Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana nagrzewnicy 1.6 Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chyba czeka mnie wymiana nagrzewnicy bo wszystkie moje pomysły się skończyły robiłem płukanie ale pomogło na 3 / 4 dni myślę ze wcześniejszy właściciel dolewał wody i się pozatykało przed wymianą chce zrobić płukanie całego układu połączę te 2 wężyki od nagrzewnicy razem i auto pochodzi ok 20 min z płynem i tu mam pytanie bo nie wiem od czego zacząć rozbieranie gdyby ktoś wytłumaczył lub jakieś fotki byłbym bardzo wdzięczny z wymiany nagrzewnicy Z góry dzięki

Opublikowano

1. Jedz ściągnij płyn z klimy do warsztatu klimatyzacji (jeśli masz klime)

2. Jak będziesz wracał od gościa od klimy to wstąp do sklepu monopolowego.

3. odepnij akumulator

4. odczekaj chwilkę i zrób pożytek z zakupów w sklepie

5. Ściągnij kierowce i wszystko co tam jest

6 ściągnij panel środkowy

7. Wywal siedzenia(będziesz mieć więcej miejsca)

8. zajmij się ściąganiem klimatronika, radia, osłon pod nogami kierowcy i pasażera itp

9. Odkręć deskę

10 wyciągnij nagrzewnice.

UWAGI. Warto mieć dobre klucze i przejściówki, gdyż dostęp do niektórych śrub nie jest za fajny.

NAJWAŻNIEJSZE.

Powtarzaj punk 4, bo twoje nerwy mogą nie wytrzymać. :)

Opublikowano

w klucze się zaopatrzę z tymi fotelami to dobry pomysł bo kilka śrubek a ile pożytku a nie miał by ktoś schematu lub "coś" gdzie znajdują się śruby bo nie chce niczego pourywać

PS jaką polecacie nagrzewnice z allegro ?

dzięki za pomoc :P

Opublikowano

Co do śrubek. Schemat jest totalnie nie potrzebny. Jak zaczniesz wszystko rozbierać po kolei to zobaczysz jak dana część nie chce wyjść to szukaj śrubek co to trzyma. ogólnie wszystkie śrubki są w zasięgu wzroku, ale z dojściem do niektórych jest utrudniony. Ja ściągałem deskę w swoim aucie bez żadnego poradnika i nie miałem z tym żadnych problemów, oprócz utrudnionego dojścia do niektórych śrubek. Warto jest jakoś zaznaczać sobie śrubki gdzie były, bo są one niekiedy różne przy składaniu. I jeszcze jeden punk zapomniałem dodać. Ściągnij węże od nagrzewnicy i od klimy jeśli ją masz, ale w sumie pewnie byś się domyślił. Daj znać jak zabierzesz się do roboty. :)

Opublikowano

W rozbieraniu deski a glownie panelu srodkowego zacznij od wyjecia radia jesli masz fabryczne, pozniej Ci sie pojawi 6 srub, nasadka 8 bedzie niezbedna (cała deska jest skrecona chyba 8ka)

Opublikowano

a powiedz w jaki sposob zrobiles płukanke? kup w motoryzacyjnym odpowiedni srodek do takiego zabiegu jak plukanie. zrob roztwor jak na opakowaniu pisza zalej nim nagrzewnice po wczesniejszym wydmuchaniu plynu. niech tam roztwor posiedzi do godziny potem wyplucz go pare razy obiegiem wody ze szlaufa raz w jedna raz w druga i jeszcze raz zalej roztwór i poczekaj i znowu plukanie. potem zalej delikanie litre plynu do nagrzewnicy tego wlasciwego weze zaluz na swoje miejsce uzupelnij reszte plynu odpowietrz dobrze uklad i powinno grzac. co ci szkodzi lepsze to niz sciaganie dechy. mi taki zabiegl pomogl lecz nie mialem specjalnego plynu tylko ocet. jak skonczy grzac to kupie sobie plyn. mozesz tez przeplukac caly silnik tak ale trzeba to powtorzyc ze 4 razy zeby byc pewnym czy kanaly nie sa zapchane gdzies bo wtedy bedzie wiekszy balagan

Opublikowano

płukanie pomaga na chwile ... lepiej wymienic koszt nie duzo jedynie dzien bez auta jestem dzis po zabiegu wymiany w ciagu 8 godzin sb poradzisz jak bd robil pierwszy raz

Opublikowano

Moja nagrzewnica widziała już chyba wszystko jak ja pierwszy raz płukałem to taki syf wleciał ze koniec u mnie płukanie pomaga na 2 3 dni i znów zimno w środku ja zabiorę się za wymianę jakoś po tych wszystkich świętach postaram się zrobić fotosy i zrobię wątek w "warsztacie" ponieważ dużo osób ma problem z grzaniem a poco płacić mechanikowi :)

PS.moja OOOO nie posiada klimy więc obędzie się bez komplikacji

xILukaszeKIx ----> mój problem polega na tym ze auto nie grzeje jak powinien silnik chodzi wzorowo temperaturę trzy mię idealnie jak na ten wiek to silnik to złoto.Jak byś mógł to zrób kilka fotek z wymiany będę bardzo wdzięczny

Opublikowano

Spoko bede robił fotki. Robilem juz to pare razy u kolegów w autach i powiem że to żadna sztuka wystarczy komplet kluczy i łyk talentu(piwo):)

U mnie auto nie grzeje na wolnych obrotach a przewody do nagrzewnicy są ciepłe dopiero po gazowaniu leci gorące. Wydaje mi się ze to jest powodem właśnie tej nagrzewnicy bo auto odpowietrzalem kilka razy i powietrze juz dawno powinno zniknać z układu.

---------- Post dopisany 21-12-2012 at 13:23 ---------- Poprzedni post napisany 19-12-2012 at 21:29 ----------

Koledzy jestem po wymianie nagrzewnicy i jest idealnie. Leci gorące powietrze aż nie da się wytrzymać:banan:

Opublikowano

Koledzy a jak to jest w audiczkach z klima(niesprawna). Jest możliwosc kupienia samej nagrzewnicy czy trzeba cały panel z silniczkami kupować? jaka jest mniej wiecej tego cena?