Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

EDS/ESP Roznica... A Montaz ESP QUATTRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie pytam... Co prawda wiem ze EDS dziala tylko do 40km/h a pozniej? co juz niech sie dziele co chce? :)

Z tego co wiem u mnie w audi jest system EDS... przynajmniej tak pisze na puszce od ABS-u....

i teraz pytanko czy moglbym wsadzic do siebie ESP? czy jest to nie mozliwe? :)

Opublikowano

może mógłbyś ale musialby wymienic serwo, aktualny sterownik od absu bo masz stary typ i nie wiem co jeszcze

generalnie sa to podobne systemy z tym ze esp dziala w trakcie jazdy niezaleznie od predkosci, a eds glownie jest po to zeby latwiej bylo ruszac na sliskiej nawierzchni lub kiedy auto sie zakopie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no dobra... Kooedzy ktos sie bawil juz z taka wymiana? Bo bym byl zainteresowany montazem esp u siebie... Z tego co wiem bede musial wiec wiazki pod esp odraz wymienic pompe...

Ale to tylko info po lebkach... A chcialbym wiedziec konkretnie.. Czy jest to mozliwe do zrobienia...

---------- Post dopisany 17-12-2012 at 19:25 ---------- Poprzedni post napisany 15-12-2012 at 14:54 ----------

??

Opublikowano

zmień temat na np. "montaż ESP" bo na te pytanie które zadałeś w temacie jest tylko jedna odpowiedź:

różnica jest taka ze to dwa odrębne systemy, całkowicie inne,

EDS to elektroniczna blokada dyfrów, czyli jeśli np. na śniegu / lodzie jedno koło na osi będzie się obracało duuużo razy szybciej niż drugie to zostanie przyhamowane aby przenieść moc na drugie koło, i w konsekwencji (w domyśle) wyjechać z opresji, np. gdy ugrzęźniemy w śniegu i będą nam buksować koła "na krzyż" to dodanie gazu powinno spowodować wyjazd z dziury, tak po krótce

A ESP to kontrola trakcji, też przyhamowuje koła, ale w innych sytuacjach, w zakrętach przeważnie, gdy przesadzimy z prędkością :wink:

BTW ja już ostatnio zdążyłem przetestować EDS, przyszła odwilż, śnieg strasznie zmiękł, i powstała ciapa głębokiego śniegu... powiem tak... po górkę Subaru matka musiała trzy razy próbować, a ja wyjechałem za pierwszym razem jak czołg :D raz poczułem że jedno koło straciło przyczepność, ale natychmiast poczułem zryw do przodu, więc to chyba to :banan:

Opublikowano
  • Autor

i ja tez chcialbym zalozyc sobie ESP....

tylko nikt nic nie podpowiada :) istnieje taka mozliwosc i czy wogole to sie oplaca...

Opublikowano

Myślę że sie nie opłaca, znaleźć pompę, sterownik, wymienić serwo, to trochę może kosztować nawet jak same używki będzie sie szukało, o ile w ogóle będzie sie dało, plus montaż

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano

do tego troszkę instalacji trzeba podciągnąć, dołożyć jeszcze kira z taśmą ,czujnik wzdłużny i poprzeczny ,pompę i sterownik ABS,EDS,ESP i wiele innych

EDS w Q działa do 80km/h a w ośce do 40km/h

Opublikowano

Też szukałem czegoś na temat montażu ESP, ale chyba za dużo zamoty :/

Ostatnim czasem testowałem sobie u Taty w A6 ESP, super sprawa i jestem zdania, że w przypadku Q to by się przydało. Wiadomo jazda z poślizgiem fajna ale nie zawsze poślizg jest pożądany, kiedyś moje pierwsze a4 z Q mnie zaskoczyło na łuku i dobrze, że odruchowo zredukowałem i poszedłem poślizgiem do końca bo jak bym hamował to już bym zbierał pobocze...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z ESP musi chcieć współpracować też sterownik sinika , te przedliftowe nie podejżewam o takową możliwość :decayed: