Jump to content
IGNORED

Pływa w koleinach i ściąga w prawo, pukająca prawa strona ?

Recommended Posts

Posted

Witam, byłem dziś sprawdzić zawieszenie bo auto pływa mi w koleinach że trzeba trzymać kierownice dosyć mocno...

Diagnosta (Speed Car) stwierdził że przód niema żadnych luzów. Kiedyś wcześniej będąc u mechanika jak przeglądał mi zawieszenie to wyszły wahacze dolne banany i na sankach tuleje wywalone stwierdził, jak brał łyżką/łapką no to fakt widziałem że sanki chodzą ale góra dół że szczeliny robiły się na dobre pare mm. Wymieniłem banany auto dalej pływa... Będąc dziś w speed car diagnosta stwierdził ze z tyłu tuleje na belce(według niego) są za miękkie, a zmieniałem je z 2 miechy temu, kupione u kolegi z forum Tom77 lemfordera. Wątpię żeby po takim czasie padły te tuleje. Dobra kolejna sprawa, jak podniósł tył wyszło że łożysko w lewym kole do wymiany i tak jest bo chodzi jak się porusza rękoma. Zbieżność tyłu wyszła coś koło 4.7 bodajże żeby nie skłamać i winne jest temu łożysko tak stwierdził. Moje pytanie jest takie, czy przez to łożysko może tak wodzić samochodem? Czy sanki są też temu winne? kogo posłuchać i jak sprawdzić/jak powinny pracować te sanki?

Opona 205/55/16.

EDIT:

Sanki zmienione, łożysko lewe wymienione a dalej chodzi w koleinach jak... Z prawej strony coraz bardziej nasila się stukanie ale co to może być? Przez co może jeszcze tak go nosić po szosie?:>

Posted

Witam miałem taki sam problem tez mi tył pływał. wymieniłem tuleje,łozyska i zero poprawy a okazało sie ze amorki na tyle sa tego przyczyna a na diagnostyce amory z tyłu miały wykrzymałosci po 50%. wymieniłem je i po problemie.

Posted

Amorki sprawne ok 70% sprawności, więc ta opcja odpada... Pytanie czy przez zbieżność tyłu samochód może tak chodzić czy sanki?

---------- Post dopisany 30-09-2012 at 10:55 ---------- Poprzedni post napisany 24-09-2012 at 19:37 ----------

Sanki zmienione, łożysko lewe wymienione a dalej chodzi w koleinach jak... Z prawej strony coraz bardziej nasila się stukanie ale co to może być? Przez co może jeszcze tak go nosić po szosie?:>

Posted

Na 100% amorki masz do wymiany, reszta jeśli nie była bardzo mocna zużyta to prawie nie miała wpływu na latanie tyłem. Wymień amorki i będzie po problemie :wink:

Posted

i co z tego ze masz amory sprawne po 70 %. miałem to samo po wymianiej est ok.

Posted

Również uważam że to są amortyzatory. Sprawność podawana na stacji w % ma się ni jak do rzeczywistości.

Posted

Na szarpakach mierzy się resorowanie całego auta a nie bada sprawności amortyzatorów . Jeśli nie masz kół 235 szerokich to na 99% amorki mają już dość.

Posted
Amorki sprawne ok 70% sprawności, więc ta opcja odpada... Pytanie czy przez zbieżność tyłu samochód może tak chodzić czy sanki?

---------- Post dopisany 30-09-2012 at 10:55 ---------- Poprzedni post napisany 24-09-2012 at 19:37 ----------

Zwróć jeszcze uwagę na dolne wahacze nośne do których masz przykręcone amortyzatory bardzo często wahacz ten w tylnej części przesuwa się na elemencie metalowo-gumowym. Wówczas samochód potrafi sam zmieniać kierunek jazdy na nierównościach.

Posted

Zapytaj dobrze czy 70% sprawności czy 70% zużycia bo urządzenia i tak i tak podają

Posted

Panowie, nasila się stukanie z prawej strony... na nierównościach słuchać stukanie jakby korkiem od tarczyna ktoś strzelał sobie... co to może być? :| A wahacze dolne banany zmieniane ze 2 miesiące temu...

Posted

Spróbuj chwycić za błotnik i poruszaj lekko góra-dół, jak wtedy będzie Ci pukać to też amorki :wink:

Posted
Spróbuj chwycić za błotnik i poruszaj lekko góra-dół, jak wtedy będzie Ci pukać to też amorki :wink:

Ruszałem samochodem góra dół, nic nie słychać stukania przy moim ciężarze...Amortyzatory koni sporta mam i ten ruch przy mojej wadze ciała jest znikomy... podniosłem tą stukającą stronę i na wahaczach górnych jest spękania tuleja przy mocowaniu do amortyzatora... Gdy opuszczałem lewarek przy samym dole słychać było takie puknięcia jakby się wydobywały z wahacza górnego przedniego. Podniosłem z ciekawości lewa dobra, cichą stronę i tam tylko na jednym wahaczu widać że już go zaczyna też brać ale jeszcze się nie odzywa...A te z prawej strony a szczególnie ten przedni jest ładnie spękany... Przez te wahacze może chodzić po szosie i ciągnąć go w prawą stronę na ładnej prostej drodze? :>

Posted

Może.

na odległość nie bardzo znajdziesz tu właściwą pomoc ... może wrzuć foty

Posted

Takie coś udało mi się ustrzelić :facepalm:

DSC01917.jpg

DSC01915.jpg

DSC01916.jpg

Posted

Też stawiam na amory z tyłu. :wink:

Posted

a czemu akurat amory tył? i denerwuje mnie to coraz głośniejsze pukanie z prawej strony :facepalm:

Posted

a czemu akurat amor? i denerwuje mnie to coraz głośniejsze pukanie z prawej strony :facepalm:

Bo masz z tyłu belkę skrętną. Wystarczy padnięty amor z tyłu, a będzie miotało Tobą po całej drodze. Belka pracując na kiepskich amorkach "skręca się"/przechyla nierównomiernie.

Posted

aha, dodam że jedna sprężyna jest coś zmęczona bo prawa strona bardziej siedzi czasami niż lewa...

Posted

Wymień całą górę wahaczy z przodu i nie zapomnij o tych amorkach z tyłu i będzie git :wink:

Posted

Co do wahaczy górnych... Kupiłem Deckermany za 160zł kpl na górę lewą i prawą.... 10 000km i na razie nic nie puka :grin: