Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ESP - problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz w Audi. Po 5 km jazdy po spojrzeniu na zegary zobaczyłem, że świeci się kontrolka od ESP, chciałem ją wyłączyć ale nie dało się, na przycisk nie reagowało, cały czas się świeciła do końca jazdy. Po ponownym odpaleniu gdy wracałem już się nie świeciła i działała na przycisk. Co to może być? Czego to jest skutkiem, coś z elektroniką? Jest to A4 B7 Avant z 2006r.

Opublikowano

tylko vag będzie wiedział tak to można spekulować do jutra :wink:

Opublikowano

Jest ktoś ze śląskiego z programem i kablem? Bo nie mam kasy na to chwilowo, a w serwisie jest to drogie dosyć.

Opublikowano

Prawdopodobnie na VAGu wyskoczy błąd czujnika stopu. To częsta przyczyna błędu ESP. Kosztuje w ASO 43 zł a wymiana jest porównywalnie skomplikowana do wymiany żarówki

Opublikowano

Na 100% to określisz tylko po podłączeniu VAGa. Równie dobrze może to być czujnik skrętu. Raz mi się tak zdarzyło że przyjechałem do pracy było wszystko ok. W ciągu dnia jechałem na spotkanie i zapaliła się kontrolka, jako że zawsze pod ręką mam Vaga to sprawdziłem błąd i był od czujnika skrętu, na dodatek nie dał się skasować. Pojechałem dalej i ku mojemu zdziwieniu po postoju w drodze powrotnej wszystko było OK a w sterowniku nie było zapisanego żadnego błędu. Sytuacja taka miała miejsce u mnie raz w ciągu 1,5 roku użytkowania.

Opublikowano

Samochód jest u mnie od nie całych 2 lat. Dopiero wczoraj to zauważyłem i prawdopodobnie był to pierwszy raz, bo nigdy wcześniej tego nie widziałem, w sobotę wybiorę się sprawdzić to na vagu.

Tak jak piszesz klaczek. W jedną stronę świeciło się i nie reagowało na przycisk, ale z powrotem było już ok.

Opublikowano

Dwa lata masz auto z grupy VAG i nie kupiłeś sobie jeszcze VAGa :facepalm:

Ja bez VAGa bym zwariował lubię dłubać a wszystko trzeba aktywować VAGiem więc jest to podstawowe narzędzie.

Jak byś chciał sobie sprawić to pisz do Siemiana. Trzy takie wycieczki i kabel się zwróci.

Opublikowano

A jaka jest tak orientacyjnie cena vagu ?