Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o radę, prawdopodobnie będę wymieniał u siebie wałek rozrz. ile może kosztować taka przyjemność (części plus robocizna). Czy wytarty wałek może być powodem nierównej pracy silnika na wolnych obrotach? Dodam, że pompki zostały sprawdzone i wykluczone.

Pozdr!

Opublikowano

Witaj. Koszt wałka szacuje się w granicy do 1100zł (ASO omijaj szeroki łukiem bo aktualna cena to 2029zł :D) Zanim zdecydujesz się na jego kupno to napisz kto weryfikował jego stan i czy też miałeś możliwość zobaczenia go. Wrzuć statyczne 013, 018 i 023 to można będzie poglądowo stwierdzić co z pompkami (najlepiej sprawdzić zdejmując pokrywę silnika tak jak w przypadku wałka).

Opublikowano
  • Autor

Byłem u speców z AZ, a oni raczej w bambuko nie robią. Pompki miałem dzisiaj czyszczone w myjce ultr. I przy okazji sprawdzili wałek. Zastanawia mnie czy wytarty wałek może mieć wpływ na niską dawkę paliwa.

Opublikowano

ja do swojego b7 1.9 zapł 900 zł z popychaczami w uk wymienilem samemy przy sobocie po robocie 3 godz roboty

Opublikowano
  • Autor

No ja dostałem propozycję 2500, po rabatach 2200zł

Opublikowano

za 1000 jestem w stanie zalatwic walek nowy bez szklanek z tym ze dopiero w listopadzie bede w pl ew wysylka

Opublikowano
  • Autor

Potrzebuje kpl. tj. Wałek, panewki, szklanki i uszczelniacze

Opublikowano
Potrzebuje kpl. tj. Wałek, panewki, szklanki i uszczelniacze

taki caly zestaw za 2000 + przesylka

Opublikowano

Też jestem na etapie wymiany wałka. Koszt wałka 620-680 zł Ruville, Febi lub Kolbenschmidt. Wałek obojętnie jaki byle do PD R4 bez DPF. Przy wymianie wałka koniecznie komplet popychaczy hydraulicznych INA 420020910 (czarne) koszt od 60zł/szt. Do tego panewki, śruby, simer wałka rozrządu, uszczelka pod pompę tandemową, uszczelka pokrywy zaworów.

Opublikowano
  • Autor

Przeglądając dzisiaj ceny wyglada na to, że można kupić kompletny zestaw za jakiś 1000zł. Do tego muszę doliczyć uszczelki pod Vacum no i chyba nowy pasek przydałoby się założyć (rozrząd wymienialem 40k temu)

Opublikowano

nie znam niku.Ale na allegro jest konkretny i uczciwy gość.

Sprzedaje cale komplety(tzn walek panewki popychacze) wszystko oznaczone panewki itp wszystko w idealnym stanie.I z tego co pamietam 400zł za taki komplet.Naprawde polecam bralem juz nieraz taki komplecik u niego.

Opublikowano
  • Autor

Mówisz o używkach?

Opublikowano

mocno masz wytarty wałek? jaki masz przebieg?

Opublikowano

tak uzywki.Jak ropa sie nie dostawala i był dobry olej nie widze roznicy miedzy nowym a starym(mowimy o samym wałku)

Opublikowano
  • Autor
mocno masz wytarty wałek? jaki masz przebieg?

Niestety wałka nie widziałem ale jest ponoć mocno wytarty na pierwszym i czwartym PD tam gdzie korekcje miałem najlepsze, prawie zerowe :)

Przebieg to 220k olej wymieniany wg ks. ser. co 15k nie żaden long life

Opublikowano

Przyczyną wycierania wałka mogą być:

-Tryb Long Life

-Słabej jakości olej

-Wypadnięcie tzw. broków z wałka lub wałków PD

-Rozcieńczenie oleju ropą przez nieszczelne PD

-Wada materiałowa wałka

Następna sprawa to krzywki zaworowe są bardzo wąskie by zmieścić krzywki PD więc nie ma się co dziwić, że wałki w PD nie są już tak trwałe jak w 1.9 TDI na VP. O wycierających się wałkach w 1.9/2.0 PD będzie się coraz częściej mówiło bo jest to bardzo powszechny problem, a aut z tymi silnikami coraz więcej, a przede wszystkim coraz starszych.

Opublikowano

U mnie wymieniano walek,panewki i szklanki.

Walek Kobel cos tam (zapomnialem nazwy)

Szklanki czarne Ina i panewki tez jakies firmowe.

Efekt taki ze silnik nie klekocze,pracuje przyjemniej i nie ma juz dudnienia z filtra powietrza.

A minus taki ze od wymiany walka spalanie na trasie przy 100km/h nie spada ponizej 6 litrow a zwykle utrzymuje sie na pozomie 6,4 do 8,0 wedlug fisa.

Przed wymiana i przy takim samym stylu jazdy Fis pokazywal od 5,0 do 7 l przy mocnym wciskaniu gazu.

Na dzien dzisiejszy wtryski,automat i termostat wykluczone.

Dalszych pomyslow brak.

Opublikowano
  • Autor

Napisz ile zaplaciles, wiemieniales olej i pasek? Dzisiaj oglądałem u siebie jeszcze raz walek, krzywki zaworowe wytarte na pierwszym i czwartym cylindrze.

Opublikowano
HiRide

Efekt taki ze silnik nie klekocze,pracuje przyjemniej i nie ma juz dudnienia z filtra powietrza.

A minus taki ze od wymiany walka spalanie na trasie przy 100km/h nie spada ponizej 6 litrow a zwykle utrzymuje sie na pozomie 6,4 do 8,0 wedlug fisa.

Przed wymiana i przy takim samym stylu jazdy Fis pokazywal od 5,0 do 7 l przy mocnym wciskaniu gazu.

Dalszych pomyslow brak.

Wałek pewnie Kolbenschmidt. Śrub, uszczelki pompy tandemowej i simeringa wałka nie wymieniałeś?

Opublikowano
Napisz ile zaplaciles, wiemieniales olej i pasek? Dzisiaj oglądałem u siebie jeszcze raz walek, krzywki zaworowe wytarte na pierwszym i czwartym cylindrze.

1,9 tys zł

Olej wymienialem dzien wczesniej a pasek w tym samym zakladzie pare mies wczesniej

---------- Post dopisany at 22:18 ---------- Poprzedni post napisany at 22:15 ----------

HiRide

Dalszych pomyslow brak.

Wałek pewnie Kolbenschmidt. Śrub, uszczelki pompy tandemowej i simeringa wałka nie wymieniałeś?

Sruby z tego co wiem dali nowe,simering tez , ale o uszczelce pompy nic nie wiem .Jakie to ma znaczenie.

Cos mi sie tez zdaje ze skrajnych panewek nie osadzili na silikonie a chyba tak sie robi zeby nie ciekl olej czy cos ?

Generalnie jest wszystko ok tylko to spalanie:facepalm: *kumpel ma auto identyko z takim silnikiem i skrzynia i u niego potrafie zejsc do 5L a u siebie ledwo do 6 ....