Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Audi A4 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czarne lampy , czarne koło , czarne szyby , migacze itd

Opublikowano
  • Autor

Szczerze powiem że poszedłem w 100% serie, wszystko w oryginale. :wink:

Opublikowano
Czarne lampy , czarne koło , czarne szyby , migacze itd

dokładnie:naughty:

---------- Post dopisany at 17:01 ---------- Poprzedni post napisany at 17:01 ----------

Szczerze powiem że poszedłem w 100% serie, wszystko w oryginale. :wink:

seria być nudna:decayed:

Opublikowano

spoko lala ładniutka na to koło też mam chrapkę:naughty: zderzaki też :kox:

Opublikowano
  • Autor

Więc tak. W pierwszej kolejności kupujemy progi i staramy się aby były one w miarę zadbanym stanie i posiadały wszystkie uchwyty montażowe. Nie polecam kupowania połamanych gdyż potem są niespodzianki - tego się nie spawa jedynie można pokleić żywicą epoksydową i matą. Sam kleiłem niewielką dziurkę i powiem że trzyma mur/beton.

DSC07523.jpgDSC07524.jpgZdj_cie0007.jpgZdj_cie0014.jpg

No i super mamy złom na podwórku, 550 PLN mniej w kieszeni w wkur... laskę obok siebie.

Teraz musimy doprowadzić progi do stanu w jakim wyjechały na aucie z salonu. Docieranie, matowienie, ewentualne szpachlowanie i podkładowanie.

Zdj_cie0015.jpgZdj_cie0017.jpgZdj_cie0018.jpgZdj_cie0025.jpgZdj_cie0028.jpg

Następnie musimy to wszystko spasować na samochodzie żeby nie było póżniej niespodzianek. Z tymi listwami od A4 kolorem mojego samochodu i białym podkładem wygląda to szczególnie pięknie.

Zdj_cie0034.jpgZdj_cie0035.jpgZdj_cie0036.jpgZdj_cie0037.jpgZdj_cie0038.jpgZdj_cie0081.jpgZdj_cie0032.jpgZdj_cie0033.jpg

No ale jest, trzeba wykonać teraz uchwyty montażowe na progi w podwoziu najlepiej do tego posłużył mi kątownik aluminiowy 2,5 cm z którego rzeźbimy takie coś.

Zdj_cie0043.jpgZdj_cie0047.jpgZdj_cie0048.jpgZdj_cie0060.jpgZdj_cie0061.jpgZdj_cie0062.jpgZdj_cie0064.jpg

Teraz musimy to zlapać z autkiem i mamy już gotowe rusztowanie.

Zdj_cie0083.jpgZdj_cie0084.jpgZdj_cie0085.jpgZdj_cie0086.jpgZdj_cie0087.jpgZdj_cie0088.jpgZdj_cie0089.jpgZdj_cie0090.jpgZdj_cie0091.jpgZdj_cie0092.jpg

Oczywiście o takich pierdołach nawet nie wspominam że są wymagane do prawidłowego montażu.

Zdj_cie0026.jpgZdj_cie0042.jpgZdj_cie0106.jpg

Mamy już wszystko więc montujemy do progu tylne wykończenie chlapacza i listwę wzdłuż progu po uprzednim w moim przypadku odcięciu kawałka nakładki progu na całej jego dlugości.

Zdj_cie0076.jpgZdj_cie0077.jpgZdj_cie0078.jpgZdj_cie0179.jpgZdj_cie0180.jpgZdj_cie0181.jpgZdj_cie0182.jpgZdj_cie0185.jpgZdj_cie0186.jpgZdj_cie0187.jpg

Konserwujemy całość, smarem, olejem z farbą olejną czym kolwiek ale żeby to miało sens to ma nie wyglądać tylko pozostać długo nienaruszone. Wzorując się na ETKA używałem w większości nitów do założenia w/w elementów. Pora na lakierowanie progów.

Zdj_cie0172.jpgZdj_cie0173.jpg

No i już jesteśmy szczuplejsi o 200 PLN ale są progi w kolorze.

Zakładamy.

Zdj_cie0188.jpgZdj_cie0189.jpgZdj_cie0190.jpgZdj_cie0191.jpgZdj_cie0192.jpg

Skręcamy całość i koniec.

Zdj_cie0193.jpgZdj_cie0194.jpgZdj_cie0195.jpgZdj_cie0196.jpgZdj_cie0197.jpgZdj_cie0198.jpgZdj_cie0199.jpgZdj_cie0200.jpgZdj_cie0201.jpgZdj_cie0202.jpgZdj_cie0203.jpgZdj_cie0204.jpgZdj_cie0205.jpgZdj_cie0206.jpgZdj_cie0207.jpg

Wszystkie pozostałe szczeliny i drobne odkształcenia lub luki uzupełniamy klejem do szyb samochodowych. Taki sposób montażu gwaranuje nam długi okres użytkowania ich na aucie oraz żetelność i wytrzymałość.

Dzieki za chwilę uwagi :hi:

Opublikowano

kawał dobrej roboty :thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Wiem wiem sporo o tym tematów ale postanowiłem dodać jeszcze dwa słowa odnośnie jego montażu.

Otóż wszędzie się spotykam z hasłem "pasuje" "ślizgi podejdą" - tak zgadza się podejdą ale co do strefy zgniotu już nie podejdzie.

Chodzi o przedstawienie patentu zapożyczonego z innego miejsca w sieci i wykonanego właśnie przy montażu mojego zderzaka.

Po zdjęciu zderzaka przedliftowego w miejsce którego mamy zakładać zderzak od S4 przedliftowy ukazuje nam się strefa zgniotu. Problem polega na belkach z zderzakach, bo w seryjnej A4 jest ona o szer. 5 cm a w S4 to 9 cm jak dobrze pamiętam. I co? Są nie powiem bo są osoby ambitne (szcun) które przekładają i wlutowywują belkę z serii do zderzaka S4 czy jakkolwiek tę czynność można nazwać - po prostu drutowanie i efekt końcowy to klekotanie.

My musimy wykręcić tuleje ze strefy zgniotu. Następnie pozbawić je czarnych gumek w górnych częściach - śrubokrętem delikatnie wyjmując i w powstałe miejsce oprawiamy tulejkę o średnicy 18mm chyba:jerk:

nie stosujemy do tego klejów itp. Ma wejść bardzo ciasno i stabilnie.

Zdj_cie0015.jpgZdj_cie0016.jpgZdj_cie0017_2.jpg

W moim przypadku w powstałe miejsce oprawiłem rurkę cienkościenną efektem czego była widoczna nakładka na nią z rurki o grubszej ściance. Mierzymy teraz całość do zderzaka i ewentualny nadmiar szlifujemy.

Następnie całość wypada pomalować w celach konserwacyjnych.

Zdj_cie0018.jpg

I tak wykonaną regulację wysokości zderzaka S4 wkręcamy w strefę zgniotu.

Zdj_cie0019.jpgZdj_cie0020.jpg

Dzięki wykonaniu takiej pierdoły mam pełną regulację wysokości zderzaka, jest on sztywny i dobrze dopasowany jak również stabilny a przeszło 100 PLN zostaje w kieszeni. Jedyna inwestycja w montaż to zakup 2 śrub o długości 12mm co by starczyło ich do jego przykręcenia.

Dzięki :hi:

Opublikowano

Kolego dajesz czadu z autem :decayed: Świetnie się prezentuje :hi: