Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zerwane koło pasowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje problemy zaczęły się jakiś tydzień temu. Podczas powrotu z Berlina jakieś 40km od domu zerwało mi koło pasowe (główne napędowe) oczywiście spadły wszystkie paski. Kupiłem używkę w dobrym stanie bez zadziorów i widocznych pęknięć. No i dziś ponowna awaria. Dokładnie tak samo zerwało całe dno koła w bloku zostały śruby wraz z elementem mocującym. Ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny? Po naprawie nie było żadnego widocznego bicia. Faktem jest że zmienił się delikatnie dźwięk silnika , stał się bardziej klekoczący na zimno , ale przy okazji zmieniony został pasek rozrządu więc olałem to myśląc że to może być powodem. Początkowo stawialiśmy na moc (chip u Tune up , nowa przepływka , wycięty kat) auto bardzo zrywne no i deptane na trasach czasami po ponad 200km/h , ale dziś śnieg nie ma mowy o depnięciu ani o wysokich prędkościach. Przy okazji gdyby ktoś miał wspomniane koło do AFNa jestem zainteresowany (podobno są 2 wersje na krótkie i długie śruby ja mam krótkie).

Opublikowano

kup nowe koło pasowe:wink: tez mi sie w wakacje zerwało, sprawdź sobie wentylator przy okazji czy nie popekały skrzydła, bo inaczej nie długo on Ci sie uszkodzi:wink: <- ja tak miałem, mechanior nie zwrócił uwagi i miałem po miesiacu ponowną wizyte

Opublikowano

Poprzednio odłamało się jedno , ale udało się polutować i gra gitara. Martwi mnie ta powtarzalność usterki. Jest opcja aby problem leżał gdzieś w silniku?

Opublikowano

Nowe śruby, wszystko poprzykręcane zgodnie z zaleceniami producenta, napinacze sprawne i łożyska bez oporów i bicia. Jak to zapewnisz to nie będzie Ci zrzucać koła. No chyba, że masz już wyrobiony klin na wale i przesuwa się główna zębatka bądź ma bicie.

Opublikowano

Właśnie tego się obawiam choć było by to widoczne , a odpalaliśmy zanim były poskładane pasy i nie było żadnego bicia. Mechanik zarzucił temat zacinającego koła klimy , ale czy to miałoby aż taki wpływ?

---------- Post dopisany 12-12-2012 at 22:03 ---------- Poprzedni post napisany 10-12-2012 at 20:55 ----------

Dziś zamontowałem nowe koło pasowe. W pierwszej chwili wydawało się ok niestety nie na długo. Ujechałem raptem 20km. Przy niskich obrotach słyszę taki dźwięk ala uderzanie zaworu o cylinder mniej więcej w tym samym tempie podczas przyspieszania nie ostrego ale zdecydowanego dźwięk delikatnie cichnie i narasta bicie czuje jak rzuca silnikiem coś jak bicie wału napędowego gdybym nie puścił gazu prawdopodobnie miałbym i po tym kole. Jakieś pomysły? Jutro jadę do jakiegoś znawcy tematu podpiąć pod kompa. :facepalm:

---------- Post dopisany 13-12-2012 at 11:30 ---------- Poprzedni post napisany 12-12-2012 at 22:03 ----------

Czy koło dwumasowe może powodować takie przeboje?

Opublikowano

Sprawdź klin na wale.

Opublikowano

Klin ma się dobrze. Od tej strony silnik jest w dobrym stanie. Dziś wybrałem się do pracy po około kilometrze silnik zaczął chodzić jakby ktoś wrzucił w niego paczkę gwoździ. Ewidentnie szarpał po wciśnięciu sprzęgła. Przyspieszenie ok (sprawdzone w miarę możliwości) , nie kopci , pali elegancko , nie znikają żadne płyny , jedynie ten dźwięk i szarpanie nawet podczas lekkiego nabierania obrotów.

Opublikowano

jeszcze nie slyszalem zeby ktos kolo pasowe lutowal... ale to kazdego sprawa masz w bydzi bosch serwis na sepiej podjedz jak juz calkiem nie wiesz swietni fachowcy

Opublikowano

Gdzieś była wzmianka o lutowaniu? Tak znam świetni i świetny sprzęt , ale i ceny świetne :wink: a ja śmigam B5 a nie B8 więc podziękuje.

Opublikowano

a zdejmowałeś koło zębate z wału?? bo mówisz że jest ok... mi to wygląda na przestawiający się zapłon spowodowany luzem na klinie :eusathink:

Opublikowano

Nie kopałem aż tak głęboko , ale tam nie ma ani grama luzu. Szarpaliśmy się z tym. Wyraźnie było słychać pukanie w silniku tylko , że nastawiłem się na korbowód i okolice kół pasowych , a problemem okazała się druga strona silnika. Dwumas to wyważenie , a szarpie budą ewidentnie podczas próby przyspieszenia. Szarpało bo na chwilę obecną strach odpalić. W tym tygodniu będę naprawiał więc napiszę co wyszło , ale zaczynam od zdjęcia skrzyni. Silnik naprawdę ładnie cykał nie mam żadnych zastrzeżeń do niego. Obserwowaliśmy też to koło na przegazowaniu i na obciążeniu podczas ruszania i nie ma tam żadnego bicia , paski chodzą idealnie w linii.

---------- Post dopisany at 20:36 ---------- Poprzedni post napisany at 20:33 ----------

Pasek rozrządu był zmieniany za pierwszym podejściem bo nie wiedzieliśmy co jest grane i profilaktycznie wolałem wymienić. Na zdjętym na kołach również nie było ani milimetra luzu.

---------- Post dopisany 18-12-2012 at 01:17 ---------- Poprzedni post napisany 15-12-2012 at 20:36 ----------

Dla potomnych ... ujeb...y wał korbowy. Ktoś ma jakieś rady? Bo podłamany jestem.

Opublikowano

W którym miejscu?

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam 2 ramię z przeciwciężarem od strony chłodnicy. Pękło idealnie na pół. Ile obecnie wychodzi kompletny remont takiego silnika?

Opublikowano

Jakby co to mam słupek 1.9 TDI.

Opublikowano

szukaj anglika z małym przebiegiem

Opublikowano

nie remontuj tylko kup słupek - wyjdzie taniej

Opublikowano

Mam już kompletny silnik do wczoraj jeździł Znajomy znajomego poleca go i daje gwarancję w cenie 1700zł włącznie z zalaniem olejem i uruchomieniem auta. chyba nie jest to zła opcja. Czy pękające wały to efekt tylko i wyłącznie przebiegu?

Opublikowano

Efekt przebiegu (ile masz najechane?), poprzedniego właściciela itp. Jakieś ślady zatarcia?

Opublikowano

Nie widziałem aż tak dokładnie (wszystko upaćkane olejem) i odeszły mi chęci do naprawiania jak zobaczyłem. Wyglądało to raczej jak efekt uderzenia ani śladu poza pęknięciem. Najechane miałem 250000km plus 40000km potwierdzone przez Roberta z Tune up podczas chipowania.

---------- Post dopisany 19-12-2012 at 06:44 ---------- Poprzedni post napisany 18-12-2012 at 17:46 ----------

Jeśli silnik miał nowy setup to na nowym mam go zostawić czy wystarczy korekta i można śmigać?

Opublikowano
Nie widziałem aż tak dokładnie (wszystko upaćkane olejem) i odeszły mi chęci do naprawiania jak zobaczyłem. Wyglądało to raczej jak efekt uderzenia ani śladu poza pęknięciem. Najechane miałem 250000km plus 40000km potwierdzone przez Roberta z Tune up podczas chipowania.

---------- Post dopisany 19-12-2012 at 06:44 ---------- Poprzedni post napisany 18-12-2012 at 17:46 ----------

Jeśli silnik miał nowy setup to na nowym mam go zostawić czy wystarczy korekta i można śmigać?

osprzęt zostawiłeś swój??? wydaje mi sie że na tym setupie można spokojnie śmigac, chyba że ten setup jest bardzo mocny od dołu i wał po tyłku dostał,

masz wykres??