Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wskaźnik temperatury silnika w Audi A4 B8 2.0 TDI, nie pokazuje 90*C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.11.2023 o 16:41, sebaa napisał(a):

Cały z chłodniczką. Wleciał Valeo tak jak był w oryginale.

Dziękuje, zrobie to samo u siebie.

Wokół komina co 280-350 km zależy od temperatury zewnętrznej. Na trasie bez problemu 450-500

To u mnie to bylo sztywne 280-300km nie wazne czy miasto czy trasa. Teraz zauwazylem nagly spadek kilometrazowy wypalania 220km i nagly wzrost roznicy cisnienia. Na jalowych obrotach przed wypaleniem mam 12/14 hpa, natomiast na 2500 bez obciazenia, 35hpa. 

Gdzie jeszcze chwile temu to były wartosc po wypaleniu odpowiednio: 6hpa i 16hpa. 

Sprawdzałeś węże od intercoolera? Dużo tam jest oleju?

Z racji, że to CJCB 136km, jest posadowiony na niższym zawieszeniu. Nie mialem jeszczcze dostepu do podnosnika, kanału zeby to sprawdzic. A na zewnatrz snieg. Odepne sam waz od dolu turbo i zobacze co bedzie.

Może warto je wyczyścić i sprawdzić po jakimś czasie czy to faktycznie turbo lub odma puszcza. Co do szybszego wypalania DPF, to albo przez niedogrzany silnik nabija szybciej wartość obliczona, albo właśnie przepala olej i nabija zmierzoną. Sprawdzałeś te wartości?

Odma puszcza to na pewno, ale nie wydaje mi się żeby aż tyle oleju wyrzuciła. Myślę ze mogło by to zrobić turbo jeżeli puściły uszczelnienia.

Opublikowano

witam. mam pytanie  posiadam A4 b8 lift 2013 r kod silnika CJCB 2.0 TDI i po przejechaniu koło 15 km auto osiąga koło 70 stopni przy temperaturze zewnętrznej -3 stopnie 

dziś wystawiłem auto z garażu podłączyłem vcds temperatura była 16 stopni wyłączyłem ogrzewanie samochodu i po 17 minutach temperatura była 50 stopni. a górny wąż kory idzie do chłodnicy był ciepły. 

uszkodzony może być termostat ? 

IMG_20240120_165332.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, ja zmagałem się z tym problemem 2lata. Wymieniałem zawór zwrotny oraz oba termostaty bez rezultatów. Wczoraj wymieniłem EGR wraz z chłodniczką w komplecie bo wyskakiwał mi błąd o braku ciśnieniu w nim i ku memu zdziwieniu od dziś auto dogrzewa się super szybko i bez problemu trzyma temperaturę.

20240121_114024.jpg

20240121_114010.jpg

Edytowane przez EMIL.999
Opublikowano

BO wyjechales z cieplego garazu lub zaraz po wymianie elementu , auto bylo grzane zeby odpowietrzyc yklad lub cokolwiek innego. To nie jest elektrownia jadrowa i nikt nie uwierzy ze motor zlapal 90 stopni w 3km przy 2 stopniach na plusie na dworze. 

Opublikowano
7 godzin temu, soul87 napisał(a):

BO wyjechales z cieplego garazu lub zaraz po wymianie elementu , auto bylo grzane zeby odpowietrzyc yklad lub cokolwiek innego. To nie jest elektrownia jadrowa i nikt nie uwierzy ze motor zlapal 90 stopni w 3km przy 2 stopniach na plusie na dworze. 

Tak auto jest garażowane lecz z tym ciepłem bym nie przesadzal bo jest tam około 10 stopni. Co faktu nie zmienia, że nigdy na odstępie ostatnich 2 lat tak szybko nie mogłem osiągnąć temperatury. Dziś dla porównania po pracy gdzie auto stoi cały dzień na dworze potrzebowałem 5.8km aby złapał 90° przy temp 4,5° na dworze.

Opublikowano
W dniu 20.01.2024 o 19:02, Roman9091 napisał(a):

witam. mam pytanie  posiadam A4 b8 lift 2013 r kod silnika CJCB 2.0 TDI i po przejechaniu koło 15 km auto osiąga koło 70 stopni przy temperaturze zewnętrznej -3 stopnie 

dziś wystawiłem auto z garażu podłączyłem vcds temperatura była 16 stopni wyłączyłem ogrzewanie samochodu i po 17 minutach temperatura była 50 stopni. a górny wąż kory idzie do chłodnicy był ciepły. 

uszkodzony może być termostat ? 

IMG_20240120_165332.jpg

Chłodnica powinna być ciepła dopiero jak otworzy się termostat w bloku silnika. Na pewno masz uszkodzony któryś z termostatów. U mnie w q5 2009r CAHB są 3 termostaty. Główny w bloku, dwa takie same na dwóch różnych wężach oraz zawór zwrotny.