Mitshi Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 Cześć Od pewnego czasu (ok 2 tygodnie) wywala mi błąd, mianowicie czasem podczas jazdy zaświeci się kontrolka ESP i nie da się jej wyłączyć, na forum podpowiedzieli że coś z czujnikami nie tak. Objawem tego błędu jest to, że podczas jazdy zapala się przy zegarach kontrolka ESP i nie da jej się wyłączyć, przy czym ESP dalej działa (przynajmniej tak mi się wydawało jak sprawdzałem), wyłącza się po zgaszeniu silnika i gdy odpalam ponownie już nie świeci, czasem zdarzy się, że przez kilka dni jest spokój, a czasem zaraz po ponownym odpaleniu i przejechaniu 1km znów się zapala.Zrobiłem skan kompem i wyskoczył mi taki błąd: ---------------------------------------------------------------------- Address 03: ABS Brakes Labels: 8E0-910-517.lbl Part No SW: 8E0 910 517 D HW: 8E0 614 517 AK Component: ESP8 front H05 0120 Revision: 00000000 Serial number: 00000000000000 Coding: 0004401 Shop #: WSC 06325 000 00000 VCID: 2854FAFEA4A90D5C 1 Fault Found 00526 - Brake Light Switch-F 011 - Open Circuit - Intermittent Freeze Frame: Fault Status: 00101011 Fault Priority: 2 Fault Frequency: 14 Reset counter: 30 Time Indication: 0 Freeze Frame: Hex Value: 0x2A80 Hex Value: 0x4006 Hex Value: 0x0004 Hex Value: 0xB0AA Hex Value: 0x0001 ---------------------------------------------------------------------- Szukałem co to za błąd, na necie znalazłem: VCDS / VAG-COM: uitleg - tips - trics Z tego co tam wyczytałem możliwe przyczyny tego błędu to (tłumaczenie google): Bezpiecznik (s) co słaby kontakt lub są uszkodzone Okablowanie i / lub połączenia między hamulcowych włącznik światła, światła hamulcowe i / lub moduł sterujący ABS Brake Switch (F) wadliwe Światło hamowania (s) wadliwe Nieprawidłowy obecna żarówka (np. 21W zamiast 5/21W lub żarówki LED to ujął) Żarówki nie wymieniałem, światła hamowania też świecą, więc to odpada. Pozostał: bezpiecznik, okablowanie, "przełącznik hamulca (F)". W związku z tym mam do was prośbę, powiedzcie mi który to jest bezpiecznik i najlepiej które kable są z tym związane z tym i gdzie są ukryte to sprawdzę, czy dobrze przewodzą. ---------- Post dopisany at 17:34 ---------- Poprzedni post napisany at 00:21 ---------- Odpowie ktoś?
kris2p Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 Hej najprawdopodobniej wysiada czujnik przy pedale hamulca należało by go wymienić.
Mitshi Opublikowano 24 Października 2012 Autor Opublikowano 24 Października 2012 Możesz podać numer tego czujnika?
kris2p Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 Sory nie mam teraz ETKI komp po formacie
Mitshi Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Opublikowano 12 Listopada 2012 (Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie.
Konradoss Opublikowano 13 Listopada 2012 Opublikowano 13 Listopada 2012 (Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie. Mam podobny problem. Podczas jazdy - najcześciej gdy lekko nacisnę pedał hamulca zapala sie żółta kontrolka ESP, którą można wyłaczyć gasząc i ponownie uruchamiajac silnik. Wyciągnięcie czujnika to dużo roboty? Na wierzchu jest czy trzeba bedzie coś demontować? Nigdy nie zagladałem w te rejony kabiny.
Mitshi Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Opublikowano 13 Listopada 2012 (Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie. Mam podobny problem. Podczas jazdy - najcześciej gdy lekko nacisnę pedał hamulca zapala sie żółta kontrolka ESP, którą można wyłaczyć gasząc i ponownie uruchamiajac silnik. Wyciągnięcie czujnika to dużo roboty? Na wierzchu jest czy trzeba bedzie coś demontować? Nigdy nie zagladałem w te rejony kabiny. Musisz odkręcić ten "plastik" nad nogami kierowcy pod kierownicą, to są 3 śruby dwie po bokach i jedna przy bezpiecznikach.
Konradoss Opublikowano 14 Listopada 2012 Opublikowano 14 Listopada 2012 Ok. dzięki za informację . (Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie. Mam podobny problem. Podczas jazdy - najcześciej gdy lekko nacisnę pedał hamulca zapala sie żółta kontrolka ESP, którą można wyłaczyć gasząc i ponownie uruchamiajac silnik. Wyciągnięcie czujnika to dużo roboty? Na wierzchu jest czy trzeba bedzie coś demontować? Nigdy nie zagladałem w te rejony kabiny. Musisz odkręcić ten "plastik" nad nogami kierowcy pod kierownicą, to są 3 śruby dwie po bokach i jedna przy bezpiecznikach.
Mitshi Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Opublikowano 14 Listopada 2012 Ok. dzięki za informację .
Rekomendowane odpowiedzi