Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parująca przednia szyba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi,

2 tygodnie temu wymieniałem filtr kabionowy, ozonowanie i nabijanie klimy.

Jak wyłączę klimę tj. ECON ON to szyby momentalnie zaczynają mi parować nawet jak na dworze jest 20*C.. Czuć, że to powietrze jest jakieś wilgotne jak klima jest wyłączona i śmierdzi (chociaż robiłem ozonowanie).

Gdzie może się gromadzić ta wilgoć, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy. Jak klima jest włączona to z nawiewów leci orzeźwiająca bryza i szyby oczywiście nie parują :grin:

Jeszcze jedna sprawa. Wieczorem przy włączonej klimie paruje mi szyba, ale od zewnętrznej strony tam gdzie są nawiewy powietrza na szybę przednią :facepalm: Czy to przez różnicę temperatur, czy co? Muszę używać wycieraczek w nocy nawet jak nie pada deszcz :decayed:

Opublikowano
Wieczorem przy włączonej klimie paruje mi szyba, ale od zewnętrznej strony tam gdzie są nawiewy powietrza na szybę przednią :facepalm: Czy to przez różnicę temperatur, czy co? Muszę używać wycieraczek w nocy nawet jak nie pada deszcz :decayed:

Też mam ten problem, i też chciałbym znaleźć odpowiedź na tę dolegliwość.

PS. W zasadzie to nie parowanie a osiadanie wilgoci chyba :) Ale czemu tak się dzieje ? Czyściłem szybę tak z jednej jak i z drugiej strony, ale nie pomogło.

Opublikowano

u mnie było to samo ale zniwelowałem to jak zmniejszałem różnicę temperatur wew. i na zewnątrz po wyłączaniu klimy :wink: spróbujcie tego - nie zaszkodzi a może pomoże :decayed:

Opublikowano
  • Autor
u mnie było to samo ale zniwelowałem to jak zmniejszałem różnicę temperatur wew. i na zewnątrz po wyłączaniu klimy :wink: spróbujcie tego - nie zaszkodzi a może pomoże :decayed:

To wtedy jest jeszcze gorzej, bo paruje mi szyba od wewnątrz dlatego muszę jeździć z klimą 24/7 :D

Opublikowano
:kwasny: to może faktycznie gdzieś tam zalega ta woda/wilgoć:eusathink:
Opublikowano

Mam podobnie tylko, że w B7. Wymieniony osuszacz, napełniony układ, wymieniony dławik, wymieniony filtr kabinowy, udrożniona rurka od parownika a wystarczy lekki deszcz i klima na AUTO i nic nie widać bo tak paruje. Wystarczy, że chwilę pozostawi się by szyba przeschła, nawiewy na nogi i spokój.

Opublikowano

Skoro przy wyłączonej klimie, szybko zaparowują szyby wewnątrz, to po prostu jest mokra tapicerka. A najprędzej wykładziny pod fotelami. I nieważne, że przepchany był odpływ klimy. A co z odpływami wody pod szybą od strony silnika? Tak samo woda może się przedostawać do środka przez gumę od linki otwierania maski i jeszcze parę innych miejsc się znajdzie.

Opublikowano
  • Autor
Skoro przy wyłączonej klimie, szybko zaparowują szyby wewnątrz, to po prostu jest mokra tapicerka. A najprędzej wykładziny pod fotelami. I nieważne, że przepchany był odpływ klimy. A co z odpływami wody pod szybą od strony silnika? Tak samo woda może się przedostawać do środka przez gumę od linki otwierania maski i jeszcze parę innych miejsc się znajdzie.

W samochodzie sucho...

Opublikowano

To chyba pozostaje kupić filtr kabinowy z węglem - żeby wyłapywał wilgoć. Wczoraj jechałem w czasie deszczu i przy wyłączonej klimie, szyby zaczęly zaparowywać a filtr mam nowy i w środku też sucho.

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa. Wieczorem przy włączonej klimie paruje mi szyba, ale od zewnętrznej strony tam gdzie są nawiewy powietrza na szybę przednią :facepalm: Czy to przez różnicę temperatur, czy co? Muszę używać wycieraczek w nocy nawet jak nie pada deszcz :decayed:

Mam ten sam problem w EXEO, wtedy po prostu ustawiam klimatyzację aby nie dmuchała na przednią szybę tylko na nogi i środkowe kratki, ten sam problem miałem w civicu UFO i tak samo sobie radziłem, dzieje się to przez różnicę temperatur (wyciągnij bardzo zimne piwko z lodówki i postaw w ciepłym pokoju) :)

Opublikowano

A na parującą szybę o srodka najlepsze lekarstwo to porządne jej umycie ):

Od środka oczywiście ):

Opublikowano
A na parującą szybę o srodka najlepsze lekarstwo to porządne jej umycie ):

Od środka oczywiście ):

Gdyby to było takie proste i oczywiste :) U mnie w samochodzie sucho, wszystko niby wymienione, wymyte, wyczyszczone a i tak potrafi zaparować.

Zastanawiam się czy jakieś grzyby lub drobnoustroje nie są tego przyczyną. Wskazywałby na to sporadyczny "zapach" po postoju.

Opublikowano

witam.sprawa jest dziwna. u mnie tak samo wszystko suche, a na econ paruje jak sk... powietrze śmierdzi wilgocią. Różnica temp? ok miałem punto 5 lat. tam nie było klimy czyli tylko econ. i szyby nigdy nie parowały a wręcz można użyć tego powietrza do odparowywania... martwię się co będzie w zimie czy na jesieni..... pozdro

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Ja niedługo kupuje AutoGlym Car Glass Polish i do tego Anti-Fog od RainX, powinno pomóc.