i zaczyna się lać) ?

Opublikowano
  • Autor

patrzyłem pod auto i chyba kapie na wale korbowym i przyjżałem się tej szajbie na wale korbowym i widać delikatne bicie na boki i słychać lekkie tykanie można tak jezdzić bo jestem za granicą a do polski wracam za miesiąc?

Opublikowano

najszybciej to uszczelniacze na kołach rozrządu. Większość wymienia tylko rozrząd i napinacze a nie wymienia uszczelniaczy a po wymianie rozrządu są już inne naprężenia i lubią wtedy puszczać uszczelniacze

Opublikowano

Mi kiedyś puścił oring pod chłodniczką oleju to miałem mokre pół silnika i podłogę aż do tylnej belki

Opublikowano

Miałem to samo, upaprałem się z tym jak nie wiadomo co, ale udało się sprawę ogarnąć :D