Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ucieka olej i dolewam, zmiana oleju czy tylko filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przez półtora raku dolałem 4L Mobil One 10W40 no i zostało jeszcze jakieś 0,5l. Kupiłem go w promocji za 64zł, i teraz znowu kupiłem go w tej samej cenie. Teraz nadchodzi czas 15 tyś km i pytanie co robić. Dolewać dalej i zmienić tylko filtr czy całość ?

Opublikowano

ile zrobiłeś km przez półtora raku :question::decayed: ja u siebie przez półtora dolałem 3x tyle :decayed:

Opublikowano

prawie 15 tyś, teraz będę wykorzystywał autko do pracy więc pewnie trzeba będzie uszczelnić wszystko bo skądś leci, są plamy na obudowie.

Opublikowano
prawie 15 tyś, teraz będę wykorzystywał autko do pracy więc pewnie trzeba będzie uszczelnić wszystko bo skądś leci, są plamy na obudowie.

Przede wszystkim znaleźć powód wycieków :whistling: na 15kkm 4L to leci ci gorzej jak z Ursusa :decayed::wink:

Opublikowano

Na moje oko to leci ze wszystkiego po trochę, no ale wróćmy do nurtującego mnie pytania :D

Opublikowano
Na moje oko to leci ze wszystkiego po trochę, no ale wróćmy do nurtującego mnie pytania :D

Nad czym tu się zastanawiać :facepalm: - zrób wszystkie wycieki czym prędzej i zapomnij o problemie bo nie zarobisz na olej do dolewek :wink:

Opublikowano

sprawdz czy nie leci ci z uszczelniacza od walka rozrzadu bo tam najczesciej zaczyna sie wyciek

Opublikowano

Tam akurat sucho, uszczelka na klawiaturze się poci i wydaje mi się, że leci z miski i podstawy filtra oleju.

Opublikowano

czyli olej nie leci Ci od przodu? jak leci obok filtra to przy wymianie filtra (gdy go odkrecisz) sprawdz srube ktora jest tam wkrecana. moze byc poluzowana. co do pokrywy to ratuje Cie uszczelka pod pokrywe zaworow:-)

Opublikowano

zobacz jeszcze orign chłodniczki oleju jak masz przy tym silniku bo w komorze silnika występują duże zawirowania powietrza i może tam lecieć a ochlapie cały motor, a co do wymiany oleju to zawsze powinno się wymieniać olej i filtr razem nigdy osobno bo filtr to jest koszt ok 20zł a jak od brudu pompa się zapsuje to koszt ok 500 zł więc wybór należy do ciebie bo mocno zabrudzony filtr zaczyna brudy przepuszczać. :)

Opublikowano
Witam, przez półtora raku dolałem 4L Mobil One 10W40 no i zostało jeszcze jakieś 0,5l. Kupiłem go w promocji za 64zł, i teraz znowu kupiłem go w tej samej cenie. Teraz nadchodzi czas 15 tyś km i pytanie co robić. Dolewać dalej i zmienić tylko filtr czy całość ?

Całość :thumbup1::decayed:

Opublikowano

Jeśli masz silnik ulany z prawej strony stojąc przed autem to pewnie popuszcza nad chłodniczką oleju, która jest nad filtrem jak zostało napisane powyżej :wink: sam to przerabiałem :decayed: koszt nowego o-ringa to może z 15-20zł już sam nie pamiętam a przynajmniej będzie spokój bo ja miałem tak że plamki zostawiałem na parkingu :decayed: