Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podpiecie CB pod radio i wlączenie sie CB i radia po przekreceniu kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie Klubowicze. Chodzi mi o to żeby cb-radio podpiąć pod oryginalne radio po to aby wyłączało sie po wyłączeniu zapłonu jak to zrobic z tymu kablami bo cos probowalem robic ale bez powodzenia:kwasny: wiec jakby ktos mogl to prosilbym o wytłumaczenie jak to zrobic

Opublikowano

Lepiej daj to zrobić kumatemu człowiekowi za parę groszy.

Opublikowano

Jak znasz podstawy elektryki to możesz próbować. Ale nie jest to łatwe.

Po pierwsze ori radio w B6 nie jest sterowane plusem tylko przez CAN więc nie znajdziesz tam odpowiedniego sygnału.

Taki plus który by ci spasował jest w wiązce przy stacyjce. Jest to najcieńszy czerwony przewód (zawsze przy próbie podłączenia sprawdzaj miernikiem czy na kablu jest to co powinno, w tym przypadku 12V po przekręceniu stacyjki, utrzymywane do momentu wyjęcia kluczyka)

Plus po stacyjce nie raczej nie nadaje się do zasilenia CB, dlatego musisz zastosować przekaźnik którym będzie sterował w/w plus po stacyjce. A właściwe zasilanie podpiąć ze złącza za skrzynką bezpieczników.

Opublikowano

A w czym problem masz bez bezpieczniki szukasz który jest po zapłonie wpinasz się i już. Po co wpinać pod radio. Mi podpięcie zajęło całe 10min. Ps po co przekaźnik ? Zawsze podpinam pod zapłon jeżdżę tak już z kilka dobrych lat i jest ok więc po co kombinować.

Opublikowano
A w czym problem masz bez bezpieczniki szukasz który jest po zapłonie wpinasz się i już. Po co wpinać pod radio. Mi podpięcie zajęło całe 10min. Ps po co przekaźnik ? Zawsze podpinam pod zapłon jeżdżę tak już z kilka dobrych lat i jest ok więc po co kombinować.

dokladnie wepnij sie tak mowi Pablo pare min roboty tez mam tak u siebie wpiete , wypnij kable od wyjscia pod zapalniczke od radia , i wepnij sie pod bezpiecznik juz nie pamietam ktory , mozesz dla pewnosci sprawdzic miernikiem czy nie podaje nap po wyciagnieciu kluczyka, drugi przewod do masy i operacja zakonczona :P

Opublikowano

Ja mam podłączone pod stacyjkę 5min roboty nie licząc demontażu półki pod stacyjką i radio włącza się po zapłonie.