Tommy Gun Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam, mam do was pytanko. W aucie jest Webasto i dzisiaj na przykład je włączyłem. Wszystko fajnie, silnik rozgrzany - patrzę na wskaźnik ładowania jest 12. Zaczynam kręcić i napięcie spada na ok. 9 i auto odpala za 6-7 obrotem. Kiedyś było jeszcze gorzej, ledwie załapał. Wczoraj przed wyjazdem do pracy nie włączałem ogrzewania, załączył świece i odpalił z pół obrotu. Akumulator jeszcze kupiony przez poprzedniego właściciela - Varta z nalepkami AUDI i tak dalej - 80Ah. Podłączałem go kilka razy na prostownik a ten pokazuje że jest naładowany. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?? Rozumiem że Webasto bierze sporo energii, ale czego tak chełta i strasznie spada ładowanie ?? Czyżby aku stracił swoje właściwości ??
OLIVER Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Aku nie jest wieczysty ...padnie z dnia na dzień ...Więc zacznij od niego Sprawdź jego stan i ładowanie altka
Tommy Gun Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ładowanie jest w porządku, jestem wyczulony na tym punkcie po 2 awariach regulatora napięcia w poprzednim TDI. Czyli radzisz Oliver żeby nie czekać ?? W razie czego rozważam Vartę Silver Dynamic 77Ah 780A.
OLIVER Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 A mierzyłeś ile ma V rano po przestanej nocy ...Ale miernikiem...? jeszcze mozesz to sprawdzić albo pojechać do kogoś kto ma przyrząd do pomiaru aku i będziesz wiedział na 100% w jakim jest stanie ..... Ja obstawiam siadający Aku...A zima się zbliza wiec moze być tylko gorzej,
l3l0 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Webasto bierze mało pradu natomiast po włączeniu dmuchawy powietrza wrecz sytuacja diametralnie sie zmienia . Ja tez mam webasto natomiast benzyne i u mnie łatwiej odpalic. Naładuj akumulator na maxa ( przez noc prostownikiem ) jedz do kolesia co sprzedaje akumulatory w poblizu i sprawdzi ci akumulator . U mnie wyszlo ze zbyt malo naladowany ze wzgledu na krotkie przebie i naladowalem raz przez noc i wszystko wrocilo do normy a sprawdzenie zalezy od sklepu od 10-30zl
Rekomendowane odpowiedzi