Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za niska zawiecha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema :kox:

Niedawno kupiłem a4 z Niemiec ze sportowym zawieszeniem autko stoi bardzo nisko i sztywno.

Fajnie się prezentuje i równie dobrze prowadzi się przy dużych prędkościach, zwłaszcza w zakrętach. Jednak w naszych polskich warunkach mam wrażenie, że ten samochód jest inwalidą. Przy jeżdżeniu przez progi zwalniające uderzam podwoziem, nie mówiąc już o parkowaniu przy krawężnikach czy wjeżdżaniu na podwórko mojej teściowej. Dlatego pytanie do wszystkich, którzy jeżdżą na niskim zawieszeniu: czy eksploatujecie auto przez cały rok? Co w zimę, gdy auto zaczyna zachowywać się jak pług? Zostawić je w garażu? Zawieszenie jest fajne ale dla mnie autko musi służyć przez cały rok. Czy da się podnieść zawieszenie o parę centymetrów bez konieczności wymiany amorków i sprężyn?:facepalm:

Ps. Nie wiem jakie mam sprężyny, na amorkach wyczytałem nr 170.813 38 1700 170 813 sachsa super touring.

PS_ca9a3cc4_40fd_4b4b_8f20_d41a2f3946ae.jpg

<br /><br />

Opublikowano

Jeżeli masz auto obniżone sprężynami to podnieść możesz jedynie przez wymiane sprezyn, na fotce nie powiedział bym że jest nisko, ale to może taka perspektywa.

Opublikowano

nie kombinuj, jest dobrze

popraw wjazd u teściowej i będzie malina

Opublikowano

zostaw tak jak jest :grin:

Opublikowano

i co wniósł twoj post? nabijanke sobie robisz. :facepalm::facepalm:

kolega pyta sie co mozna zrobic. najpierw musisz wiedziec co tam masz. sprawdz wlepke w bagazniku albo ksiazce jaki rodzaj zawieszenia powinien byc albo 1BA co w twoim przypaku na samochodzie nie jest załozone 1BE -20mm i to mi wyglada na taka zawieche albo 1BV. jaki masz kolor sprezyn kolego powiedz i czy sa na nich jakies kropki róznych kolorow. na rownej powieszchni mozesz zmierzyc samochod od blotnika centralnie na srodku do ziemi bedzie wiadomo ile poszedl w dol. co do podniesienia. widac ze masz juz sportowe amory po firmie i pewnie sa mega twarde ze konforu z jazdy nie ma zadnego. wiec i sprezyny masz zalozone obnizajace skosne pewnie do tego bo kielich w amorach jest pod pewnym kontem. wiec jesli chcesz podniesc smaochod to niestetyprzod trzeba rozpinac gorne wachacze do tego sciagacze sprezyn no i tyl ale to juz trudno nie powinno byc. ja zmienialem w b6 co sprawa jest trudniejsza z tylu. ogolnie zawieche jesli chcesz zeby bylo troszke nizej niz seria to proponuje ci 1BE na forum mozna czasem kupic w super stanie do max 500zl komplet a to co masz spokojnie popchniesz za wiecej. tylko przed wymiana zrob zdjecia dokladniejsze jak samochod nisko stoi to jest wazne dla kupujacych

Opublikowano
:facepalm: jak co to mam na sprzedaż prawi nowe 1be boge
Opublikowano

Na moje oko jest to -30, na lato ładujesz 17ki i bedzie malina, nie jest to wysokie auto i z powodzeniem można latać na predkosciach:wink:

Jesli nie jestes mechanikiem i nie masz nic z tym wsólnego to koszt przekładki w serwisie wyniesie 300-400zł za robote, do tego zakup seryjnego zawieszenia(trzeba liczyć ze 250zł min) swoje sprzedasz w cenie roboty, wątpie by ktos wiecej dał:whistling: takze przekalkuluj to sobie czy nie lepiej kupić większą felge 17cali, auto zrobi sie sztywniejsze, ale i wyższe(na oponie nie bedzie sie tak uginał).

Zimą bez problemu sie jeżdzi na takim zawiasie:wink:

Opublikowano

Dzięki panowie za opinie i porady ,ale sprawa juz sie rozwiązała.

Żona dzisiaj rano wybrała się z wizytą do swojej mamy :) po powrocie zobaczyłem ze zderzak jest oberwany. Patrze pod spodem osłona silnika już w strzępach szoruje po asfalcie i zgarnia wszystko do komory silnika. Pytam wiec co sie stało i jak ona w ogóle dojechała, a żonka nie wie .Na pytanie czy nie słyszała jak to wszystko szoruje odpowiada "słuchałam głośno muzyki":doh:

Jakoś dojechałem do mechanika i oto efekt

WP_000112.jpg

<br /><br />

WP_000110.jpg

<br /><br />

WP_000115.jpg

<br /><br

WP_000117.jpg

<br /><br />

Opublikowano

PS_ca9a3cc4_40fd_4b4b_8f20_d41a2f3946ae.jpg

<br /><br />

nie wiem dlaczego ale jak patrze na to zdjęcie, to wydaje mi się że to VT:decayed:

Opublikowano

ile chcesz za tylne amorki :) ??

Opublikowano

jesli Twoje auto to Quattro chetnie odkupie od Ciebie stare sprezyny :)

Opublikowano

przod sam pchniesz to moze sie dogadamy w wr. pracuje moge sam odwbrac ile pisz na pw ok

Opublikowano

i co teraz za zawiecho wsadziles ?