Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zaślepiony egr i pogłoska o rozwaleniu turbiny ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam klubowiczów po pierwsze nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat bo i to z elektryka i z silnikiem z góry przepraszam jak by co :P a wiec mój przypadek wygląda tak ze podobnie jak koledzy jestem przypadkiem cieknącego egru wiec poszlem za rada i go zaślepiłem co wiązało sie z zapaloną kontrolka żółtego helikoptera ;/ ale popytałem kolegów na forum i dowiedziałem sie ze najlepiej wyłaczyc go programowo wiec tak tez chce uczynic ale elektronik który bedzie mi to wyłączał pow ze miał przypadek zaślepionego egru i klient wysoko krecił swoje autko tak 3,5 do 4,5 tys i rozwaliło mu turbine spotkał sie ktoś z takim przypadkiem ? I powiedzial ze cieknięcie moze przestać po wymianie filtra odmy wie ktoś cos na ten temat ? z góry dzieki za podpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

W b6 jest coś ala filtra odmy ale w pokrywie skrzyni zaworowej. Tylko wymiana całej pokrywy wchodzi w gre, co i tak podziała przez krótki okres czasu. Turbinę mogło rozdupcyć z wielu powodów ale wg mnie na pewno nie z powodu zaślepienia bądź wydupcenia EGRa.

Opublikowano
  • Autor

dzięki kolego za informacje też tak myślałem bo czytałem o tym ale na forum zawsze warto spytac ;) czyli jedziemy w poniedziałek wyłączyć EGR :)

Opublikowano

W pełni popieram wypowiedź Patryka w kwestii turbo - z całą pewnością nie była to wina zaślepionego czy też nie EGR'u lecz zupełnie innych czynników. Cieknięcie z niego ustanie ale pod warunkiem nie wymiany pokrywy zaworów (bo tam nie ma żadnego filtra tylko kanałowy separator opar odmy, który jest o d*pę roztrzaść) tylko zastosowania Oil Catch Tanka na wężu doprowadzającym opary odmy z pokrywy zaworów do rury powietrza za obudową filtra a przed turbo - o ile turbo samo w sobie nie rzuca już sporych ilości oleju do dolotu (ale o tym można się właśnie przekonać stosując OCT a po jego zamontowaniu dokładne wyczyszczenie dolotu powietrza doładowanego i obserwacja ile i czy pojawi się znowu olej w dolocie mimo to).

Opublikowano

a czy ja dobrze rozumie, że jak wyrzucę egra i wstwię w to miejsce falnszę to wyrzuci mi błąd ??

Opublikowano

W Twoim roczniku raczej nie będziesz miał błędu.

Opublikowano

Zaślepienie EGR nie rozwala turbiny ale owszem powoduje jej troszeczke szybsze zuzycie - poprzez zaslepienie EGR stojac np w korkach, calosc spalin idzie na turbine i ona szybciej sie obraca na biegu jalowym, ma to oczywiscie wiele pozytywnych konsekwencji - glownie w postaci lepszej reakcji na doladowanie w nizszych zakresach obrotow. Tak czy siak oplaca sie zaslepiac :-)

Opublikowano

Bartek proszę Cię :facepalm:. Ciśnienie doładowania jest regulowane przez ECU. Ciśnienie=obroty wirnika danej turbiny :wink:.

Opublikowano

To tak jak bys sobie palcem zatkal dziure z tylu i serce by szybciej pompowawo :wink:

Ale nie wnikajmy w szczegoly :piroman: