Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TDI spalanie rzeczywiste a spalanie wg FIS - FIS zaniza o 2 litry :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

może zacznę o przedstawienia wyników spalania... na 934 km poszło 68 litrów paliwa, co daje średnie spalanie 7,3litra.

W tych 934 km było jakieś 560 w trasie (w tym 350 z prędkością 120-140, reszta jakieś 80-100), reszta to miasto, bez korków, głównie 6km do pracy, bez żadnego pałowania, bo silnik zimny:)

Czy takie spalanie jak mi wyszło jest sensowne?

Druga sprawa to spalanie pokazywane przez FIS, na tym odcinku 934km średnio wyszło 5,4 litra, czyli prawie 2 litry różnicy:/ Pytałem paru osób i im FIS pokazuje w miarę oki, a u mnie to jakaś masakra.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Siemka, miałem Passata b6 z tym silnikiem i też mi tyle spalał w granicach 7,5 ale miałem go po programie na około 170kucy Co do FIS jest na forum jak go skalibrować za pomocą kabelka :wink:

Opublikowano
  • Autor

Wiem że FIS można skalibrować, i to zrobię, tylko od kilku osób słyszałem że powinien pokazywać w miarę dobrze, a u mnie chyba nie jest w miarę dobrze:) Z tą kalibracją to też nie jest do końca tak, że ustawię sobie żeby mi dobrze pokazywało, bo można ustawić wartość w przedziale 85 - 115%, teraz mam 100%, i nawet jak ustawię 115, to FIS pokaże 6,2 litra, ale nie 7,3:/

edit:

Czy to prawda że Avant ma zbiornik 63l? Ostatnio jak tankowałem do pełna zaraz po zapaleniu się rezerwy to weszło 60l, więc na rezerwie zostało mi tylko 3 litry? Dziwne, bo FIS pokazywał jeszcze ponad 100km do przejechania:/ Sugeruje to chyba to, że mam źle skalibrowane. Przyznam że przyglądałem się tylko kalibracji spalania, i tam w tej chwili mam wartość 100%, a czytałem że skaluje się jeszcze ilość paliwa po zatankowaniu do pełna. Mógłby ktoś napisać jak to zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Instruments 17 adaptacja 10 kanał 003 mozliwosc ustawiania 85 100 i 115%. Mi spalanie na fisie pokazywalo za dużo miałem ustawione na 100% zmieniłem na 85 % i pokazuje dokładnie .

Opublikowano
  • Autor

Wiem że tak można, ale już napisałem że nawet te 115% u mnie będzie za mało :( Czy tylko to ma wpływ na to co pokazuje FIS? Bo czytałem jeszcze o kalibracji ilości paliwa, ale nie wiem jak to zrobić i czy to ma znaczenie. I jaki w końcu jest zbiornik w avancie? :) Bo znalazłem drugą informację że 70l, więc jak rezerwa zapalała by się przy 10l w zbiorniku, to chyba całkiem normalnie.

Pablo, masz taki sam silnik, może coś podpowiesz czy to spalanie wyszło za duże, czy może tak ma być?

Opublikowano

Witam , u mnie 2.0 Tdi 2007 rok 140km, ostatnie tankowanie 60,00 litrów , po przejechani 1029km więc spalanie 5,83 a na Fisie pokazywał 5,8l/100km. Juz takich sprawdzanych tankowań robiłem wiele, bo choć auta mam niedługo (sierpień tego roku) to już prawie 10000km nahulałem. generalnie moje tankowania i średnie spalanie waha sie w przedziale pomiędzy 5,65 a najwięcej miałem jak jechałem w Bieszczady, autostrada i 150 prawie cały czas wtedy mi wyszło 6,38 na dystansie ok 680km w jedną stronę. Pozdrawiam. aha skrzynia 6gang

Opublikowano

Spalanie 5,5 litra to nawet rowerzysta cie wyprzedza hahaha a na gaz to chyba piórko kladziez. Te silniki przy normalnej jeździe palą koło 6,5 7 litrów on.

Opublikowano
[...]

Czy to prawda że Avant ma zbiornik 63l? Ostatnio jak tankowałem do pełna zaraz po zapaleniu się rezerwy to weszło 60l, więc na rezerwie zostało mi tylko 3 litry? Dziwne, bo FIS pokazywał jeszcze ponad 100km do przejechania:/ Sugeruje to chyba to, że mam źle skalibrowane. Przyznam że przyglądałem się tylko kalibracji spalania, i tam w tej chwili mam wartość 100%, a czytałem że skaluje się jeszcze ilość paliwa po zatankowaniu do pełna. Mógłby ktoś napisać jak to zrobić?

