Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie przedniej szyby w TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był temat nawiewu na szybę przednią ale błędnie tłumaczony i tylko w B6... Robi się zimno więc postanowiłem opisać funkcję odszraniania/odparowywania szyby przedniej w modelach B5/B6/B7 w innych niewiem jak jest...

[b5] W Audi z silnikami TDI B5 mamy następującą sytuację: klimatronik ustawiony koniecznie na [Auto] i włączymy opcję nawiewu na przednią szybę: wentylator zwiększa siłę nadmuchu praktycznie na max i kieruje strumień powietrza tylko na szybę oraz (w zależności od temperatury zewnętrznej/płynu chłodz.) włączana jest sprężarka klimatyzacji oraz świece żarowe podgrzewające płyn chłodz. przed wejściem na nagrzewnicę(można je zobaczyć z tył za silnikiem). Powoduje to, iż w zimie już po ok.minucie leci na przednią szybę powietrze z dodatnim współczynnikiem temperaturowym.

[b6/B7] Klimatronik ustawiony na [Auto] i z wyłączonym trybem [eco] włączymy opcję nawiewu na przednią szybę: wentylator zwiększa siłę nadmuchu praktycznie na max i kieruje strumień powietrza tylko na szybę oraz (w zależności od temperatury zewnętrznej/płynu chłodz.) włączana jest sprężarka klimatyzacji oraz zasilanie nagrzewnicy oporowej Valeo nr Audi 4B1819011

nagrzewnica.jpg

jest ona umieszczona w kanale napływowym klimatronika przez rozdzielaczem. Nagrzewanie powietrza bezpośrednio, a nie płynu chłodzącego jak w B5, jest bardzo wydajne i praktycznie po ok.30sekundach leci na przednią szybę powietrze z dodatnim współczynnikiem temperaturowym. :)

Opublikowano

A testowałeś to odszranianie u siebie ? bo dziś sprawdzałem u siebie i efekt bardzo słaby:kwasny: (powietrze ciepłe leciało po ~1min )

Opublikowano

Tak działa spoko może i po ok.1min....można też ręcznie trochę nadmuch zmniejszyć o parę kresek ale działa ładnie!Można sobie to porównać: bez włączenia [Odszraniania szyby] tylko ustawiając nadmuch gorący [strzałka w górę] i podmuch na maksa bardzo długo będzie trwało takie "odszranianie"

---------- Post dopisany 30-12-2012 at 19:55 ---------- Poprzedni post napisany 29-12-2012 at 23:52 ----------

Dziś znalazłem nawet taki myk Niemcy robią sobie z tego takie niby "Farelki" :P

Elektroheizung im Käfer : Gestaltung

Przy włączaniu słychać przekaźnik pod kierownicą, a obciążenie alternatora wzrasta 10% :)

Opublikowano

Czy ta nagrzewnica oporowa występuje w każdym b6 z 1.9 tdi?

Jak ją można sprawdzić Vagiem?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano
Czy ta nagrzewnica oporowa występuje w każdym b6 z 1.9 tdi?

Jak ją można sprawdzić Vagiem?

wysłane z Commodore 64

Wystarczyło poszukać opis masz na FORUM :wink:

http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-elektryczna-nagrzewnica-99896/

Opublikowano

Jedno mnie wnerwia w Audi że w samochodach za grubą kasę nie ma w standardzie podgrzewanej przedniej szyby. Przecież to jest dużo bardziej przydatne niż podgrzewanie tylnej szyby. W Fordach występuje praktycznie w co drugim i w takie dni jak mamy teraz to jest chyba lepsze niż większość bajerów z wyposażenia.

Opublikowano
Jedno mnie wnerwia w Audi że w samochodach za grubą kasę nie ma w standardzie podgrzewanej przedniej szyby. Przecież to jest dużo bardziej przydatne niż podgrzewanie tylnej szyby. W Fordach występuje praktycznie w co drugim i w takie dni jak mamy teraz to jest chyba lepsze niż większość bajerów z wyposażenia.

TU się z Tobą zgodzę. Co jak co ale klasa premium i trzeba lód skrobac. A jakieś fordy czy inne laguny mają grzana elektrycznie.

Ogólnie to ta grzaleczka d.... nie urywa ale zawsze lepsze to niż czekać rano aż tdi na wolnych obrotach złapie temperaturę żeby odmrozic przednią szybę...

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

No w focusie działa to naprawdę fajnie i tak samo szybko odmarza jak na tylnej szybie.

Opublikowano

Ciekawe jak Ci Niemcy tą nagrzewnice zrobili jak pobór prądu przy pracy tej nagrzewnicy jest rzędu 1000W czyli przy 12V około 83A więc nie wiem gdzie oni to podłączali. Chyba do spawarki:grin: