Rometer Opublikowano 26 Listopada 2012 Opublikowano 26 Listopada 2012 Szukałem takiego tematu i wiem, że na pewno był... ale niestety nie mogę go teraz poszukać. Chodzi o wklejkę z ciśnieniami opon. W mojej A4 jest taka: No i teraz kwestia... założyłem zimówki 205/55/16 i nie wiem jakie ciśnienie naładować 2.4 czy 2.7 ? Wydaje mi się że 2.7 ale wulkanizator kręcił nosem...
bogus096 Opublikowano 26 Listopada 2012 Opublikowano 26 Listopada 2012 Według mnie takie jak na wlepce 2,7:)
Szarik Opublikowano 26 Listopada 2012 Opublikowano 26 Listopada 2012 Wedlug naklejki powinno byc 2,7 ,ale mozesz nabic 2,4 i po stanie opony stwierdzic czy nie jest za malo.Osobiscie stosuje sie do tego co na nalepce.
Seba_E007 Opublikowano 26 Listopada 2012 Opublikowano 26 Listopada 2012 Dokładnie powinieneś 2,7 ale spróbuj pokombinować z wyczuciem np. coś między 2,4 a 2,5. U mnie w B8 na zimowe koła zalecane ciśnienie jest niższe niż na letnich o tych samych rozmiarach ale myślę, że wynika to tylko z wyższego indeksu prędkości letnich opon...
Rometer Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Opublikowano 27 Listopada 2012 Dobra dzięki, chłopaki to juz wszystko jasne. Jeszcze jedno pytanie, w pierwszym i drugim okienku jest ta sama szerokość opony 235/45/17 ale różne wartości cisnienia ? jaka jest różnica między dolnym a górnym okienkiem ?
pakotomasz Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak widać różnią się oznaczenie M+S przy rozmiarze opony (jest to skrót od angielskiego Mud and Snow (błoto i śnieg), symbol używany na oponach zimowych i całorocznych). Wydaje mi się , więc że ciśnienie w oponach będzie uzależnione od terenu, warunków atmosferycznych itp po jakich jeździsz. Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie:wink:
Rekomendowane odpowiedzi