Jump to content
IGNORED

Koła zimowe - prosze o poradę.

Recommended Posts

Posted

Hej,

obecnie jeżdżę na oponach 225/50/R17 nie wiem jakim to felgom odpowiada ale chyba 7.5J (zawieszenie 1BE)

Chcę za niedługo kupić komplet kół zimowych (stalowych) i tu mam pytanie czy mogę zakupić koła mniejsze tj 16 cali a zarazem węższe bo to też taniej wyjdzie? Jakie macie doświadczenia w zakresie zmieszania szerokości opon na zimę - czy taka opona lepiej zachowuję się w śniegu? (mieszkam w górzystym terenie, zimy bywają nieraz ciężkie).

Z boku drzwi kierowcy, mam tabliczkę i są tam mniej więcej takie dane:

205/60 R16

225/55 R16 M+S

225/55 R16 XL M+S

co oznaczają skróty XL, M, S

i co radzicie zakupić coś z 16 cali i szerokość 205, czy wziąć szersze i większe?

dzięki.

Posted

w zimę lepiej mieć podobno węższe opony :wink: tylko jak masz 1BE to może być trochę nisko na 16tce i przy śniegach możesz przycierać dołem :decayed: ja mam w A5 na zimę 225/50/17 i jestem zadowolony :good:

Posted

Precież na kołach 205/60 R16 i 225/50 R17 samochód będzie stał tak samo nisko-wysoko.

Posted

kurcze no to mam problem bo nie istnieją 17-calowe stalowe felgi do tej audi.

przeliczyłem średnice obecnie założonych kół - 656,8mm

gdybym założył 16-tki z 205/60 - wyniosłoby to 652,4mm czyli samochód pójdzie niżej o -4,4 mm, kurde w sumie nie dużo, ale ta audi i tak według mnie nisko siedzi.

Hmmm nie wiem co robić.

Posted

Z tych obliczeń widzę że będzie niżej 2,2mm. Średnica zmniejszy się o 4,4mm a auto siądzie o 2,2mm, co nie będzie zauważalne ani odczuwalne. Spokojnie możesz zakładać 205/60R16.

Posted

wiecie tak też chyba zrobię zwłaszcza że za cenę czterech 17-tek mam cztery 16-tki z felgami stalowymi.

powiedzcie mi tylko bo najbardziej popularne widzę że są 16 calowe felgi z szerokością 7J - czy one nie będą za szerokie pod oponę 205?

oraz czy ET39 lub ET45 felgi w moim samochodzie będzie pasować?

Posted

Ja mam fabrycznie 225,50,17 i raczej nic węższego do b8 bym nie zakładał. Nie zawsze przecież jeździmy w zimie po sniegu, a 205 to troche wąska guma.

Posted

ja chyba zaryzykuje, skoro producent "pozwala" na gumy 205/60R16, ja akurat w zimie to często wypuszczam się w różne poboczne górskie dróżki mało uczęszczane bo dojeżdżam na różne trasy biegowe a tak to zazwyczaj wygląda, że nieraz trzeba brnąć w dużym śniegu. Mam nadzieje że ciut węższa guma będzie się lepiej sprawować w takich warunkach.

Wiem już że opony będą to Vredestein Snowtrack 3 bo haratają głęboki śnieg jak wściekłe i potrafią wyciągnąć auto z niezłej zaspy. Trochę gorzej z jeżdżeniem z nimi na asfalcie i trzymaniem na boki, no ale opon idealnych nie ma ;)

Posted

205/60R16 na 100% będą git!

Posted

Panowie,

a czy na oryginalną felgę A4 B8 7,5Jx16 ET 45 rozstaw śrub 5x112 można bez obaw założyć oponkę 205/60 R16?

Fabrycznie mam na tym rozmiar 225/55 R16.

Na podstawie wyżej wklejonego linka jestem gotów stwierdzić że tak, ale czy ktoś może potwierdzić.