Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie co do ciśnienia oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czytałem gdzieś o tym "trykaniu" zaraz po odpaleniu i tam pisali że jakiś zaworek zwrotny puszcza olej ale nie mogę teraz znaleźć tego postu

Chodzi o to że jak samochód odpalisz na krótką chwilę(krótką trasę 2-3km) żeby nie złapał pełnej temperatury to następnego dnia tego trykania nie będzie bo olej się nie zdąży nagrzać i nie spłynie po zgaszeniu auta może sprawdź czy u ciebie jest podobnie bo w moim przypadku tak właśnie jest ale nie wiem co z tym zrobić bo nie mogę znaleźć tego postu wiec nie wiem czy rozwiązali problem

Jeśli u ciebie jest podobnie to daj znać myślę że wymiana całego łańcucha z napinaczami to ostateczność(trochę drogo) szczególnie jeśli to nie jest przyczyna

Chłopak chyba ma rację. Ale dokładnie przeprowadze jeszcze testy i napisze za jakiś tydzień.

Opublikowano

Na tamte czasy tak skonstruowane zmienne fazy top już było coś.Wariatory to chyba nie najlepsze rozwiązanie patrz alfa romeo.

Ponadto, rozdzielenie napędu na wałek wydechowy i ssący powoduje powstanie większych naprężeń na pasku/łańcuchu napędu - wtedy gdy jest to wspólny napęd obu wałków. Spowodowane jest to "odbijaniem" wałków w wyniku nacisku sprężyn zaworowych. Przy jednym wałku siły te są w znacznym stopni zniwelowane. Dlatego częstym rozwiązaniem jest napędzanie tylko jednego wałka, a drugi jest napędzany za pośrednictwem pierwszego. Przy takim rozwiązaniu siły na napędzie rozrządu pomiędzy wałem korbowym a wałkiem są porównywalne z rozwiązaniem SOHC.

W sumie coś w tym musi faktycznie być. A ja już myślałem że to rozwiązanie jest całkiem bez sensu. Prawdopodobnie pozwoliło to na wydłużenie interwału wymiany paska co te 120 tys.

Z tym że ja wolałbym wymienić ten pasek co 60tys i nie słuchać terkotów i nie wymieniać dodatkowo łańcuszka i napinacza

Opublikowano

Nie wiem czy czasem nie zełgam ale gdzieś spotkałem się z informacją, że ten zaworek który może puszczać olej jest w samym napinaczu. Może to ktoś potwierdzić albo zaprzeczyć ?

Opublikowano
  • Autor

to wyjdzie na to za chwile że wszystkie odgłosy i sprawy w aucie ktore mnie wkurw...ą są normalnościa i będzie ''ten typ tak ma'':wallbash:

Opublikowano

Mi zawsze przy mrozach tyrkało tą sekundę a ostatnio kompletnie nic, odpalam prz -5 i cisza :shock3:

Opublikowano

ja to w ogóle nie rozumiem, szukania dziury w całym-kilka osób tak miało/ma dalej-nic poza tym się nie dzieje-teoria o spływającym oleju-potwierdzona kilkakrotnie, auto z przebiegiem 1XX tys przebiegu-niestety, ale tak będzie miało, bo elementy poruszane są w nim od biliona razy, przez te wszystkie lata- no siłą rzeczy muszą się coś minimalnie poluzować i dopiero olej to uszczelnia na tyle, że nic już potem nie słychać... jeśli chcesz, by 11 letnie auto chodziło, jak szwajcarski zegarek-będziesz musiał wymienić wszystko-na nowe-dotrzeć, przez jakieś 5 tysięcy km i nie będzie żadnego problemu z porannym -chwilowym terkotaniem, jak diesel...

Opublikowano
  • Autor

w sumie jesli okazuje sie że tak to ma być to nawet dobrze...przynajmniej troche kasy zostanie w kieszeni..i pójdzie na mody:decayed:

Opublikowano

Nie przejmuj się tym kompletnie ;)