Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak sygnalizacji kierunkowskazami przy zamykaniu/otwieraniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy mam problem auto przestało sygnalizować kierunkowskazami zamknięcie/otwarcie auta.

Mianowicie nie ma problemu z zamykaniem/otwieraniem auta,bo zamek działa tylko nie sygnalizuje.

Za wszystkie wskazówki wielkie dzięki.

Jak zdublowałem temat z góry przepraszam

Audi A4B5 1999r avg

Opublikowano

musisz zakodowac te funkcje w module konfortu kabelkiem vag

entralverriegelung / Central Locking/Comfort System / Centralny zamek

Steuergerät Codierung

STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen

STG Codierung -> Funktion 07

+000001 - Heckklappe öffnen (Schliesszylinder Heck) (ab MJ 2001) / Open rear flap (lockcylinders tail) / otwieranie kufra z pilota

+000002 - Quittierung DWA-Blinken / Acknowledgement DWA flashing

+000004 - SZV - selektive Zentralverriegelung / SPS - selective zentralverriegelung / selektywny centralny zamek ??? - po jednym wcisnieciu otwarcia centralnego otwiera tylko drzwi kierowcy, po drugim reszte drzwi - selektywny centralny zamek

+000008 - Diebstahlwarnanlage (DWA) aktivieren / DWA - Activation of the DWA / aktywacja alarmu (jeśli jest zamontowany)

+000032 - ZV über 15 km/h verriegeln / Auto-LOCK/UNLOCK (bolting device starting from 15 km/h) / zamykanie zamków po przekroczeniu 15 km/h (otwarcie po wyjęciu kluczyka ze stacyjnki)

+000064 - Komfortfunktion über Funk / Comfort function over radio / zamykanie i otwieranie szyb/szybra pilotem

+000256 - Heckklappenlogik

+000512 - Funk-Quittierung schliessen (1x Blinken) / Close radio acknowledgement (1x flashing) / potwierdzenie zamknięcia centralnego zamka błyskiem kierunków

+002048 - Tür-/Fensterheberlogik (USA) (ab MJ 2001) / Door/window lifter logic (the USA) / trochę skomplikowana funkcja, ale mniej więcej polega na tym, że jak wyłączysz zapłon to przez kilkanaście sek możesz otwierać/zamykać okna a potem już nie oraz między innymi myk polegający na tym, że po wyłączeniu zapłonu nie działa otwieranie/zamykanie okien jednym klikiem (bez trzymania przycisku)

+004096 - Funk-Quittierung öffnen (2x Blinken) / Open radio acknowledgement (2x flashing) / potwierdzenie otwarcia centralnego zamka błyskiem kierunków

+008192 - Funkfernbedienung aktivieren

Nie wiem czemu ale w liście nie znalazły się kody:

+000016 - Heckentriegelung über 5 km/h gesperrt / Tail unblocking over 5 km/h closed / zamykanie kufra powyżej 5km/h

+000128 - Rechtslenker / Right steering wheel / kierownica po prawej stronie

+001024 - Quittierung schliessen (DWA-Hupen) / Close acknowledgement (DWA horns) / zamykanie centrala potwierdzone wyciem syrenki (jeśli mamy firmowy alarm)

DWA - to fabryczny alarm

Opublikowano

A kiedyś Ci świeciło ? Bo jeśli tak to popatrz czy po zamknięciu drzwi nie świeci Ci się lampka w ktorychs drzwiach lub bagażniku przez np niesprawna krancowke w zamku. Wtedy auto myśli ze drzwi są otwarte, ogólnie centralny zadziała ale nie zamruga kierunkami.

Opublikowano

Dzięki koledzy za rady. Usterka już usunięta. Przyczyną był zabrudzony styk przekaźnika znajdujący się za klawiszem "trójkąta awaryjnego"

pozdrawiam

Opublikowano

A jak do tego doszedłeś ?

Opublikowano

Jak do tego doszedłem... Już Ci kolego tłumaczę:

Skoro centralny zamek działa (tzn. zamyka wszystkie drzwi) więc wykluczyłem niesprawną instalację i wszystko inne związane z zamkiem centralnym.Gdyż po podłączeniu komputera nic nie wykazało.

Jak wspomniałem wcześniej nie było sygnału kierunkowskazem tylko z jednej strony. Więc po co będę sobie życie utrudniał...Zacząłem szukać właśnie tam bo tak podpowiadał zdrowy rozsądek. Nadmienię jeszcze.że trzeba się nagimnastykować aby wyczyścić styki w przekaźniku i je odpowiednio podoginać.

Pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie wcześniej nie pisałeś ze brak jest kierunków z jednej strony tylko ogólnie ;-)

Opublikowano

Widocznie w ferworze walki z usterką zapomniałem dodać. Wspominałeś o "palącej się lampce" w drzwiach. Wydaje mi się, że masz rację. Jak nie domkniesz drzwi to kierunkowskaz nie zasygnalizuje z tej strony z której są niedomknięte.

W każdym bądź razie po problemie. Raz jeszcze Ci dziękuję kolego za podjęcie tematu. Pozdrawiam