Dikey Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam Proszę o pomoc . Zamontowałem RNS-e poprzez przejściówkę RNS-d i teraz mam takie problemy : -Nie działa podświetlenie klawiszy ani wyłączanie po wyjęciu kluczyków -Nie posiada komunikacja z Fis wcześniej dx posiadał. W ogóle radio nie ma komunikacji z samochodem … A i jeszcze jedno pytanko czy RNS-e się mocno nagrzewa ?? jak dotknę wyświetlacza to jest wręcz gorący. auto to A4 B6 2001r
jarek_ns Opublikowano 1 Września 2012 Opublikowano 1 Września 2012 Musisz poprowadzić dwa z rns-e do zegarów. Rns-d nie obsługuje can i dlatego łączy sie z zegarami przez moduł TMC. TU masz dwa tematy do poczytania. http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-podlaczenie-can-zegarow-radia-14771/ dotyczy iso ty masz iso 2 ale zmienia się tylko kostka zasada jest ta sana CAN L z radia do CAN L a CAN H do CAN H. Na obudowie nawigacji masz rozpisany gdzie co jest w kostce nawigacji. Możesz mieć problem z podłączeniem VAGa wtedy trzeba przełożyć linie K opisane jest to w tym temacie. http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/ Sent from my iPhone using Tapatalk
marekg Opublikowano 1 Września 2012 Opublikowano 1 Września 2012 dla jasności, RNS-D obsługuje CAN w B6 aczkolwiek systemy CAN Audi oraz CAN Bosh-a (navi) nie są kompatybilne więc porozumiewają się z pomocą tłumacza wplecionego w tuner TMC. DZięki temu FIS wyświetla sygnał nie tylko z RDS-u radia ale też informacje z nawigacji tj. strzałki, dystans do następnego manewru itd itp. No oczywiście dzięki CAN owi następuje również poprawne wyłączanie nawigacji po kluczyku i usypianie urządzenia. RNS-E ma już CANy wpinane bezpośrednio z samochodu, bez "tłumacza", nie potrzebuje sygnału z ABS do dokładnego pozycjonowania. Podświetlenie klawiszy też idzie po CAN a nie z zasilania jak w RNS-D. Przy okazji przerbiania wiązki poszukaj dobrze info o podpięciu prawidłowo PInów, ponoć był jakiś myk w tych gotowych przejściówkach i czegoś brakowało. Skutkiem tego było nieprawidłowe usypianie nawi i rozładowywanie aku.
Dikey Opublikowano 1 Września 2012 Autor Opublikowano 1 Września 2012 Rozwiązałem problem z podświetlaniem nawigacji i wyłączanie z kluczyków poprzez podłączenie przez poprowadzenie 2 pinów z klimatronika. Teraz został tylko jeden problem podłączenie Fis nie ma nadal żadnej komunikacji. Mógł by mi ktoś kogoś polecić kogoś kto by mi mógł to zrobić pomóc?? Z okolic Rabki-Zdrój
marekg Opublikowano 1 Września 2012 Opublikowano 1 Września 2012 akumulator jeszcze żyje? klimatronik nie ma nic do RNS-a, od biedy można k-line pociągnąć jeśli komuś trzeba nic więcej. Bez komunikacji z CAN nawigacja nie będzie działać prawidłowo tzn tak jak przewidział producent. Po drugie, jeśli dałeś radę drutować z klimatronika to i cany pociągniesz z zegarów bez problemu. wszystko ci kolega w linku podał
Dikey Opublikowano 1 Września 2012 Autor Opublikowano 1 Września 2012 Właśnie to nie ja robiłem tylko jakiś niedorobiony elektryk. On niby podciągnął Can z klimatronika. Boję się sam za to zabierać żeby czegoś nie zepsuć i też nie posiadam kluczy do rns-e.
marekg Opublikowano 1 Września 2012 Opublikowano 1 Września 2012 Szczerze mówiąc jeśli Can jest pociągnięty z klimatronika (nawet nie wiedziałem że tam jest puszczony) to teraz wypadałoby VAG-iem zmienić kodowanie FIS-a tak, żeby pokazywał info z navigacji. Chociaż jeśli wcześniej RNS-D wyświetlał to teoretycznie kodowanie powinno być chyba dobre.
Dikey Opublikowano 1 Września 2012 Autor Opublikowano 1 Września 2012 właśnie też mi się to dziwne wydaje... Kombinował vagiem coś robić ale nic nie zdołał zrobić. Może ktoś na spocie w Nowym Sączu by mi mógł pomóc??
jarek_ns Opublikowano 1 Września 2012 Opublikowano 1 Września 2012 Ale kombinujesz. Obawiam sie ze nic ci to nie da. Kable trzeba pociągnąć z zegarów. Ale to nie jest temat do ogarniecia na spocie bo nie zabieram ze sobą narzędzi. Pozatym zawsze czegoś zabraknie. Jak nie ogarniesz tego sam i nie znajdziesz nic bliżej to dzwon do mnie. Tel masz na PW Sent from my iPhone using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi