Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pare pytań po zdemontowaniu turbo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rozbebeszyłem turbo w celu wyczyszczenia kierownic i mam pare pytań:

-czy blaszka która jest pod wirnikiem części gorącej powinna być luźna???

-czy pręt który wchodzi do gruszki powinien się przesuwać dość mocno(muszę użyć trochę siły kciukiem aby dopchać go do końca)

-dlaczego w kolektorze ssącym jest nagar i skąd on się bierze,zauważyłem także że jeden z zaworów jest zawalony lekko tym nagarem a reszta nie...

pzdr

Opublikowano

1) ta blaszka była u mnie luźnia i chyba tak powinno być

2) u mnie też dość ciężko chodzi jak się naciska

3) w kolektorze ssącym jest nagar przez EGR. On wpuszcza spaliny do ponownego przepalenia i stąd nagar. Jak sie nie zaślepi EGR to normalne zjawisko.

Opublikowano

Dzieki

Tomek a miałeś uszczelkę między turbo a kolektorem bo ja nie a w zestawie dostałem takową.

Egr-a zaślepiłem ale pół roku temu.

Właśnie Kolektor moczy się w nafcie bo płyn do mycia silników nie dał rady.

Opublikowano

Moja rada w czyszczeniu kolektora ssącego.

Zalać rozpuszczalnikiem lub czymś innym łatwo palnym i podpalić, po około 30min,

po wystygnięciu przeciągnąć przez otwory szmatę.

Po kolejnych 10 min jest nowy.

Opublikowano

Między turbo a kolektorem nie ma usczelki. Uszczelka jest między turbo w wydechem. A co to za zestaw kupiłes?

Metoda z wypaleniem jest jak najbardziej słuszna choć słyszałem od kogoś (niepamiętam od kogo) że kolektor ssący nie jest z zeliwa i że jak za mocno się nagrzeje to może pęknąć ale nie zauważyłem żeby coś złego się z nim działo.

Opublikowano
Moja rada w czyszczeniu kolektora ssącego.

Zalać rozpuszczalnikiem lub czymś innym łatwo palnym i podpalić, po około 30min,

po wystygnięciu przeciągnąć przez otwory szmatę.

Po kolejnych 10 min jest nowy.

Dzieki zostało mi jeszcze trochę rozpuszczalnika to przetestuje to.

Podpale na 5 min i zobacze.

Erlinga dlatego że uszczelka ta od spływu oleju(z dołu)posypała mi się w mak.Niestety nie dostane jej osobno poza ASO a koszt tego zestawu to 10 zł wiecej niz sama uszczelka.

Taki dokładnie zestaw ZESTAW MONTAŻOWY USZCZELEK TURBOSPRĘŻARKI AUDI A4 (2693476640) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dziś wsio poskładałem na nowych śrubach i uszczelkach.

Przydał się myg z wypalaniem ale bałem się że kolektor pęknie i po 5 min zgasiłem go.

Dziwne bo niby kierownice nie stawiały oporu przed czyszczeniem a czuć różnice,może dlatego że 3 dni śmigałem autem żonki:)