Pozdrawiam

Ja zatankowałem kiedyś 70 litrów... :kox::cool:
Opublikowano
  • Autor

No dobra, to dlaczego FIS pokazuje takie małe wartości? Różnica jest tak duża, że nawet kalibracja tego nie załatwi:/

Opublikowano
Spalanie 5,5 litra to nawet rowerzysta cie wyprzedza hahaha a na gaz to chyba piórko kladziez. Te silniki przy normalnej jeździe palą koło 6,5 7 litrów on.

rowerzysta to na bank mnie nie wyprzedza, a na poważnie to żeby osiągnąć wynik poniżej 6 litrów to nie powinno sie przekraczać 110-120km/h bo w zasadzie to i po co sie spieszyć. Drugi temat to podstawowa wiedza na temat EkoDrive , ja tak sie składa że za darmoch uczestniczyłem kiedys w tym projekcie, nauczyłem sie wielu mądrych rzeczy i stosuje je do teraz podczas codziennej jazdy, jak widac skutki są nie małe. Wcześniej miałem A6 C5 1.8T 150km w sedanie 5gang , i możesz nie wieżyc ale liczone z tankowań, średnie spalnie z 10000km (wyszytko obliczane i wpisywane z dokładnością do ,00 i każdy kilometr i to ona www.mojestacjebeznowe czy jakoś tak) wychodziło mi spalanie 9,6 GAZU :) czyli . Można.

Gadanie typu :"te silniki palą 6,5-7,5litra " to fałsz. Da się jeździć by palił 5.7 i tak by palił 9.0, /Wszystko zależy od kierowcy :)

Opublikowano

W audi B7 Avant jest bak 70l (według danych na necie). I to by się zgadzało bo pod korek jak wlewałem to pokazywało 55-65l.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

To by się chyba zgadzało że jest zbiornik 70 litrów :)

Koledzy z 2.0, jaki dystans pokazuje Wam FIS po zatankowaniu do pełna?

Pozdrawiam

Opublikowano
To by się chyba zgadzało że jest zbiornik 70 litrów :)

Koledzy z 2.0, jaki dystans pokazuje Wam FIS po zatankowaniu do pełna?

Pozdrawiam

każdemu bedzie inaczej pokazywac bo komputer oblicza średnia z ostatnich 100km

Opublikowano

Mi FIS pokazuje 860km po zalaniu do pełna :kwasny:

Zresztą to macie fajne spalanie skoro ja po przejechaniu 100km , cykl mieszany zatankowałem aż 8,2l :kwasny:

Opublikowano

j.w. Jak będziesz jeździł bardzo oszczędnie ostatnia setkę km przed zatankowaniem do pełna to pokaże Ci o wiele więcej. :wink:

Opublikowano
  • Autor

Aha, pytałem o to, bo chodzi mi po głowie jeszcze kalibracja wskaźnika paliwa, ale nie wiem czy to ma znaczenie za spalanie pokazywane na FISie, no i nigdzie nie znalazłem szczegółów jak to zrobić.

Za kilka dni będzie kolejne tankowanie, teraz na trasie tylko ok 180 km, zobaczymy co wyjdzie :)

Opublikowano

ostatnio tankowałem po przejechaniu 800km spalanie wyszło mi 5,65l . a po zatankowaniu do pełna wychodzi mi zasięg 1180km

Opublikowano

Gadanie typu :"te silniki palą 6,5-7,5litra " to fałsz. Da się jeździć by palił 5.7 i tak by palił 9.0, /Wszystko zależy od kierowcy :)

Prawda, ale pod warunkiem, że:

- jeździsz tylko po to aby jechać;

- jeździsz nocą lub na mało uczęszczanych trasach;

- jeździsz 200 km za ciężarówką;

- zawsze masz nadmiar czasu;

- lubisz dusić turbodiesla;

- klimatyzacja to dla ciebie zbędny element;

- hamujesz silnikiem kilometr przed światłami;

- jeździsz tylko w ciepłe dni i długie trasy;

Potwierdzam że da się zrobić wynik w okolicach 5,7 l/100km (kiedyś sam to sprawdziłem). Kosztem ubocznym było pół paczki fajek więcej i masa zmarnowanego czasu :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

No ok, doszliśmy do wniosku że wynik uzyskany przeze mnie jest oki :) Tylko co zrobić z FISem? Przyzwyczaić się że zaniża? To jeszcze jestem w stanie zrobić, ale chciałbym wiedzieć dlaczego u mnie strasznie zaniża, gdy tymczasem u innych troszkę zawyża :)

---------- Post dopisany 06-12-2012 at 11:39 ---------- Poprzedni post napisany 07-11-2012 at 14:57 ----------

Odświeżam temat, bo problem nadal nie rozwiązany :/ Czy przepływomierz ma coś wspólnego ze wskazaniami FISa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi zaniża o 0,8-1,0L. Przyzwyczaiłem się do tego już w sumie;) Zastanawiam się tylko jakim cudem udaje się komuś uzyskać spalanie rzędu 5,5L?:shock3: Mi normalnie pali jakieś 7,5L a na trasie ok. 6,5L jadąc normalnie.